Jak oswoić malucha

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

Nakasha
Numer GG: 4379189
Kontakt:

Jak oswoić malucha

Post autor: Nakasha »

Ojej. to trzeba go lapać :/ małe szczurki nie są na tyle zwinne i szybkie, byś sobie nie poradził :/ a może są? Moje mnie uwielbiają, więc nie wiem, bo żadnen nigdy mi nie zwiał :P

Jak nosisz go na ramieniu, przytrzymuj delikatnie dłonią, by nie spadł czy nie zeskoczył. Polecam, byś założył pod spód obcisłą bluzkę, a wierzch dużą bluzę, najlepiej z dużym kapturem lub kołnierzem, wtedy szczurak schowa się pod fałdy kaptura/kołnierza. Moje lubią siedzieć w ten sposób na karku lub z przodu, na piersiach i wtedy tak z dekoltu swetra wyglądają łebkami na świat :P (no ale u Ciebie pewnie się na tych piersiach nie oprze :P)

A gdy leżysz na łóżku, również delikatnie "śledź" tok jego łażenia dłonią, przykrywając delikatnie wybrzuszenia materiału, tak by nie wyskoczył spod bluzy. A jak wyjdzie - trzymaj go leciutku w dłoniach, nie pozwalaj samemu łazić.

Na wszystko trzeba czasu... a szczurki robią świetną minę, jak się obrażają :]
Z nami: Ganix, Yetta, Inari, Cerridwen, Ceres Ciel i dziczek Włóczykij
Za TM: 88 szczurzych duszyczek

Obrazek
brn

Jak oswoić malucha

Post autor: brn »

Zrobilem male przemeblowanko w pokoju,pozastawialem wejscia pod lozko,wiec juz nie bedzie mial mi jak sie ukryc tak,zebym go nie wyciagnal :D dzis sprobuje od nowa wziasc go pod bluze itd.Wiec???3majcie kciuki :D
Szczuras-Chrupek,Koty-Tereska i Mićka,Pies-Bakster,Królik-Kruszyna,no i jeszcze 2akwarium...pełna chata
brn

Jak oswoić malucha

a wiec stalo sie!!!chrupek siedzi mi pod bluza:)troche nerwusek z niego bo caly czas sie wierci:)mowie do niego przez caly czas(nawet cytam mu to co teraz pisze):)ale powiedzcie mi przez ile ja mam tak z nim siedeziec?mi to nie robi roznicy,moge tak caly dzien!niech mi ktos napisze co i jak dalej postepowac,pozdrówka ode mnia i chrupka :D
Szczuras-Chrupek,Koty-Tereska i Mićka,Pies-Bakster,Królik-Kruszyna,no i jeszcze 2akwarium...pełna chata
Dixi

Jak oswoić malucha

Post autor: Dixi »

brn --- nie pisz jednego posta pod drugim - jesli chcesz cos dopisac uzyj u gory po prawo swojego wczesniejszego postu, okey?
Pozdrawiam,
Aguśka
brn

Jak oswoić malucha

ok,ale pisalem na biezaco.a wiec chrupo siedzial mi jakies 5godz pod bluza(spoko oprocz pogryzionej koszulki)ale dzis mu znow cos jest.a mianowicie jest strasznie senny i jak oddycha to slychac takie popiskiwanie :( co to moze byc :?:
Awatar użytkownika
krwiopij
Kontakt:

Jak oswoić malucha

Post autor: krwiopij »

to moze byc powazna choroba ukladu oddechowego (na przyklad zapalenie pluc)... ja pobieglabym do weta... natychmiast...
Obrazek
po drugiej stronie tęczy skaven mały-diego eszwa dotka abishai lena nightstar
mefit diabeł sasha nadia simbul katja kida eileen bandita fuka maluszek diablica
fredryk minah 5-minkowych-maluszków juni furia trzy-uszka tchórzliwiec sofra moria
sokrates
Awatar użytkownika
sachma
Kontakt:

Jak oswoić malucha

Post autor: sachma »

nie wpadaj w panike po tym co przeczytasz... bo moze to poprostu przeziebienie i echinaceea wystarczy... ale .....
Salomonek tez mial takie objawy na kilka dni przed smiercia :( wet stwierdzil nowotwor plucek :(

ja na twoim miejscu podawalabym albo echinacee, albo witamine C i wapno dla dzieci.... po 2-3 kropelki dwa razy dziennie.....
jesli masz dobrego weta to idz do niego... moj wet na poczatku podejzewal zapalenie plucek i przepisal Salowi wit.C i wapno i kazal termofor wlozyc do klatki a klatke okryc kocem... dal mu tez jakis zastrzyk... nie pamietam co to bylo.....
Obrazek
Dixi

Jak oswoić malucha

..hmm jaesli popiskuje to wcale nie musi oznaczac, ze cos sie dzieje z ukl.oddechowym...moja sobie czasami tak piszczy jak jej sie nudzi, jak chce pobiegac,....ot tak - marudzi sobie :)
Co innego jesli ten dzwiek nie przypomina popiskiwania tylko cos jak charczenie...tak jak czlowiek ma zapalenie oskrzeli to świszczy przy oddychaniu...jesli to taki dzwiek to z buta i do weta - natychmiast!
:)
Pozdrawiam,
Aguśka
brn

Jak oswoić malucha

piowiem wam coc,albo chrupek jest "SYMULANTEM",albo nagle stal sie cud i wyzdrowial :idea: wczoraj caly dzien siedzial w klatce na pieterku i spal,nawet jak wkladalem rece do klatki to mnie olewal!no i ten dzwiek przy oddychaniu!gdzies kolo 11w nocy postanowilem go wyciagnac,wzialem go pod bluze ilazil pod nia jakas godzinke,ale strasznie byl nerwowy,nie chcial usiedziec w miejscu!!!i nagle jego glowa wylonila sie spod kolnierza i zgadnijcie co sie stalo?oczywiscie musial spieprzyc,on chyba nie ma leku wysokosci bo skacze ze stolka :D ale spoko,juz sie nie martwie z lapaniem go,bo niema gdzie wejsc,zebym go bez problemu nie wyciagnal :twisted: no to go zlapalem i wsadzilem do klatki!cala noc buszowal.Dzisiaj jak sie obudzilem,patrze:chrupek biega,wyglada jakby mu nic nie bulo :D tylko mnie niepokoi to ze ma jakies takie czady z e spaniem,no i zauwazylem(mam go jakies3 tyg,kupilem to byl maly)ze strasznie grubnie!!!z ledwoscia dupe wciska do domku :) sprawdzalem(nie jestem specjalista,ale ma jajka) i to na pewno jest chlopak,wiec ciaza odpada!a suchego pokarmu za duzo nie je,bo co 3 dni musze mu dosypywac,bo tak wolno je,tylko chrupki,no ale tez je ograniczylem,teraz gora2 na dzien!dziwak z tego chrupasa :D Ale sie napisalem,nie?ale co zrobie,mam 1raz szczurka i nie wiem za duzo,pozdro
Dixi

Jak oswoić malucha

Z tym zwiększaniem gabarytów u Chrupka to się nie martw - moja niunia też tak szybko tyła, już się bałam, że kupiłam ciężarną samiczkę :D
Pozdrawiam,
Aguśka
brn

Jak oswoić malucha

A wiec moja przyjazn z chrupkiem poszla do przodu,gdy mu wkladam reke do klafki to wchodzi na nia,ale jeszcze nerwowo 3ma lapki w klatce.no a jak go chce wziasc z klatki do rak to sie obraca na bok,a gdy go chwyce to piszczy!ale tylko w klatce!bo gdy juz go wyciagne(przewaznie robie to gdy siedzi w domku,wyciagam domek,otwor kieruje na mnie) i hop...chrupek juz po mnie chodzi:)pod bluza chodzilem z nim ze 4 dni,wiec pomyslalem ze nadszedl czas na ramie,no i siedzi na nim...ale przez chwile,bo zara proboje zeskoczyc!straszny nerwus z tego chrupka :x czy robie cos nie tak?czemu piszczy jak go chce wziasc?chyba mnie lubi bo jak rano wstaje i go wolam to podbiega do klatki i "obwachuje"co sie dzieje,a pozatym lize mi reke,to dlaczego sie boi zeby go brac?i co zrobic zeby usiedzial w miejscu na ramieniu?jemu nawet glaskanie nie pomaga(moze tego nie lubi),bo mnie olewa jak go glaskam :cry: wiec co jest nie tak?
brn

Jak oswoić malucha

dlaczego nikt nie chce mi nic napisac?
Anita

Jak oswoić malucha

Post autor: Anita »

Szczurek nawet jak się już a tobą oswoił nieco, nadal może się bać podnoszenia. To dla niego nietypowa sytuacja. Ja moje szczurki przyzwyczajałam tak, że co jakiś czas podnosiłam, ale tak, żeby siedziała na moich dłoniach. No i się z tym pogodziły :)
brn

Jak oswoić malucha

Ale ja nie moge scierpiec jak on piszczy gdy go podnosze,bo mi sie wydaje,ze mu robie krzywde :( ale zauwazylem,ze czasem to normalnie odpycha mnie lapkami :shock: i probuje i probuje,a on ciagle sie wierci na moich rekach,nie potrafi usiedziec w miejscu.nawet jak go glaskam,to najchetniej by spieprz...co ja mam zrobic?pomocy
kris

Jak oswoić malucha

Post autor: kris »

hmm... ja moja Szczurusie dzwigalem tak:
przykladalem reke do brzucha(miala jakby balkon) a druga reke pilnowalem zeby nie spadla...ale niestety mi zwiala raz i spadla... :( powiesila sie na moich rekach swoimy nozkami i powoli zjezdzala a ja nic nie moglem zrobic bo jakbym ruszyl reka to by spadla i tak.. :(
Ze mną :
Ratta ( husky )
Milka ( czarnuszek z białymi ślaczkami na brzuszku :D )
w moim sercu ŚP Mamuśka( 16.05.2005)
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Główne”