Przygarnę młodą samiczkę POZNAŃ I OKOLICE

Archiwalne adopcje (udane i nieudane) i archiwalne narodziny

Moderator: Junior Moderator

Awatar użytkownika
Jelly123

Przygarnę młodą samiczkę POZNAŃ I OKOLICE

Post autor: Jelly123 »

Cześć wszystkim :)
Dawno nie pojawiałam się na forum, bo niezbyt mam czas na takie rzeczy, ale powracam z baardzo dobrą wiadomością - udało mi się namówić rodziców na to, by dokupić mojej Jessy towarzyszkę. Stwierdziłam, że, jeśli będzie taka możliwość, to szczurkę zaadoptuję, byleby nie wspierać tych pseudohodowców... no i dlatego piszę właśnie tutaj.

Bardzo mi zależy na dość młodej szczurce. Jessy w sierpniu skończy rok więc nie wiadomo, jak to łączenie przebiegnie, a im młodszy szczurek, tym większa szansa że się jej dość szybko przyporządkuje (oj, ma ona naturę dominantki). Oczywiście kolor nie jest zupełnie ważny. Charakterek mile widziany odważny, coś w stylu ADHD, bo Jessy jest taka płochliwa... jak sarenka...

I teraz najważniejsze. Jeśli byłoby to możliwe, to... ech, to musi zabrzmieć strasznie głupio. W każdym bądź razie boję się że łączenie nie przebiegnie tak, jak zamierzałam i szczurki nie dogadają się nawet jeśli zrobię kilka podejść, Jessy w końcu już trochę ma... no i jeśli można, to może szczurka oddać z powrotem... Ajajajaj. Mam nadzieję, że to zrozumiałe. Bardzo się boję bo nigdy wcześniej nie łączyłam szczurków i ulgą by była dla mnie informacja że mogłabym coś zrobić gdy nic się nie powiedzie. ::)

Jeśli chodzi o odbiór to jestem z Lubonia, ale odpowiadają mi takie miejsca jak Stary Browar, Malta i tak dalej :)
Kontakt najlepiej mailowy. Na wszystkie pytania chętnie odpowiem, mogę przesłać zdjęcie klatki itp.
Mój mail: julka.bedziechowska@gmail.com
Kontakt przez forum może być dość ograniczony ale jak już znajdzie się jakiś szczurek do adopcji to myślę że możemy wymienić się numerami.

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
klauduska
Kontakt:

Re: Przygarnę młodą samiczkę POZNAŃ I OKOLICE

Post autor: klauduska »

jeżeli twoja samica już ma rok, to lepiej adoptować od razu 2 młodziaki, bo za chwilę może ta jedna zacząć się z dorosłą panią nudzić po prostu [albo jak np jest u mnie, starsza samica podgryza młodziaka, bo ją drażni]..
Awatar użytkownika
Jelly123

Uuuuuu... dwa młode szczurki odpadają natychmiast... i tak o drugiego walczyłam jeszcze nim zakupiłam Jessy. Dla moich rodziców trzy szczury byłyby totalnym przegięciem. :(
Awatar użytkownika
klauduska
Kontakt:

no to ja ci radzę zaadoptować szczurzycę w podobnym wieku w takim razie.
Awatar użytkownika
gruszka1990

Post autor: gruszka1990 »

Albo nie aż taką młodziutką. Ja mam starszą w wieku ponad półtora roku i trzy "młodziaczki" po 8 miesięcy. Tyle że starsza została dołączona później, ale i tak wszystkie zdominowała... Tylko, że teraz już widać, że ją denerwują trochę wybryki młodziaków, jak one biegają to starsza leży w klatce i odpoczywa ;)
Ja jestem z Poznania, jakby coś to służę pomocą :) Jeśli chodzi o łączenie, to mimo wszystko podstawą jest cierpliwość.
Jeśli Twoja szczurka jest z zoologa i nie miała nigdy kontaktu z innymi szczurami to może się wydać trochę "aspołeczna"... Moje maluchy nie zaakceptowały szczurki mojej współlokatorki, z zoologa, już rok mieszka sama (zreszta nie będę tego komentować), bo ta była w stosunku do nich albo agresywna albo się ich bała, i ni jak nie chciała się dać zdominować przez moją Grysindę, która jest od niej 2x większa ;)
Obrazek

Obecnie przy mnie trzy dzielne siostrzyczki: Wiki, Gruba, i Lejla <3 oraz kot o imieniu Kot =)
Za TM: Maciuś, Wojtuś i Grysia[']
Awatar użytkownika
klauduska
Kontakt:

gruszka1990 pisze:Albo nie aż taką młodziutką. Ja mam starszą w wieku ponad półtora roku i trzy "młodziaczki" po 8 miesięcy. Tyle że starsza została dołączona później, ale i tak wszystkie zdominowała... Tylko, że teraz już widać, że ją denerwują trochę wybryki młodziaków, jak one biegają to starsza leży w klatce i odpoczywa ;)
Ja jestem z Poznania, jakby coś to służę pomocą :) Jeśli chodzi o łączenie, to mimo wszystko podstawą jest cierpliwość.
Jeśli Twoja szczurka jest z zoologa i nie miała nigdy kontaktu z innymi szczurami to może się wydać trochę "aspołeczna"... Moje maluchy nie zaakceptowały szczurki mojej współlokatorki, z zoologa, już rok mieszka sama (zreszta nie będę tego komentować), bo ta była w stosunku do nich albo agresywna albo się ich bała, i ni jak nie chciała się dać zdominować przez moją Grysindę, która jest od niej 2x większa ;)
a wielkość szczura to od kiedy ma cokolwiek do rzeczy w sprawach alfowania i dominacji??
mój alfa jest najstarszy, ale 2 szczury trochę młodsze od niego są dużo większe i alfa rządzi nimi jak chce. to samo z moją kastratką. ma 1,5 roku, ale jako samica jest mniejsza od reszty co absolutnie jej nie przeszkadza w byciu betą w stadzie. przyszła i zdominowała resztę w ciągu godziny..

ale powracając do adopcji to serio polecam w podobnym wieku. nie wiadomo jak może zareagować na młodziaka [moją np jak już pisałam denerwuje młodziak i ciągle go boksuje], więc lepiej, żeby były trochę młodsze. 2 szczury to zawsze problem, bo któryś wiadomo, że umrze któregoś dnia i tej drugi zostanie wtedy biedny sam.
Awatar użytkownika
Jelly123

Dziękuję wszystkim za radę :)
Może faktycznie rozejrzę się za szczurkiem nieco starszym, ale niestety, póki co chętnych nie ma ani na młodszego, ani starszego szczurka... Jest jakieś prawdopodobieństwo, że załatwi mi go koleżanka z wpadki, ale wynosi ono mniej niż jeden... Cóż, poczekamy, zobaczymy :D
Awatar użytkownika
klauduska
Kontakt:

http://szczury.org/viewtopic.php?f=16&t=1149&start=1395 tu masz temat o łączeniu. ostatnie posty są akurat o łączeniu dorosłej samicy i młodszych.

a co do adopcji jeszcze raz. możesz się ogłosić na drugim forum szczurowym i na www.stowarzyszenieprzyjaciolszczurow.pl
poza tym samo ogłoszenie się jeszcze nie wystarcza. lepiej poszukać samemu na działach "oddam/sprzedam".
Awatar użytkownika
klauduska
Kontakt:

edit: możesz także poszukać starszego samca, ale wtedy musisz się liczyć z kosztami kastracji oczywiście.
Awatar użytkownika
Jelly123

Nieaktualne...
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Adopcji i Narodzin”