Dominacja - siostry

Czyli jak połączyć szczurki, żeby się polubiły.

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
FokaZZakonu

Dominacja - siostry

Post autor: FokaZZakonu »

Cześć,

założyłam ten temat gdyż mam problem ze swoimi szczurami. Liczę na poradę, słowa otuchy... :)
Tak więc od dwóch lat goszczę w swoim domu dwie panny (Lili i Babet - szczurzynki zaadoptowane od forumowej Afery :)) Problem polega na ciągłej walce o dominację. Ale od początku. Pamiętam jak szczurki były małe to władzę bardzo naturalnie i łagodnie objęła Lilka - na ok rok. Po tymże roku, widać było, że teraz Babet ma ochotę porządzić - zaczęły się małe bójki, pamiętam, że Babet miała lekko wyskubaną pupę nad ogonem. Później było trochę ostrzej Babet zaczęła podgryzać Lilkę i tym razem to Lilka miała pobgryzany tyłek. Tak zaczęły się rządy Babet. Widać było różnicę pomiędzy dziewczynami - Babet była grubsza, żeby nie napisać wypasiona, Lilka szczuplutka, zgrabniutka. Był spokój.

To co się dzieje od, może 3mcy, nie można już nazwać łagodną bitewką o dominację. Dziewczyny najpierw miały poobgryzane bardziej niz przy wcześniejszych walkach tyłki. Rządy znowu przejeła Lilka. Ale teraz oba tyłki są prawie bez sierści!! Lili jest raz taka ja Babet. Babet bardzo schudła (aż jej kręgosłupek widać). Przy karmieniu dziewczyn, mimo iż daje im żarełko jednocześnie, Lilka zawsze musi wyrwać jedzenie Babet, ta pozostaje z niczym, już nawet nie walczy o te jedzenie - nie wiem wygląda, że boi się Lili (w kwestii pokarmu)

Ogólnie dziewczyny bardzo się lubią - spią razem, leża razem, iskają się... No po prostu biją się w nocy a w dzień to takie siostry od serca. Ze względu na wagę Babet, postanowiłam je rozdzielić... od niedzieli mieszkają w osobnych klatkach. Staram się podtuczyć Babet... Kurczę, dreczę sie też tym, że widać że szczurzyce za sobą tęsknią - klatki są postawione obok siebie i szczurki zawsze leża w klatkach tak żeby być blisko siebie. Jak je wypuszczam, to po okiełznaniu całego terenu, zaszywają się za poduchami i wtulone w siebie zasypiają... :(

Nie wiem jak postępować w takiej sytuacji - wydaje mi się, że nie powinny już razem mieszkać, ale jednocześnie widze ze z dala od siebie są nieszczęśliwe...

Proszę o poradę. Może mieliście podobną sytuacje? Jak mam tą sprawę rozwiązać?
merch

Re: Dominacja - siostry

Post autor: merch »

moze niech miszkaja razem a oddzielaj na karmienie mokrym , zeby kaszta zjadla spokojnie.
Kup brykieciki - sa zbilansowane kazdy jeden i syp tak zeby zawsze bylo ich duzo - masz do wyboru rats complete VL, Pasza od viwarii ( napisz skad jestes moze ktos ci odstapi - ja moge :P) i byc moze cos jeszcze .
I krzycz jak si ebija u mnie na moment pomaga :P
Obrazek
*NiuniuśMysiaMałyniaMyszulAllegroKichanioSzarikSzymaGuciaKropkai7rodzRudiPankracy, BrysiaCzapkaCelaCzesiaZdzisiuCezarCzaruśEdiCzejenFeluśZeniaUbocikGryzajkaMała KapturkaOfelkaJajcusWulfikmaluszkiHieronimHefryśmałyeFekDarEstiNosioOliFaramuszkaDafiDorota
Izold

Post autor: Izold »

Suche dawaj normalnie,potem wyjmuj grubasa z klatki a tej biednej chudzince dawaj mięsko,żółte serki,gerberki...
U mnie się sprawdziło,Kwasek nabrał trochę ciałka. ;)
Awatar użytkownika
alken

Post autor: alken »

dokładnie, nie musisz ich rozdzielać, po prostu dawaj dodatkowe kąski chudzince i będzie ok.
ze mną: leszek, kendrick

odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek

I'm not really good at giving advice. Do you want a sarcastic comment?
FokaZZakonu

Dzięki!

Dziewczyny na razie będą mieszkać osobno... Batet jest ciągle dokarmiana :) na noc dałam jej pełną miseczkę, a rano była już pusta, apetyt załapała ;D ...

Wasze szczury też się tak biją o jedzenie? Dla mnie to jest nie pojęte, bo zawsze były zgodne w tej kwestii... jakoś na starośc je wzieło na przepychanki :-\ :o
Awatar użytkownika
Ausaya

Post autor: Ausaya »

a moze maja za mala klatke i nie zadna nie ma takie "swojego" miejsca. Jakie ma wymiary twoja klatka? A moze daj dwie miski, jedna dla Lilki a druga dla Babet (na pewno sobie wybiora :)) Tak gdybam sobie tylko bo nie spotkalam sie z takim przypadkiem.
ze mną: Tequila i Lima :* :*

za TM: Helenka [*] Kama [*] Sutra [*] Mała [*] Ebolcia [*] Furia [*] Coco [*] Koleś [*]
FokaZZakonu

Wiesz, one mają dwie klatki, połaczone ze sobą - więc miejsce mają naprawdę dużo. Co do misek to ogólnie mają ich 4: dwie na wodę, dwie na żarcie + 4 kolby. Więc nie wiem w czym problem ???
Awatar użytkownika
Ausaya

hmm to nie mam pojecia. Moze jak beda oddzielnie przez pare dni to zatesknia i przestana wariowac. Chociaz z drugiej strony to moze przyniesc dokladnie odwrotny skutek, no nie wiem, nie wiem... Bedziesz musiala sama zadecydowac.

za TM: Helenka [*] Kama [*] Sutra [*] Mała [*] Ebolcia [*] Furia [*] Coco [*] Koleś [*]
Izold

Nie polecam misek na wode - lepiej poidło kulkowe.

ja bym polecała wyjmować grubaskę na czas posiłku dla chudzinki.i tyle. ;)
Awatar użytkownika
Ausaya

Izold, dlaczego nie polecasz? Jak tylko jest wymieniana codziennie to jest ok. Moje mimo ze maja poidelko to tez czasem im daje wode w miseczce bo Mala lubi sie "pokapac" czasem, kapiac przy tym mnie :P bo mam krzeslo obok klatki

FokaZZakonu

Izold pisze:Nie polecam misek na wode - lepiej poidło kulkowe.
Kompletnie się tym nie zgadzam, miałam już nie jedno poidełko kulkowe i się nie sprawdziło... Moim zdaniem jest nie higieniczne - nie wiem, może to wina wody jaką miałam w kranie, poidło szybko się brudziło i nie można go było dokładnie umyć. A w miseczce woda jest czyściutka, zmnieniana rano i wieczorem. Poza tym moje dziewczyny lubią "nabierąć" wodę łapkami 8) ;D czego nie mołgy by czynić gdyby miały poidełko :P
Awatar użytkownika
alken

Post autor: alken »

ja miałam miskę i uważam że to niepraktyczne i niehigieniczne. szczury łażą po kupach i siuskach a potem ładują giry do miski, poza tym często wywracją jeśli miska nie jest przyczepiona do krat. zawsze znajdą sposób żeby wodę zafajdać albo wychlapać i wolę nie myśleć, że np jak wyjdę z domu one wyleją wodę i przez 10 godzin nie będą miały co pić. a poidło czyści się bardzo łatwo, poza tym nie wiem co tam może brudzić jeśli woda jest przegotowana i zmieniana conajmniej co 2 dni. raczej brudne być nie może.
ze mną: leszek, kendrick

odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek

I'm not really good at giving advice. Do you want a sarcastic comment?
Izold

Otóż to.Wyobraź sobie ze szczurek wlazł do kupy,a potem te łapy pakuje do wody. :P
merch

Post autor: merch »

tez uwazam ze pidlo kulkowe lepsze uzywaj niskozmineralizowanej wody mineralnej ( niegazowanej) przeplukuj przy wymianie wody ( co 2 dzien ) a na pewno conajmniej rok- dwa zachowa czystosc i pelna funkcjonalnosc.
Obrazek
*NiuniuśMysiaMałyniaMyszulAllegroKichanioSzarikSzymaGuciaKropkai7rodzRudiPankracy, BrysiaCzapkaCelaCzesiaZdzisiuCezarCzaruśEdiCzejenFeluśZeniaUbocikGryzajkaMała KapturkaOfelkaJajcusWulfikmaluszkiHieronimHefryśmałyeFekDarEstiNosioOliFaramuszkaDafiDorota
FokaZZakonu

Tygodniowa kuracja-separacja dała rezultaty - Babuszka już nie jest takim szkieletorkiem, bambol jet urusł ;D ufff...
Od wczoraj dziewuchy mieszkają już razem - za sugestią merch, rozdzielane są tylko na mokre papu...

Żeby jeszcze tylko zaniechały naparzania się ::) ::)

Dzięki za pomoc...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Stadko”