Blanka i Zumi

Dział poświęcony wszystkim zwierzakom, które macie lub chcielibyście mieć. Można tutaj się chwalić i słodzić do woli!

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
lorelei

Blanka i Zumi

Post autor: lorelei »

Siedem lat czekałam na moment, w którym ciury zawitają do moich skromnych progów. No i stało się, Blanka i Zumi przybyły do mnie blisko miesiąc temu, 15 kwietnia 2011 :)

Zaczniemy od Blanki. Blanka z początku była tą, która z chęcią na mnie wskakiwała, spała w kapturze [i za nic nie dało się jej z niego wygonić], ogólnie bardzo towarzyski ciur. Jeszcze miesiąc temu była puchatą kluską, dziś widać, że nieco wydoroślała, ma gładką sierść i zadziorny charakter ;) Zrobiła się z niej też indywidualistka, już nie jest tak bardzo zainteresowana moją osobą.
Jest podejrzewana o velveteen ze względu na wibrysy, zresztą ogólnie futro ma dość nietypowe. Prawdopodobnie himalayan, point jest bardzo słaby i widać go tylko pod kątem.
Dość gadania, pora na trochę zdjęć ;)

W ciągu kilku pierwszych dni u mnie:
Obrazek

Obrazek

I parę dni temu:
Obrazek

Czeeeść, masz coś dla mnie?
Obrazek

Yummy!
Obrazek

Masz więceeeeeeeeej..? <załącza aplikację "oczy kota ze Shreka">
Obrazek

Nie da się jej odmówić ;)
Obrazek

Pora na Zumi. Zumi z początku była bardzo strachliwa, brana na ręce siusiała, kupkała i z jej małego ciałka emanowała panika, ale z czasem się nauczyła, że człowieki są dobre i krzywdy ciurowi nie zrobią ;) Obecnie pierwsza wskakuje na mnie jak tylko usłyszy, że zbliżam się do klatki :] Jest raczej zdominowana przez Blankę, aczkolwiek czasem też potrafi ją trzepnąć i wywrócić na plecy. Wygląda na to, że Zumolina jest dumbolcem że ho, do tego rex i berkshire. Czegoż chcieć więcej?

Nochalino.
Obrazek

Troszkę gimnastyki porannej, coby nie stracić linii!
Obrazek

Zumor rozmnaża się poprzez odbijanie ;)
Obrazek

Szykujemy się do skoku na panią..
Obrazek

.. po czym z radością uciekamy ze zdobyczą :]
Obrazek

A tutaj razem, pierwsze dni u mnie. Musiałam aż zdjąć bluzę, bo siedziały w kapturze i nie dało się ich wypchnąć. Zaspańce małe :)
Obrazek

No i kwatera główna, obecnie jest czarna, bo biała została zasikana i skrupulatnie pociachana na kawałki, niestety nic już nie mogłam dla niej zrobić :(
Obrazek

Oprócz ciurów, z gryzoni mieszka ze mną mysi emeryt, z akcji bodajże Straży dla Zwierząt - pod koniec 2009 roku była wielka afera o zwierzęta trzymane w garażu. Chłop prawdopodobnie z chowu wsobnego, jego brat odszedł w wakacje 2010 [dostałam go z śródmiąższowym zapaleniem płuc;/], natomiast Nugat świetnie się trzyma [poza tym, że ma chroniczną alergię i mimo - zgodnie z zaleceniami dr Bieleckiego - licznych inhalacji wciąż kicha i prycha]. Ma już 18 miesięcy, futerko wciąż ładne i kondycja dobra :)

Obrazek

Obrazek

To by było na tyle na dzień dzisiejszy ;)
Awatar użytkownika
alken

Re: Blanka i Zumi

Post autor: alken »

siedem lat, cierpliwość to Ty masz ;)

ślicznoty :) skąd są, z forum?
ze mną: leszek, kendrick

odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek

I'm not really good at giving advice. Do you want a sarcastic comment?
Awatar użytkownika
Entreen

Post autor: Entreen »

Aaaaaw, jak tu uroczo! Uśmiech Blanki mnie rozczula... O tu: http://s1134.photobucket.com/albums/m60 ... ent=b4.jpg

A mychol jest taki śliczny... <3 uwielbiam te ich krótkie pyszczki, są tak słodkie... Czy ona ma ciut dłuższe futerko?
Cynamon Imbir Karmel Wanilia

Za TM Wirus Speedy Wąglik Piksel Limfocyt Mikrob Flanelka Kaszmir Szczura
Awatar użytkownika
mini

Post autor: mini »

Entreen pisze:A mychol jest taki śliczny... <3 uwielbiam te ich krótkie pyszczki, są tak słodkie... Czy ona ma ciut dłuższe futerko?
to chyba: lh red :) ale nie jestem pewna..
Ogony genialne :) Wycmokac! :D
Jak ja lubię się śmiać.. to takie ciekawe doświadczenie.
->Nasze Śliczne Paskudy:*<-
->Mini pociechy<-
lorelei

alken pisze:siedem lat, cierpliwość to Ty masz ;)
To było tak zwane "zawsze coś". ;)
ślicznoty :) skąd są, z forum?
Nie, dostałam je w prezencie od mamy. Sama planowałam kupić rasowego albo adoptować, ale mama mnie uprzedziła :P a są zbyt urocze, żeby je oddawać.

Owszem, myszol jest lh, ale co do red - absolutnie nie, redy mają taki marchewkowy, wręcz pomarańczowy kolor. Nugat jest lh chocolate tan :)

Ale.. nie samymi ciurami człowiek żyje ;)

Leonardo i jego wieczny, szarmancki uśmiech:
Obrazek

Jest jeszcze 10-letnia Figa - we wrześniu tego roku obchodzić będzie 11 urodziny! Ale energii wciąż ma za 5 szczeniaków ;D
Obrazek

Młody i uroczy Eustachy:
Obrazek

Jest tego towarzystwa jeszcze wiele, wiele więcej, ale nie będę już Was męczyć :P

No, ale żeby tak całkiem bez ciurów nie było, to jeszcze jedno ujęcie Zumi:
Obrazek

Zapomniałam wspomnieć, że dziewczyny są dość zabawne ze swoim strachem przed.. drewnianą podłogą. Po mnie, po klatce, po łóżku chodzą bez problemu, ale podłoga jest be, fu i nie da rady ich przekonać, że jednak można po niej chodzić i nikomu żadna krzywda się nie stanie. Niemniej jednak próbujemy, może z wiekiem im przejdzie ;)
Awatar użytkownika
Entreen

Moje też mają awersję do podłogi. Postawione na niej robią sus i potrafiłyby wspiąć się po ścianie. Więc nie męczę, w sumie to nawet mi to na rękę :D
Kiedyś Speedy mi uciekł w nocy - konkretniej to zleciał z biurka (klatka tymczasowa stała na biurku, była otwarta, bo szczury wolały spać na jednej z półek, a mi ich żal było gnieździć w małej klatce całą noc...). Rano znalazłam go... na najniższej z możliwych półek, wciśniętego w jakieś szmaty, smacznie śpiącego ::). Tyle, jeśli chodzi o chęć eksplorowania :D.

Awatar użytkownika
mini

Post autor: mini »

lorelei pisze:Owszem, myszol jest lh, ale co do red - absolutnie nie, redy mają taki marchewkowy, wręcz pomarańczowy kolor. Nugat jest lh chocolate tan :)
Aaaaaa :) Zmyliły mnie kolory na fotkach :)
Jak ja lubię się śmiać.. to takie ciekawe doświadczenie.
->Nasze Śliczne Paskudy:*<-
->Mini pociechy<-
Awatar użytkownika
alken

Post autor: alken »

Eustachy :D a można mieć np jedną modliszkę?
ze mną: leszek, kendrick

odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek

I'm not really good at giving advice. Do you want a sarcastic comment?
lorelei

Entreen pisze:Moje też mają awersję do podłogi. Postawione na niej robią sus i potrafiłyby wspiąć się po ścianie. Więc nie męczę, w sumie to nawet mi to na rękę :D
Kiedyś Speedy mi uciekł w nocy - konkretniej to zleciał z biurka (klatka tymczasowa stała na biurku, była otwarta, bo szczury wolały spać na jednej z półek, a mi ich żal było gnieździć w małej klatce całą noc...). Rano znalazłam go... na najniższej z możliwych półek, wciśniętego w jakieś szmaty, smacznie śpiącego ::). Tyle, jeśli chodzi o chęć eksplorowania :D.
No cóż, w sumie faktycznie nie ma na co narzekać.

alken - hehe, modliszka ssakiem nie jest, nie potrzebuje towarzysza, który by ją ogrzał czy przytulił :) Mało tego, większość gatunków modliszek wręcz NIE MOŻE mieszkać razem, bo najzwyczajniej w świecie się zjedzą. Jest niewiele gatunków wykazujących tolerancję wobec innych osobników, większość może się spotykać tylko podczas kopulacji, z której prawdopodobnie i tak samiec wyjdzie martwy ;) To samo tyczy się wielu innych stawonogów, im niepotrzebne jest życie w grupie, niczego poza stratami by nie wniosło. Ciekawostką jest, że niektóre pajęczaki świetnie sobie radzą żyjąc w stadzie, nota bene mam jeden taki przykład u siebie w domu, gdzie 12 pająków żyje razem i świetnie sobie radzi. Jest to jednak wyjątek, w większości przypadków tego typu zwierzęta wykazują wobec siebie agresję i jeden drugiego zabija.

A dziś żabki prezentują:

Pozycja przyjazna dla kręgosłupa:
Obrazek

Obrazek
lorelei

Hmm, nie widzę możliwości edycji, a szkoda, bo wtedy zedytowałabym pierwszy post.. photobucket jednak trochę zawodzi, daję więc link do galerii, w której są zdjęcia z pierwszego postu: http://s1134.photobucket.com/albums/m60 ... /?start=20

Teraz będę wgrywać na imageshack ;)
Awatar użytkownika
zocha

Post autor: zocha »

http://s1134.photobucket.com/albums/m60 ... ent=b4.jpg słodziak :-*

Śliczne są :)
No i Leo mnie zaciekawił i przyciągnął swoim spojrzeniem. Co to za jaszczur ? :)
w sercu: Norman, PJ, Młody, Zenek, Adżi, Noname, Plastek, Biały

Moje kochane urwisy...
lorelei

Leon to gekon lamparci :)
lorelei

I jeszcze wszystkich cieplutko pozdrawiamy ;D

Obrazek
Awatar użytkownika
Entreen

Czy ja wiem, czy tak cieplutko, skoro zadami się odwróciły... ;D

Całkiem możliwe, że uda nam się ze współlokatorką gekonka załatwić, kwestia na razie finansów ;). Są przeurocze (znajomy na dwa gekony, jeden nazywa się Żelka i jest przekochana :D włazi na rękę i przytula jak najmocniej, żeby jak najwięcej ciepła zebrać :D ). A modliszki zawsze mnie fascynowały, są cudne, chociaż aż szkoda je rozmnażać ;)...

lorelei

To fakt, gekony lamparcie są wyjątkowo uroczymi gadami :) Ich zaletą jest głównie wielkość, bo nie trzeba wielkiego terrarium, dużych ilości karmówki, no i mimo wszystko, jaszczury to dzikie zwierzęta i tak np. waran stepowy mimo, że krzywdy zrobić nie chce, jak wtuli się z tymi swoimi pazurami w człowieka to zostawia niezłe szramy ;) Poza tym większość gekonów łatwo oswoić, tylko uważajcie - znam też takie, które gryzą i nie lubią być brane na ręce. Najlepiej wziąć maluszka przyzwyczajonego do brania na ręce albo dorosłego osobnika, ale od zaufanego hodowcy.
Co do modliszek - doświadczeni hodowcy, jeśli zależy im na samcu, pilnują samicy i w razie ataku pęsetą albo innym narzędziem oddzielają ją od partnera, także wszystko da się uratować ;]

A dziewuchy po prostu pokazują swoje zadnie wdzięki. ;D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasi pupile”