Poprawiamy warunki w sklepach zoologicznych

Pytania i odpowiedzi, czyli ogólnie o szczurach.

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Rhenata

Re: Poprawiamy warunki w sklepach zoologicznych

Post autor: Rhenata »

Izold, no jak możesz..milej pani z zoologa zwracać uwagę ;)
krew by mnie zalała
My little girls I don't belive since I reached the age of reason why I don't belive
Obrazek
Awatar użytkownika
zalbi

Post autor: zalbi »

Izold.. no jak mogłas? nie postraszyłas miłej pani tozem.. może by ją ruszyło?

u nas jest jeden zoolog, w którym sa szczurki. raz były nie rozdzielone płciami, ok 5 - 6 tygodniowe maluszki ale to dlatego, że właścicielki nie było bo miała urlop a w zastepstwie była jakas bezmózga baba. gdy zwróciłam uwagę stwierdziła, że ona się nie zna i że szczurki są jeszcze małe. już nigdy więcej kobiety w sklepie nie zobaczyłam.

wspomnę też, że z tego sklepu dostałam pierwszego i jedynego mojego wacika, sciągniętego z jakiegos laba. był trzymany na zapleczu "do dobrego domu" i akurat na mnie trafiło.

nie, żebym pochwalała zwierzęta w sklepach.. ale zwierzaki zawsze miały dobrze, pani dokarmia bezdomne psy i koty pod sklepem..
raz jedyny miała myszki. i od tej pory, gdy nie potrafiła poradzic sobie z rozróżnieniem płci (powiem szczerze, że dla niezbyt wprawnego oka jest to niełatwe) już nigdy więcej myszek nie miała bo rozmnożyły jej się między sobą i był problem.

długo też sprowadzała chipsi mais specjalnie dla mnie po 15 pln paczka =P bo mama wmówiła jej, że w sklepach internetowych sa po 10... ::)
Szczur potrzebuje szczura. Taka jest jego natura.
Obrazek
bazarek ciuchowo różnościowy:www
biżu, figurki i inne na zamówienie:www
Awatar użytkownika
Jessica
Kontakt:

Post autor: Jessica »

zalbi pisze:długo też sprowadzała chipsi mais specjalnie dla mnie po 15 pln paczka =P bo mama wmówiła jej, że w sklepach internetowych sa po 10... ::)
8) 8) 8) :0
http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 44#p793844 -Wąsate Mordki moje
."Nie ma znaczenia ile masz pieniędzy, ani ile rzeczy, możesz być biedakiem, ale mając psa jesteś bogaty" - /Louis Sabin/
Awatar użytkownika
kruk11

Post autor: kruk11 »

mnie wyrzucili ze sklepu bo zrobilem im wyklada ;)
matrix360

Post autor: matrix360 »

Dzisiaj byłam w zoologicznym (zawsze jak jestem w galeri czy arkadach to tam idę ::)) No i odruchowo poszłam na zwierzaki i co widzę? ..mały chomiczek "bawi" się z innymi chomikami.. Po chwili jednak zobaczyłam, że ma krew pod pyszczkiem, a mój chłopak przy poidełku zobaczył tarzającego się w krwi małego chomiczka.. :( ..smutne to było, miałam się już odzywać, ale chłopak kazał mi wyjść, bo na ten widok jednak dobrze mój organizm nie zareagował.. Szkoda mi tego maleństwa i tego, że ludzie, którzy tam pracują, nawet się nim nie zainteresowali :(
Awatar użytkownika
Miscu

Post autor: Miscu »

W Słupsku jest sklep, gdzie do niedawna za szybą trzymali szczenięta. Ludzie chodzą, pukają, machają.
Po interwencji TOZ nie ma już psiaków, ale u małych zwierzaków tez są nieciekawe warunki. Samice z samcami w róznym wieku.

Pojechałam tam wczoraj i wykupiłam samicę, ma ok 3 miesiące i brzuszek. Chyba kazirodcza ciąza się szykuje. W stadku były osobniki młodsze i starsze (rodzeństwa) i biegający brat szczurki z pokaźnymi jąderkami.
Z tych starszych została jeszcze jedna, chciałam ją wziąć ale była bardzo płochliwa i żeby ja złapać trza byłoby wyciągać wszystkie zabawki. Pewnie też juz jest zaciązona. Pora cos z tym zrobić ...
sprzedawcy nawet nie potrafią okreslić płci zwierząt!
Awatar użytkownika
Arve
Kontakt:

Post autor: Arve »

Na pewno kupowanie od nich kolejnych szczurzych bid nie jest rozwiązaniem - napuść na ten sklep TOZ ponownie i może straż miejską?

Powodzenia
Girls: Gallifrey Charmerie & Charlotte, Gallifrey Black Rose & Black Angel
[*]Sky, [*]Bess i [/color][/b][*]Graphi[/color][/b] - merchowe czapeczniki
[*]Cleo - jedyna w swoim rodzaju pani ambasador szczurzego raju[/color]
Awatar użytkownika
Miscu

Post autor: Miscu »

Napewno nie jest,bo to tylko zwiększy problem, ale był też inny powód który skłonił mnie do wiyty w sklepie. Moja szczurka od 4 miesięcy była sama, a mieszkam daleko w lesie, problemy z organizajcją transportu z adopcji. Szczur nie mógł dłużej czekać.

Załamałam sie trochę tą ciążą, mam nadzieję że to tylko przekarmienie .... ale doświadczenie podpowiada mi co innego :(
Trzeba bedzie znów nasłać TOZ.
merch

Post autor: merch »

U szczurka z zoologa chyba nie masz co liczyc na przekarmienie
Obrazek
*NiuniuśMysiaMałyniaMyszulAllegroKichanioSzarikSzymaGuciaKropkai7rodzRudiPankracy, BrysiaCzapkaCelaCzesiaZdzisiuCezarCzaruśEdiCzejenFeluśZeniaUbocikGryzajkaMała KapturkaOfelkaJajcusWulfikmaluszkiHieronimHefryśmałyeFekDarEstiNosioOliFaramuszkaDafiDorota
Astharte

Post autor: Astharte »

Wypowiem sie i ja. Często odwiedzam sklep ZOO Natura na Zakopiance i nie miałam jeszcze do nich zatrzeżeń- może oprócz tego, że jeśli mają psiaki, to śmierdzi strasznie od ich wybiegu nie sprzątanego. Niecały miesiąc temu kupiliśmy z chłopakiem tam pierwszą szczurzyczkę razem z wyprawką. Zwierzaki wyglądały za zdrowe, rozdzielone wg płci i wyszliśmy z naszym małym serduszkiem. Od samego początku trochę kichała, ale nie zdawaliśmy sobie sprawy, że to może być coś poważnego (ciągle się uczymy).... maleństwo odeszło wczoraj. Miała może 1,5 miesiąca. Dodam jeszcze, że tydzień temu wzieliśmy stamtąd malutkiego myszoskoczka... który również odszedł wczoraj ;-( Nie wiem, co się dzieje z ich zwierzętami, epidemia? W najbliższym czasie wybieramy się tam jeszcze raz porozmawiać ze sprzedawczyniami o tej sytuacji (de facto miłymi i sprawiającymi wrażenie kompetentych). Oprócz tego mamy jeszcze 2 szczurzynki zakupione w Tesco na Wielickiej- tam zwierzaki siedzą razem chłopczyki i dziewczynki i w sumie nie zdawałam sobie sprawy do teraz, że to jest spory problem. Choć wcześniej nie słyszałam dobrych opinii o tym zoologicznym, nasze maleństwa wyglądają na zdrowe, chociaż są już dorosłe i dzikie. Jeśli chodzi o źródła, to podobno mają zwierzęta też od prywatnych ludzi, którym urodziły się małe. Często odwiedzamy ten sklep, ale również w najbliższym czasie wizyta powiąże się z rozmową.
Awatar użytkownika
zalbi

ale dlaczego Wy się dziwicie? straciliście zwierzęta bezmyslnie kupione w sklepie i teraz zrobiliście to samo..
Obrazek
Awatar użytkownika
Astry

Post autor: Astry »

Jeśli chodzi o myszoskoczki. One też są stadne, tak jak szczury. W sklepach są zwykle zwierzęta chore. Sama to widzę, po mojej Kokainie i Heroinie. Są dużo mniejsze i bardziej chorowite, niż szczury adoptowane.
Ze mną: już żaden szczurek... :(
Oraz piesek Czika, tymczas Antoś, tymczas kotek Oczko :)
Za TM [*]: Schizia, Tequila, Ciapek, Nina, Sepsa, Kokaina, Heroina, Emi, Sonic, Juna, Filiżanka, Jacky
I dwa skoki Kleopatra i Nefretete [*]
Astharte

Post autor: Astharte »

zalbi pisze: bezmyslnie kupione w sklepie
ty chyba nie znasz znaczenia słowa "bezmyślnie". To był w pełni świadomy zakup i nie będziesz mi mówił czy mam brać szczury ze sklepu, czy adoptować
Awatar użytkownika
Astry

Post autor: Astry »

Widocznie nie wiesz, jak są "produkowane" szczury do sklepów...
Ze mną: już żaden szczurek... :(
Oraz piesek Czika, tymczas Antoś, tymczas kotek Oczko :)
Za TM [*]: Schizia, Tequila, Ciapek, Nina, Sepsa, Kokaina, Heroina, Emi, Sonic, Juna, Filiżanka, Jacky
I dwa skoki Kleopatra i Nefretete [*]
Awatar użytkownika
zalbi

wiem, co to znaczy. i jeżeli ktoś świadomie bierze szczury z takiego miejsca to już nie wiem jak to nazwac.. bo jak nazwę odpowiednio, to pewnie dostanę ostrzeżenie za obrażanie 8)

ps: nie jestem facetem
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „O szczurach”