Ponieważ mój tata (przeciwnik wszystkich niestereotypowych zwierzątek) ma większość materiałów, postanowiliśmy zrobić duuużą wolierę. Ma mieć 170cm wysokości, z tego 150cm długości klatki (to 20cm, żeby się dało dojechać do ściany odkurzaczem), 70cm głębokości i 140cm długości. Takie niestandardowe wymiary ma po to, by można z nią było wyjeżdżać latem na zacieniony taras, lub przestawić do pokoju dziennego, gdzie zimą będzie stała (w tym pokoju jest 20`C zimą, a w moim 17`C, więc szczurki będą miały cieplej).
Planujemy przekręcić kółka, takie jak są w fotelach obrotowych, i tu pierwsze pytanie: ile ich ma być?, co ile cm je rozmieścić?
Kuwety zespawamy dwie, o wym. 140cm*70cm*15cm. I tu kolejne pytania: jaka grubość blachy na kuwety?, czy 0,8mm wystarczy?, czy może być to blacha ocynkowana, czy koniecznie musi być nierdzewna? Kuwety będą na prowadnicach, by łatwo można było sprzątać klatkę.
w górnej kuwecie będą dwie dziury, by szczurki mogły dowolnie przechodzić z jednego segmentu do drugiego. Jakie wymiary mają mieć, by szczurasy przechodziły bez problemu?

I teraz siatka... Chcieliśmy siatkę stalową zgrzewaną, ale mają one zwykle ogromne oczka. Przez jakie oczka młode szczurasy nie przejdą? I jaki może być koszt pokrycia woliery taką siatką? Jeżeli nie znajdę zgrzewanej z małymi oczkami, to kupię krepowaną.
Jaka grubość drutu w siatkach?
Kolejną rzeczą są drzwiczki. Ile, gdzie, i o jakich wymiarach? Podejrzewam, że z góry woliery nie mogą być, bo nie dosiągnę

Sory, ale mam 1m 60cm.
Na konstrukcję tata proponował kształtowniki, ale według mnie byłby problem z wysuwaniem kuwety. Dlatego ja chcę kątowniki

Ostatnią rzeczą są pięterka. Myślę nad drewnianymi, ale tata się uparł, że mi pokostu nie da

No i, oświetlenie. Myślałam na listwie oświetleniowej ze trzema świetlówkami o mocy 8W (takie bardzo energooszczędne, z Philipsa, o ile się nie mylę.
No i, szczurki. Ile szczurków (jak dorosną) miałoby tam pełen komfort, ze codziennym wypuszczaniem na 1h z klatki? Nie chcę więcej niż osiem, ale ile czułoby się tam w pełni swobodnie?
Co sądzicie o moim pomyśle? Jestem otwarta na różne sugestie...
Troszeczkę się rozpisałam. Piszę to już półtorej h.