Wybór zboża

Wszystko o jedzonku. Czym się obżerają? A może dieta? :)

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Awatar użytkownika
zyberka

Wybór zboża

Post autor: zyberka »

Na co powinnam uważać przy wyborze zboża do własnej mieszanki?
Nie wiem jeszcze czy nie będę zmuszona do zakupu na targu. Chciała bym je załatwić od znajomych ze wsi (ale też nie do końca im ufam stąd to pytanie :P)
O co pytać przy ewentualnym zakupie, na co zwrócić uwagę?
Awatar użytkownika
UprzejmaCegła

Re: Wybór zboża

Post autor: UprzejmaCegła »

No podstawowym pytaniem jest to czy dane zboże było pryskane, ile razy podczas wzrostu było pryskane i czym było pryskane ;) podobnie jest z nawozami, ale te chyba są sypane jak dopiero kiełki z ziemi wystają ;)
S.

Post autor: S. »

Jeśli chodzi o zboża, to moje szczurzyce nie jadły ziaren, za to chętnie jadły płatki owsiane, żytnie, pszenne, jęczmienne na sucho (do kupienia w spożywczym). Płatki maja ten sam skład co ziarno, tylko sa zmiażdzone na placek.
Awatar użytkownika
UprzejmaCegła

Post autor: UprzejmaCegła »

S. pisze:Jeśli chodzi o zboża, to moje szczurzyce nie jadły ziaren, za to chętnie jadły płatki owsiane, żytnie, pszenne, jęczmienne na sucho (do kupienia w spożywczym). Płatki maja ten sam skład co ziarno, tylko sa zmiażdzone na placek.
Trzeba uważać na płatki "sklepowe", ponieważ nie wiadomo w jakich warunkach są wytwarzane i z jakiego ziarna. Mój facet pracował za granicą w miejscu gdzie hoduje się warzywa, owoce itp. na sprzedaż i mówił mi, że np. sałata jest pryskana jakąś trutką, a po zerwaniu trzeba ją myć gumowymi rękawicami (inaczej ręce wypala), a marchew "ekologiczna" jest tak gorzka, iż przed przetworzeniem jej należy ją moczyć w jakimś roztworze, a potem podobnie jak z sałatą.
Moim zdaniem najlepiej kupować ziarno z pewnego miejsca np. od znajomego rolnika, który nie sprzedaje zbiorów tylko robi z nich osypkę dla krówek.
Sheeruun

Post autor: Sheeruun »

po zerwaniu trzeba ją myć gumowymi rękawicami (inaczej ręce wypala)
Obrzydliwe :-X
Stworzenie bezszczurowe.

Byli ze mną: Japek, Siergiej, Matt, Vincent, Ciel, Gacek, Dorian, Hiroki, Kiwi, Kokos
Odeszli za TM: Aki, Aleksander, Sky, Artemis, Szuflad, Pendrive, Hiroki
Diabeł - gdzieś tam..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Karmienie”