Nie wiem jeszcze czy nie będę zmuszona do zakupu na targu. Chciała bym je załatwić od znajomych ze wsi (ale też nie do końca im ufam stąd to pytanie

O co pytać przy ewentualnym zakupie, na co zwrócić uwagę?
Moderator: Junior Moderator
Trzeba uważać na płatki "sklepowe", ponieważ nie wiadomo w jakich warunkach są wytwarzane i z jakiego ziarna. Mój facet pracował za granicą w miejscu gdzie hoduje się warzywa, owoce itp. na sprzedaż i mówił mi, że np. sałata jest pryskana jakąś trutką, a po zerwaniu trzeba ją myć gumowymi rękawicami (inaczej ręce wypala), a marchew "ekologiczna" jest tak gorzka, iż przed przetworzeniem jej należy ją moczyć w jakimś roztworze, a potem podobnie jak z sałatą.S. pisze:Jeśli chodzi o zboża, to moje szczurzyce nie jadły ziaren, za to chętnie jadły płatki owsiane, żytnie, pszenne, jęczmienne na sucho (do kupienia w spożywczym). Płatki maja ten sam skład co ziarno, tylko sa zmiażdzone na placek.
Obrzydliwepo zerwaniu trzeba ją myć gumowymi rękawicami (inaczej ręce wypala)