Robaki, muchy, chrząszcze, karaczany

Wszystko o jedzonku. Czym się obżerają? A może dieta? :)

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Sandrex

Robalki

Post autor: Sandrex »

A w jakim wieku szczurka mozna podawac mu zywy pokarm :?:
Wake Up Little Sparrow
Awatar użytkownika
lajla

Robalki

Post autor: lajla »

wieku kiedy sam zaczyna spozywac normalne jedzienie, w naszym wypadku chodzi o jedzenie suchej karmy, ale dzikie szczury jedza co popadnie, wiec jesli masz szczurka 5 tyg spokojnie mozesz mu juz dac sadze ze takim 22 malucha tez mozna dwac po wlansie w tedymale zaczynaja same jest pokarm staly :)
Dixi

[robactwo]dziwne upodobania kulinarne- swierszcze,muchy

Post autor: Dixi »

Ostatnio chciałam wywietrzyć cały pokój i otworzyłam okno, którego zwykle nie otwieram....wyleciała stamtąd mucha i wleciała do klatki szczurci. A ta wiele nie myśląc, schwytała śniętą muchę w łapki i zjadła !!!
Nie wieżyłam własnym oczom, że moja szczurcia potrafi polować na muchy i zjada je w dodatku!!!!
Co o tym myślicie? Wasze ogonki też tak robią?
Pozdrawiam,
Aguśka
Dona

zjadła muchę......

Post autor: Dona »

instynkt... nic jej nie będzie ;)
Masterton
Kontakt:

zjadła muchę......

Post autor: Masterton »

Moje latem próbowały, ale mucha zwykle lądowała pod gazetą, bo niestety, ale te paskudne stworzenia przenoszą mnóstwo paskudnych chorób, np.larwy pasożytów. A że ogonki polować potrafią wiadomo nie od dziś, spróbuj podrzucić jakieś inne, bezpieczne mięsko :) to zobaczysz akcję.
i odszedl syjamski kawalek mnie...
przydeszł balijski...
Dixi

zjadła muchę......

Masterton a co rozumiesz pod pojęciem "bezpieczne mięsko" ? Jakieś robaki mam jej kupić....łeech....
Bo tak to ona je ze mną kurcaka, indyka, parówkę :)
Pozdrawiam,
Aguśka
sechmet

zjadła muchę......

Post autor: sechmet »

[quote="Dixi"] Jakieś robaki mam jej kupić....łeech....[/quote]
ja jak kupuje swierszcze dla gekona to czasami daje szczurasom...po prostu piekne polowanie mi urzadzaja...tylko trzebo uwazac zeby swierszcz nie wyszedl z klatki...bylam swiadkiem jak moja siostra o 7 rano tak sie wydzierala, jak zalozyla bluzke i poczula ze cos jej lazi po plecach...brrrr....

---sory ze bez polskich znakow...cos mi sie z klawiatura zepsulo---
she's got the devil in her heart ...
moje szczurki
Meggy
Kontakt:

zjadła muchę......

Post autor: Meggy »

sporo na ten temat jest tu-->http://szczury.org/index.php?topic=3417 jak przeczytałam ten topic, to mi się jeść obiadu odechciało :shock:
Dixi

zjadła muchę......

Okey Meggy, dzięki, zaraz ppczytam - phehe, już jadłam śniadanie, tak więc spokojnie mogę zabrać się za lekturę :)
Pozdrawiam,
Aguśka
Awatar użytkownika
lajla

zjadła muchę......

Post autor: lajla »

eee tak co do muchy... hmmm... to wiecie ostatnio do mojego akwarium wpadla... wylowilam i zyla wiec ja wyposcilam za okno... ale pewnego razu sie patrze... a tu znow mucha... ale nie cala.... czyzby moj rybki sobie muszke zdjadly ;)

a kiedys siedzialam sobie w pokoju Floyd biega, a ja nagle slycsze chrupanie, jakies calkiem inne niz poprzednie... patrze sie a on wcina cme :lol: starsznie piszczal jak mu ja odbieralam :D

i tez musze sie wybrac i swierszcza kupic... ale sie zastanawiam wole sie do tego nie przyczyniac... chyba oczekam na wakacje i jak bede w grybowie bede chcodzic na gorke gdzie jest kupe konikow polnnych i niech sobie cos upoluje... :roll:
Mycha
Kontakt:

zjadła muchę......

Post autor: Mycha »

Noo... eee... Generalnie robaki to białko.

Osobiście mam nadzieję, że moje nie będą mnie prosiły o takie jedzonko. Miałabym opory z całowaniem ich później.

Ale swoją drogą szczurki lubią polować. Udaje im się złapać muchę, jakąś larwę, pająka [krwiopijka coś o tym wie...]... Jeśli szczurek ma dobrą formę [tj. nie jest za gruby] to zazwyczaj można się z nim bawić w polowanie. Wystarczy przyczepić do sznurka smakołyk i bawić się jak z kotkiem. Głównie samiczki lubią taką zabawę. Wtedy widać prawdziwe oblicze naszych maluchów :wink:
W sprawach jakichkolwiek (transport, pytania itd) proszę WYŁĄCZNIE o kontakt meilowy - ratteria[małpka]gmail.com
RATTERIA.W.INTERIA.PL
Dixi

zjadła muchę......

Hehe, no ja się tak ze swoją bawiłam...łapała w łapki zdobycz na sznurówce i próbowała sie ze mną siłować...zupełnie jak mój psiak :D
Ale żeby dawać jej robale...łeeeehhh, brzydzę się insektów....nie dotknęłabym tego nawet pęsetą.....fuuuj!!!
Pozdrawiam,
Aguśka
nezu
Kontakt:

zjadła muchę......

Post autor: nezu »

do usuniecia
Ostatnio zmieniony pn kwie 18, 2005 11:22 am przez nezu, łącznie zmieniany 1 raz.
Dixi

zjadła muchę......

To na ptaszniki szczurki też polują ? ... przecież takie pająki są duże .... no chyba że hodujesz jakieś inne pajączki :)
Pozdrawiam,
Aguśka
nezu
Kontakt:

zjadła muchę......

Post autor: nezu »

do usuniecia
Ostatnio zmieniony pn kwie 18, 2005 11:22 am przez nezu, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Karmienie”