kiedy łączyć ?

Czyli jak połączyć szczurki, żeby się polubiły.

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
idealnakombinacja

Re: kiedy łączyć ?

Post autor: idealnakombinacja »

ja mam słabe nerwy :P moja mama się ze mnie śmiałą, że tak panikuję ... ale to z troski o nich ;)
Ze mną : Tosiek i Julian :)
Pożegnałam : Bezimiennego, Szczurkosia, Toffika i małą słodką Lilly
Awatar użytkownika
Jessica
Kontakt:

Post autor: Jessica »

ze mnie tez sie smieja:) i mowia,ze jestem "szczurnięta" czekam na wspolne foty ogoniastych jak juz laczenie sie zakonczy:P
http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 44#p793844 -Wąsate Mordki moje
."Nie ma znaczenia ile masz pieniędzy, ani ile rzeczy, możesz być biedakiem, ale mając psa jesteś bogaty" - /Louis Sabin/
idealnakombinacja

dzisiaj Małe Potworki znów się spotkały :) było ok ... chociaż chyba nie ma zbyt wielkich postępów. Biegają ... raz Julian zaczepia Tośka, raz Tosiek leci za Julianem ... kilka razy przygryzał go za futerko i trochę maltretował ... prysnęłam raz wodą i po sprawie. Ogólnie nie widać żadnej agresji, tylko Toskowi czasem nie starcza cierpliwości. Myślę, że będzie ok ;) mogło być gorzej. o i mam jeszcze pytanie. Dzisiaj przyszła nowa klatka, duża :) Z początku chciałam do niej wstawić Juliana, Tosiek wróciłby do swojej starej klatki ... ale teraz widzę, że Julek się tam zgubi ... i raczej byłaby lepsza dla Tośka ... ale dając ich do jednej klatki powinno się wpuszczać starszego do klatki mniejszego ... i z tego powodu Tosiek nie mógłby być w dużej nowej klatce ... aa skomplikowane to wszystko .. jak to rozegrać ? Planuję połączyć ich całkiem (jeśli wszystko będzie szło zgodnie z planem) za jakieś 2 tygodnie ;) będę miała ferie i dużo czasu, żeby ich doglądać :)
Awatar użytkownika
Zyzia

Post autor: Zyzia »

Skoro nie ma widocznej agresji to ja wrzucilabym towarzystwo razem do nowej klatki. Najpierw mlodszego, a po chwili starszego. Nowa klatka to idealna okazja do polaczenia. Oba szczurki jej nie znaja. Nie wkladaj im zadnego jedzenia i zaryzykuj. Zawsze mozesz je rozdzielic. Jesli wytrzymaja caly dzien razem, zobaczysz ze spia w jednym miejscu to nawet mozna na noc je zostawic.
Angielskie panny - Niunia, Pixie, Luna, Dixie i Freya.
Kiedyś używano znaków interpunkcyjnych, teraz od tego są emoty.
idealnakombinacja

jednak chyba trochę się boję wrzucać ich razem do klatki ... w nowej zamieszka Tosiek ... później ją dokładnie wyszoruję i przemebluję, kiedy będę chciała dołączyć Julka ... do tego czasu ograniczę ich kontakt do kanapowych spotkań ;)
Awatar użytkownika
Jessica
Kontakt:

ja bym wsadzila ich razem:P rozdzielic zawsze mozna jakby sie za mocno tlukly :) ::)
."Nie ma znaczenia ile masz pieniędzy, ani ile rzeczy, możesz być biedakiem, ale mając psa jesteś bogaty" - /Louis Sabin/
klimejszyn
Kontakt:

Post autor: klimejszyn »

ja też bym ich już wrzuciła razem i pilnowała.
zawsze jak dołączam maluchy to najpierw w wannie się zapoznają a jak jest ok to lądują w klatce razem, siedzę godzinami koło nich i patrzę czy nie robią sobie krzywdy ;)
bez szczurków...
ze mną 2 króliki, 3 szynszyle, 3 świnki morskie, 2 psy, kot, kogut.
za TM: 45 szczurzych duszyczek..
idealnakombinacja

no to chyba posłucham mądrzejszych i bardziej doświadczonych ;) dam ich do klatki na godzinę, dwie. Na noc wrócą do swoich ;)
idealnakombinacja

wpuściłam ich do klatki ;) do 22 mogą tak siedzieć, będę miała na nich oko ;) zachowuję się ... super ;) oba trochę zdezorientowane, ale dobrze im to zrobi ;) klatka ... trochę pusta taka ... nie zdążyłam jej zagospodarować ... jak już będę mieszkały razem, dołożę drugą ... włożę miski ... poidełko :) hamaczki i tak dalej. Właśnie ... ile misek ? Tośku zawsze miał 2 : na suchy pokarm i świeże coś. Teraz oba mają po jednej, bo nie było odpowiednich misek w sklepie. Każdy powinien mieć swoje miski ? a poidełka ? nigdy nie miałam dwóch szczurów ... jestem trochę zielona :P
Awatar użytkownika
Zyzia

Post autor: Zyzia »

Jak sie nie rzucaja na siebie to zostaw je na noc razem. :D

A co do misek i poidelek, ja na 3 szczury mam 2 miseczki. Jedna na jedzonko granulat, a drugie na sucha mieszanke. Jak dostaja cos mokrego to na talerzyku, jak zjedza to im z klatki zabieram.
Niby na 3 szczurki powinny byc 2 poidelka, zeby sie nie klocily, i w razie jak sie jedno zatnie to zeby mialy co pic. Ja poidelko mam jedno. Co do klotni o kolejnosc picia, to moje sobie z tym poradzily, pija razem. Luna z lewej, Niunia z prawej a Pixie lezy na plecach i pije od dolu, ale taka sytuacja miala miejsce tylko raz i zaluje, ze nie mialam aparatu :D , teraz ewentualnie pija w parach.
Angielskie panny - Niunia, Pixie, Luna, Dixie i Freya.
Kiedyś używano znaków interpunkcyjnych, teraz od tego są emoty.
idealnakombinacja

Potworki juz nawet spały razem :) Tosiek przy ścianie klatki, Julian na nim. Julek się obudził i tak genialnie triumfalnie stanął Toskowi na głowie ;) widok przecudowny :) coś się po przepychały na parapecie przed sekundą, ale nawet nie słyszałam pisków Juliana, więc chyba jest ok. Nie wiem czy zostawię ich na noc. Chyba jeszcze nie. Ta klatka ogółem jest taka zimna. Musze trochę ją podrasować zanim zamieszkają tam na stałe. Jak im się znudzi łażenie, albo raczej ... jak zaczną świrować i schodzić z kanapy ( do Tośka należy cały pokój, ale JUlian jest za mały na takie wycieczki ... więc Tośkowy wybieg ograniczy się do kanapy, biurka i parapetu) to wrócą razem do klatki, później zobaczymy. ;) mm znowu go Tosiek wywrócił na plecy i zmaltretował troszkę, ale nic złego się nie działo chyba ;) jakoś tak ... zaczęłam zachowywać zimną krew ;) dwa szczury to najlepsze co może być :) nie wiedziałam nawet ile uciechy dam Tośkowi (i sobie) sprawiając mu (nam) Julka :)
Awatar użytkownika
Jessica
Kontakt:

gratulacje:) teraz widzisz jak to jest i dlaczego wszystkim zalezy zeby nie trzymac szczurkow pojedynczo:) podwojna radosc i milosc dla Ciebie i bezcenne szczescie ogonow:) mizianko dla panow :*
idealnakombinacja

mogę wymiziać od Ciebie Tośka ;) Julian jest mało wylewny jak na razie ;) Tosiek z resztą też nie jest taką przytulanką :P
Potworki noc spędziły razem :) po powrocie ze szkoły zastałam ich śpiących razem :) łączenie trwało .... 3 dni ? niemożliwe ! a jednak ... :)
aaaj, tak hałasowały nad ranem ... szatany...
Awatar użytkownika
Jessica
Kontakt:

to Wymiziaj Tośka od Tosi ::) cudowny widok jak spia tak razem nie? a wkleisz jakies zdjecia chlopakow? chcialabym ich zobaczyc tyle onich pisalysmy:) masz swoj temat w dziale "nasi pupile"?
idealnakombinacja

jeszcze nie, ale mieć będę ;) zdjęć mam kilka ... ale nie są takie przesłodkie jak oni sami ... nie dają się fotografować :P ... wredoty ;P jak tylko zgram zdjęcia to coś wrzucę ;) Ale Tośkowi muszę pogratulować cierpliwości do Julka :P wchodzi na niego, pod niego ... tu się wcina, tam się wcina ... a Tosiek spokojnie mu na to pozwala ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Stadko”