Pozdro
Ciężki przypadek
Moderator: Junior Moderator
-
... ... ...
Ciężki przypadek
Witam. Niedawno kupiłem młodego ogoniastego, no ale coś ciężko idzie mi współpraca z nim
kiedy wsadzam ręke do klatki odpala swoje ADHD i lata po całej klatce zastanawiając się, gdzie by tu uciec. Nie wiem co robić, nawet gdy na ręce jest kilka smakołyków to ucieka jak głupi. Nie mam pojęcia jak go oswoić, gdy tylko zbliżę do niego swoją ręke, a on nie ma możliwości ucieczki to podchodzi, obwąchuje, a potem lekko ugryzie i noga na drugi koniec klatki. Słyszałem, że działa metoda wsadzenia mu jakiegoś starego ubrania, w którym przez pare dni musimy chodzić. Jeśli tak to najlepiej jakie ubranie mu wsadzić?? skarpete (chociaż to niebezpieczne
), podkoszulke czy coś innego
Powiedzcie co najlepiej mam robić 
Pozdro
Pozdro
-
Cyklotymia
Re: Ciężki przypadek
Daj takie, którego Ci nie będzie żal, jak szczur to pogryzie 
-
... ... ...
Tam żal czy nie żal, ważne żeby ogoniastego oswoić, tylko powiedzcie czy ta sztuczka naprawdę działa 
-
klimejszyn
- Kontakt:
maluch przyzwyczai się do Twojego zapachu jak mu np koszulkę tam włożysz. później nie będzie Cię odbierał jako 'coś obcego' 
bez szczurków...
ze mną 2 króliki, 3 szynszyle, 3 świnki morskie, 2 psy, kot, kogut.
za TM: 45 szczurzych duszyczek..
a tak btw ,po co dwa takie same tematy?
-
... ... ...
Bo mam trochę zmasakrowaną myszkę i dwa razy się kliknęło. Jeżeli ktoś wie jak to usunąć to niech powie bo na forum zarejestrowany jestem od 15 min i nie załapałem jeszcze wszystkiego 
-
klimejszyn
- Kontakt:
zapewne któryś z Modów usunie 
bez szczurków...
- Paul_Julian
- Kontakt:
Zaadoptuj drugiego ogoniastego . Nie kupuj.
Co do ADHD . To normalne zachowanie młodego szczura. Obojetne co za ubranko mu dasz . W dzien jak maluch spi , bierz go i wkładaj pod swoja bluzę . Bo wieczorem to będzie miał motorek w zadku i może sie przegryżć
(moja podgryza mi ubranie , a też mam takiego nerwusa) .
Tematów o oswajaniu trochę jest , więc poniuchaj troszke .
Jak będzie podgryzać futerko na łapkach - bez obaw , to tylko objaw ADHD (coś jak obgryzanie paznokci) . Może Cie to spotkać .
Co do ADHD . To normalne zachowanie młodego szczura. Obojetne co za ubranko mu dasz . W dzien jak maluch spi , bierz go i wkładaj pod swoja bluzę . Bo wieczorem to będzie miał motorek w zadku i może sie przegryżć
Tematów o oswajaniu trochę jest , więc poniuchaj troszke .
Jak będzie podgryzać futerko na łapkach - bez obaw , to tylko objaw ADHD (coś jak obgryzanie paznokci) . Może Cie to spotkać .
Szczursieny :
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
Nie rób nic na siłę. Twoje ruchy powinne być łagodne i opanowane.
-
... ... ...
Teraz mam jeszcze jedno zmartwienie, obserwuję go i widzę, że cały dzień od rana kicha. Czy to normalne, czy jakieś uczulenie, no i czy trzeba kontaktować się z weterynarzem 
To mój pierwszy ogoniasty więc na ich temat to zbyt dużo nie wiem
To mój pierwszy ogoniasty więc na ich temat to zbyt dużo nie wiem
-
klimejszyn
- Kontakt:
jakiej ściółki używasz ? jeśli trocin to zmień, np na Pinio, trocinki pylą i powodują uczulenie.
a małemu jak najszybciej zaadoptuj towarzysza - będzie się łatwiej oswajał
a małemu jak najszybciej zaadoptuj towarzysza - będzie się łatwiej oswajał
bez szczurków...
-
... ... ...
No na 2 to chyba będzie ciężko, bo klatka dla dwóch będzie chyba za mała i mogę tylko mieć jednego
Co do ściółki to nie mam za bardzo pojęcia, ale jeżeli to tym jest spowodowane to trzeba zrobić rajd po sklepach i się popytać 
P.S. Napiszcie mi rodzaje tych "odpowiednich" ściółek, powiedzcie gdzie można je dostać, czy w zoologu czy gdzie indziej no i najważniejsze - cena
P.S. Napiszcie mi rodzaje tych "odpowiednich" ściółek, powiedzcie gdzie można je dostać, czy w zoologu czy gdzie indziej no i najważniejsze - cena
-
klimejszyn
- Kontakt:
ale szczur to zwierzę stadne i MUSZĄ być minimum 2. nie ma 'nie mogę'. w takich sytuacjach nie bierzemy ani jednego szczura do siebie, bo się męczy.
bez szczurków...
- Paul_Julian
- Kontakt:
Opcja "szukaj" + spis treści. Szybciej się nauczysz i zapamiętasz.... ... ... pisze:No na 2 to chyba będzie ciężko, bo klatka dla dwóch będzie chyba za mała i mogę tylko mieć jednegoCo do ściółki to nie mam za bardzo pojęcia, ale jeżeli to tym jest spowodowane to trzeba zrobić rajd po sklepach i się popytać
Za mała klatka? Dokup na allegro tanio drugą i je połącz. Nie musisz przecież kupować od razu wielkiej klatki na 10 szczurów za kilkaset złotych
Szczursieny :
W szczurzym raju:
W szczurzym raju:
-
... ... ...
Czytałem tego trochę, ale i tak nie mam o niczym pojęcia. Piszą o żwirkach dla kotów, ale to określone rodzaje czy wszystko pasuje. Kolejną propozycją jest siano, jedni chwalą, drudzy odradzają
. Większość poleca żwirki dla kotów, ale rodzi się pytania: pierwszy lepszy czy wybrane firmy