Łączenie szczurasków- archiwalne
Moderator: Junior Moderator
Re: Łączenie szczurasków i ewentualności z tym związane
Mam pytanko niedawno jakieś 5 dni temu połączyłam młode szczurki mają około 4 miesięcy i zastanawiam się nad ich zachowaniem nie gryza się ale jeden drugiego przewraca na plecy i odpycha łapkami.Śpia i jedza razem nawet razem się iskają.Pani w sklepie powiedziała mi że przez takie zachowanie ustalają swoją hierarchię,co o tym myślicie?

Pomóż nam pomagac

Dokladnie jest to prezentacja sily i pokazanie kto tu rzadzi

- 
				magda_black3
prosiłabym o szybką odpowiedź 
własnie dostrałam dziewczynkę do mojej samotnicy i wlożyłam małą najpier do wanny, później do klatki razem zNuną, po 3 minutach obwąchiwania zacżęlo się przerwracanie na plecy - mała strasznie piszczy...
Póxniej przeloizylam je do wymytego akwarium, nasypalam trocin i sianka... Nuna (ta wieksza)strasznie na nią włazi i probuje ją dominować, wszystko byłoby w porzadku gdyby nie fakt ze mala straszliwie piszczy... rzuca się po całej klatce.
pomóżcie mi !!!!!!!!!!!

własnie dostrałam dziewczynkę do mojej samotnicy i wlożyłam małą najpier do wanny, później do klatki razem zNuną, po 3 minutach obwąchiwania zacżęlo się przerwracanie na plecy - mała strasznie piszczy...
Póxniej przeloizylam je do wymytego akwarium, nasypalam trocin i sianka... Nuna (ta wieksza)strasznie na nią włazi i probuje ją dominować, wszystko byłoby w porzadku gdyby nie fakt ze mala straszliwie piszczy... rzuca się po całej klatce.
pomóżcie mi !!!!!!!!!!!
Dopóki nie leje się krew to wszystko jest ok, mała może sobie piszczeć  . Ale zaopatrz się szybko w klatkę, akwarium nie nadaje się dla szczurków, tak samo jak trociny i sianko.
. Ale zaopatrz się szybko w klatkę, akwarium nie nadaje się dla szczurków, tak samo jak trociny i sianko.

. Ale zaopatrz się szybko w klatkę, akwarium nie nadaje się dla szczurków, tak samo jak trociny i sianko.
. Ale zaopatrz się szybko w klatkę, akwarium nie nadaje się dla szczurków, tak samo jak trociny i sianko.Ze mną: już żaden szczurek... 
Oraz piesek Czika, tymczas Antoś, tymczas kotek Oczko
Za TM [*]: Schizia, Tequila, Ciapek, Nina, Sepsa, Kokaina, Heroina, Emi, Sonic, Juna, Filiżanka, Jacky
I dwa skoki Kleopatra i Nefretete [*]

Oraz piesek Czika, tymczas Antoś, tymczas kotek Oczko

Za TM [*]: Schizia, Tequila, Ciapek, Nina, Sepsa, Kokaina, Heroina, Emi, Sonic, Juna, Filiżanka, Jacky
I dwa skoki Kleopatra i Nefretete [*]
ale dlaczego włożyłaś je do jednego akwarium, zanim się zaprzyjaźniły?
zakwaterować razem można TYLKO szczury, które już się wyraźnie lubią.
rozdziel szczurki i łącz po ludzku, daj im czas i tak dalej.

zakwaterować razem można TYLKO szczury, które już się wyraźnie lubią.
rozdziel szczurki i łącz po ludzku, daj im czas i tak dalej.
ten się nie myli, kto nic nie robi

- 
				magda_black3
mam klatkę, tylko nie chcicałam jej myć, dlatego wrzucilam do akwa..
Na razie dostaly po truskawce, będzie chyba dobrze.

Na razie dostaly po truskawce, będzie chyba dobrze.
Ja mam pytanie czysto teoretycznie.. Nigdy nie łączyłam szczurków.
Jak bardzo ciężko będzie połączyć dwóch rocznych samców (jeden histeryk i awanturnik, drugi ciekawska przylepa) z ok. 1-2 miesięcznym samczykiem (albo dwoma)? Domyślam się, że maluch/-y będzie/będą nimi przerażony/-e.. A starszaki będą go/je raczej olewać czy raczej atakować?

Jak bardzo ciężko będzie połączyć dwóch rocznych samców (jeden histeryk i awanturnik, drugi ciekawska przylepa) z ok. 1-2 miesięcznym samczykiem (albo dwoma)? Domyślam się, że maluch/-y będzie/będą nimi przerażony/-e.. A starszaki będą go/je raczej olewać czy raczej atakować?
ja mam pytanie  spodziewam się towarzyszki dla Lexie ( zaadoptowanej z tego forum chodzi o Karmę
 spodziewam się towarzyszki dla Lexie ( zaadoptowanej z tego forum chodzi o Karmę  )
 )
jak pojechalam po Lex to na innym forum przeczytalam ze zprzywiezionym szczurem trzeba siąśc na stołku na srodku pokoi z dala od mebli i siedziec tak godzine żeby sie maluch przyzywyczail do zapachu i mowic do niego lagodnym glosem... zrobiłam tak z Lex
pytanie : czy tak samo mam postępować z Karmą?
nie wiem dokladnie jak sie zachować... czy Lex ma zostac w klatce? a po jajkieś godzinie wypuścić je na neutralne łóżko? tak jak jest napisane w pierwszej notce?

spodziewam się towarzyszki dla Lexie ( zaadoptowanej z tego forum chodzi o Karmę
 spodziewam się towarzyszki dla Lexie ( zaadoptowanej z tego forum chodzi o Karmę  )
 )jak pojechalam po Lex to na innym forum przeczytalam ze zprzywiezionym szczurem trzeba siąśc na stołku na srodku pokoi z dala od mebli i siedziec tak godzine żeby sie maluch przyzywyczail do zapachu i mowic do niego lagodnym glosem... zrobiłam tak z Lex
pytanie : czy tak samo mam postępować z Karmą?
nie wiem dokladnie jak sie zachować... czy Lex ma zostac w klatce? a po jajkieś godzinie wypuścić je na neutralne łóżko? tak jak jest napisane w pierwszej notce?
Ze mną Ahri, Fatum i Niva
Za tęczowym mostem Lexie [*], Heureux [*], Yumi [*]

Aleksa Ty z Karmą nie będziesz mieć żadnego problemu. Polecam Ci ją wsadzić pod bluzę i tak ją sobie nosić jak długo będziesz mogła. Ja tak oswajałam mojego Juniora (Effie) i to poskutkowało. Karma jest bardzo ciekawska i raczej społeczna, więc będzie zadowolona z kontaktu z Tobą. Ale na pewno będzie próbowała zdominować Lexi. Jak możesz to nie wpuszczaj Lexi do nowej klatki, dobrze by było, żeby poznawały razem nową klatkę. Najlepiej wpuść je do wanny i uważnie obserwuj. Moja Zizz spokojnie znosiła łapanie za kark i "prokreowanie" ale Junior się zbuntowała i spuściła Karmie łomot. W kwestii łączenia niestety więc nie pomogę 

problem numer 1. to niestety Lexie juz siedzi w nowej klatce nie pomyslalam zeby zaczekać na  Karme 
problem nr 2 Nie mam wanny xD mam prysznic xD lol
Lexie także jest ciekawska i uwielbia spac mi pod bluzką lub w kapturze nauczylam ja takze podrużować na ramieniu
najgorsze jest to że nie wiem czy Lex moze wykazywać oznaki dominacji... bo jak bylam po nia w sklepie to byla slodko przytulona do samca z ktorym mieszkala i razem sobie spali
Effie napisalam Ci PM

problem nr 2 Nie mam wanny xD mam prysznic xD lol
Lexie także jest ciekawska i uwielbia spac mi pod bluzką lub w kapturze nauczylam ja takze podrużować na ramieniu

najgorsze jest to że nie wiem czy Lex moze wykazywać oznaki dominacji... bo jak bylam po nia w sklepie to byla slodko przytulona do samca z ktorym mieszkala i razem sobie spali

Effie napisalam Ci PM

Ze mną Ahri, Fatum i Niva

cześć  mam do Was pytanie ... nigdy nie miałam całego stada szczurków w domu, a teraz mogę mieć
 mam do Was pytanie ... nigdy nie miałam całego stada szczurków w domu, a teraz mogę mieć  chodzi o to, że chciałam miec nowa szczurzyce ( poprzednia umarła) wiec zaadoptowałam od pewnej osobniczki, ale tej dziewczynie został jeszcze brat tej szczurzycy wiec sie zlitowałam i stwierdziłam, ze go wykstruje i beda sobie razem mieszkac u mnie ... finał historii jest taki ze ta szczuzyca była juz zapłodniona ( nie wiem czy przez tego brata czy innego, niewazne zreszta),dzien przed porodem ( idealnie wyczaiłam
 chodzi o to, że chciałam miec nowa szczurzyce ( poprzednia umarła) wiec zaadoptowałam od pewnej osobniczki, ale tej dziewczynie został jeszcze brat tej szczurzycy wiec sie zlitowałam i stwierdziłam, ze go wykstruje i beda sobie razem mieszkac u mnie ... finał historii jest taki ze ta szczuzyca była juz zapłodniona ( nie wiem czy przez tego brata czy innego, niewazne zreszta),dzien przed porodem ( idealnie wyczaiłam  ) odizolowałam pana szczura z ich wspołnego domku, szczurzyca urodziła 10 młodych (maluchy powoli znajduja nowe domki), postanowiłam zostawic jedna córeczke tej mamie, zeby jej smutno nie było i teraz moje pytanie .... jak połączyc tego pana szczura z mamą i jej córką ? ( córka bedzie ma 4 tygodnie) pan szczur i pani szczur nie wiem ... mieli miec 2 miesiace jak je wziełam do siebie, wiec teraz powinni miec powiedzmy ok 4 miesiecy ( chociaz uwazam ze zostałam oszukana jesli chodzi o wiek, uwazam, ze maja więcej ) ... myslicie, ze pan szczur nie zrobi krzywdy tej malutkiej szczurce? bo tej mamie to raczej nie .... widziałam, ze bardzo za nia tesknił, wymykał sie z akwarium i przybiegał do klatki tej swojej siostry i tak noskami sie dotykali przez kraty .... jak mam zrobic łączenie w stado, zeby było ok ?  no i oczywiscie pan szczur na dniach zostanie wykstrowany
 ) odizolowałam pana szczura z ich wspołnego domku, szczurzyca urodziła 10 młodych (maluchy powoli znajduja nowe domki), postanowiłam zostawic jedna córeczke tej mamie, zeby jej smutno nie było i teraz moje pytanie .... jak połączyc tego pana szczura z mamą i jej córką ? ( córka bedzie ma 4 tygodnie) pan szczur i pani szczur nie wiem ... mieli miec 2 miesiace jak je wziełam do siebie, wiec teraz powinni miec powiedzmy ok 4 miesiecy ( chociaz uwazam ze zostałam oszukana jesli chodzi o wiek, uwazam, ze maja więcej ) ... myslicie, ze pan szczur nie zrobi krzywdy tej malutkiej szczurce? bo tej mamie to raczej nie .... widziałam, ze bardzo za nia tesknił, wymykał sie z akwarium i przybiegał do klatki tej swojej siostry i tak noskami sie dotykali przez kraty .... jak mam zrobic łączenie w stado, zeby było ok ?  no i oczywiscie pan szczur na dniach zostanie wykstrowany

mam do Was pytanie ... nigdy nie miałam całego stada szczurków w domu, a teraz mogę mieć
 mam do Was pytanie ... nigdy nie miałam całego stada szczurków w domu, a teraz mogę mieć  chodzi o to, że chciałam miec nowa szczurzyce ( poprzednia umarła) wiec zaadoptowałam od pewnej osobniczki, ale tej dziewczynie został jeszcze brat tej szczurzycy wiec sie zlitowałam i stwierdziłam, ze go wykstruje i beda sobie razem mieszkac u mnie ... finał historii jest taki ze ta szczuzyca była juz zapłodniona ( nie wiem czy przez tego brata czy innego, niewazne zreszta),dzien przed porodem ( idealnie wyczaiłam
 chodzi o to, że chciałam miec nowa szczurzyce ( poprzednia umarła) wiec zaadoptowałam od pewnej osobniczki, ale tej dziewczynie został jeszcze brat tej szczurzycy wiec sie zlitowałam i stwierdziłam, ze go wykstruje i beda sobie razem mieszkac u mnie ... finał historii jest taki ze ta szczuzyca była juz zapłodniona ( nie wiem czy przez tego brata czy innego, niewazne zreszta),dzien przed porodem ( idealnie wyczaiłam  ) odizolowałam pana szczura z ich wspołnego domku, szczurzyca urodziła 10 młodych (maluchy powoli znajduja nowe domki), postanowiłam zostawic jedna córeczke tej mamie, zeby jej smutno nie było i teraz moje pytanie .... jak połączyc tego pana szczura z mamą i jej córką ? ( córka bedzie ma 4 tygodnie) pan szczur i pani szczur nie wiem ... mieli miec 2 miesiace jak je wziełam do siebie, wiec teraz powinni miec powiedzmy ok 4 miesiecy ( chociaz uwazam ze zostałam oszukana jesli chodzi o wiek, uwazam, ze maja więcej ) ... myslicie, ze pan szczur nie zrobi krzywdy tej malutkiej szczurce? bo tej mamie to raczej nie .... widziałam, ze bardzo za nia tesknił, wymykał sie z akwarium i przybiegał do klatki tej swojej siostry i tak noskami sie dotykali przez kraty .... jak mam zrobic łączenie w stado, zeby było ok ?  no i oczywiscie pan szczur na dniach zostanie wykstrowany
 ) odizolowałam pana szczura z ich wspołnego domku, szczurzyca urodziła 10 młodych (maluchy powoli znajduja nowe domki), postanowiłam zostawic jedna córeczke tej mamie, zeby jej smutno nie było i teraz moje pytanie .... jak połączyc tego pana szczura z mamą i jej córką ? ( córka bedzie ma 4 tygodnie) pan szczur i pani szczur nie wiem ... mieli miec 2 miesiace jak je wziełam do siebie, wiec teraz powinni miec powiedzmy ok 4 miesiecy ( chociaz uwazam ze zostałam oszukana jesli chodzi o wiek, uwazam, ze maja więcej ) ... myslicie, ze pan szczur nie zrobi krzywdy tej malutkiej szczurce? bo tej mamie to raczej nie .... widziałam, ze bardzo za nia tesknił, wymykał sie z akwarium i przybiegał do klatki tej swojej siostry i tak noskami sie dotykali przez kraty .... jak mam zrobic łączenie w stado, zeby było ok ?  no i oczywiscie pan szczur na dniach zostanie wykstrowanyRe: Łączenie szczurasków i ewentualności z tym związane
łącz wg porad na wstępie 
to młode szczurasy i powinno się wszystko ładnie udać. ale najlepiej poczekaj te 2 tyg po kastracji [samiec po kastracji jeszcze jakiś czas jest płodny!] no i daj maleństwu podrosnąć do tych 6 tyg. zawsze to bezpieczniej, będzie 2 razy większa niż 4tygodniowy kurdupelek

to młode szczurasy i powinno się wszystko ładnie udać. ale najlepiej poczekaj te 2 tyg po kastracji [samiec po kastracji jeszcze jakiś czas jest płodny!] no i daj maleństwu podrosnąć do tych 6 tyg. zawsze to bezpieczniej, będzie 2 razy większa niż 4tygodniowy kurdupelek

ten się nie myli, kto nic nie robi

dzięki bardzo za porady  zrobię tak jak mówią instrukcje, tylko teraz zastanawia mnie jeszcze jeden fakt ... no bo szczurki jak są młode to szybciej sie chyba dogadają, a jesli by sie okazalo, ze ten pan szczur jest baaaardzo stary ? naprawde nie umiem ocenic jego wieku, jest duży
 zrobię tak jak mówią instrukcje, tylko teraz zastanawia mnie jeszcze jeden fakt ... no bo szczurki jak są młode to szybciej sie chyba dogadają, a jesli by sie okazalo, ze ten pan szczur jest baaaardzo stary ? naprawde nie umiem ocenic jego wieku, jest duży  i zaczął siwieć ( normalnie był czarny) .... najpierw zrobimy ta kastracje a potem zaczne sie martwic
 i zaczął siwieć ( normalnie był czarny) .... najpierw zrobimy ta kastracje a potem zaczne sie martwic  ... aha i jeszcze cos ... czy szczur po kastracji wymaga jakiejs szczegolnej opieki ?czy moze stac sie agresywny ?
 ... aha i jeszcze cos ... czy szczur po kastracji wymaga jakiejs szczegolnej opieki ?czy moze stac sie agresywny ?

zrobię tak jak mówią instrukcje, tylko teraz zastanawia mnie jeszcze jeden fakt ... no bo szczurki jak są młode to szybciej sie chyba dogadają, a jesli by sie okazalo, ze ten pan szczur jest baaaardzo stary ? naprawde nie umiem ocenic jego wieku, jest duży
 zrobię tak jak mówią instrukcje, tylko teraz zastanawia mnie jeszcze jeden fakt ... no bo szczurki jak są młode to szybciej sie chyba dogadają, a jesli by sie okazalo, ze ten pan szczur jest baaaardzo stary ? naprawde nie umiem ocenic jego wieku, jest duży  i zaczął siwieć ( normalnie był czarny) .... najpierw zrobimy ta kastracje a potem zaczne sie martwic
 i zaczął siwieć ( normalnie był czarny) .... najpierw zrobimy ta kastracje a potem zaczne sie martwic  ... aha i jeszcze cos ... czy szczur po kastracji wymaga jakiejs szczegolnej opieki ?czy moze stac sie agresywny ?
 ... aha i jeszcze cos ... czy szczur po kastracji wymaga jakiejs szczegolnej opieki ?czy moze stac sie agresywny ?Re: Łączenie szczurasków i ewentualności z tym związane
Wręcz przeciwnie. Szczur po kastracji powinien być bardziej spokojny. 

oooo dzięki Blanny za info, Ty to kopalnia wiedzy widzę  super, super ... ale skoro będzie spokojniejszy niż jest teraz to chyba oznacza, że znieruchomieje w ogóle, bo on w ogole jest tak spokojny jakby go nie było , ale moze jak połacze to stadko to sie troszke rozweseli i będzie bardziej "szczurzy" ... Twój Złamasek za to pełen energii
 super, super ... ale skoro będzie spokojniejszy niż jest teraz to chyba oznacza, że znieruchomieje w ogóle, bo on w ogole jest tak spokojny jakby go nie było , ale moze jak połacze to stadko to sie troszke rozweseli i będzie bardziej "szczurzy" ... Twój Złamasek za to pełen energii 

super, super ... ale skoro będzie spokojniejszy niż jest teraz to chyba oznacza, że znieruchomieje w ogóle, bo on w ogole jest tak spokojny jakby go nie było , ale moze jak połacze to stadko to sie troszke rozweseli i będzie bardziej "szczurzy" ... Twój Złamasek za to pełen energii