Przenosimy?

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

szczurkamiki15

Przenosimy?

Post autor: szczurkamiki15 »

Witam, mam mały problem, jak w tytule:) otóż mam dwa szczurki (dziewczynki....chyba:P) i są one w jednej klatce, w takiej dużej jak dla królika ;) I nie bardzo wiem co mam robić, ponieważ za każdym razem jak idę spać i wyłączę lampkę, to one się zaczynają bawić, tzn. iskać się i wg.. przez co piszczą, a ja mam kłopoty ze spaniem ;) i stąd moje pytanie, ponieważ za tydzień prawdopodobnie będę miała klatkę z Polski (po moim starym szczurze) i się zastanawiam czy to dobry pomysł, żeby przenieść jednego ogonka do tej klatki? dodam, że czurki mają po ok. 4 miesiące, dostałam je w czerwcu i w lipcu wyjechałam na miesiąc, wróciłam 4 dni temu no i szczurki były pod opieką mojej ciotki (jeden jest jej) i moja szczurka się ode mnie odzwyczaiła, w sensie, że ugryzła mnie 2 razy no i nie chce do mnie wchodzić na rękę, jedyne póki co robię to daję jej jeść z mojej ręki no i wyciągam ją na siłę... nie wiem czy to dobry pomysł, ale to dla mnie bardzo ważne :( zastanawiam się też, czy to nie wpłynie na ich psychikę? ponieważ to siostry, obydwie były kupione, więc są 4 miesiące razem..
[img]file:///C:/Users/Karolina/Pictures/zdj%C4%99cia%20-%20szczurrrr/Zdj%C4%99cie1403.jpg[/img]
Miki :)
klimejszyn
Kontakt:

Re: Przenosimy?

Post autor: klimejszyn »

oczywiście, że nie rozdzielać na noc. szczury to zwierzęta nocne - w nocy się ożywiają, bawią, jedzą. powinnaś to wiedzieć deycudując się na szczurki. to norma i raczej nie uda Ci się przestawić ich na tryb dzienny :)
bez szczurków...
ze mną 2 króliki, 3 szynszyle, 3 świnki morskie, 2 psy, kot, kogut.
za TM: 45 szczurzych duszyczek..
Flaumel

Post autor: Flaumel »

NIE ROZDZIELAJ ICH! - szczury są STADNE. Szczury to zwierzęta NOCNE więc będą w nocy hałasowały - jeśli już Ci to przeszkadza, to klatkę z OBIEMA dziewczynkami przenieś do innego pokoju.

Co do oswajania - poczytaj odpowiedni dział (między innymi o treningu zaufania).
Obrazek
Awatar użytkownika
mikanek

Post autor: mikanek »

Szczury to zwierzęta aktywne nocą, powinnaś to wiedzieć zanim je kupiłaś...Muszą być razem, a na ile czasu wypuszczasz je z klatki?
Ryjek, Paszczak i Mika nr 3 :D
Kocizny Mefcina i Stefcik, zając Closti

w serduszku Gocia,Gajusek,Julka,Migotka, Nelka,Pimplak,Suri,Mika,Rysiek i Mikan,Bubi,Kotlecik,Surik,Viktorek,Miśka,Muminek,Susełek, Toffcik
szczurkamiki15

mikanek pisze:Szczury to zwierzęta aktywne nocą, powinnaś to wiedzieć zanim je kupiłaś...Muszą być razem, a na ile czasu wypuszczasz je z klatki?
to wiem, tylko wcześniej miałam po jednym szczurku, nie dwa na raz i nie w jednej klatce;-) no i teraz, jak mam wakacje to przez pierwszą połowę dnia, potem ją odkładam, bo głodnieje to i się napije i wg, potem to już zależy czy mam coś do zrobienia, czy nie. jak nie, to wyciągam i też na długo :) i tylko jedną, czasami tą drugą wyciągnę, ale ona nie jest moja. Z ciocią mamy po szczurze no i one są w jednej klatce..
[img]file:///C:/Users/Karolina/Pictures/zdj%C4%99cia%20-%20szczurrrr/Zdj%C4%99cie1403.jpg[/img]
Awatar użytkownika
Niamey

Post autor: Niamey »

Bardzo dobrze, że są razem w klatce :) Szczury powinny być trzymane co najmniej dwa. Niestety młode szczury lubią się bawić w nocy. Jedyne rozwiązanie to używać zatyczek (ja bardzo długo je stosowałam, bo nie mogę zasnąć przy hałasie) lub wkładanie głowy pod poduszkę :)

Jeśli poświęcisz szczurkowi odpowiednio dużo czasu i cierpliwości, to powinien się do Ciebie przyzwyczaić. Nie każdy (zwłaszcza młody i rozbiegany) szczur lubi wchodzić na rękę. Po prostu wyobraź sobie, że Twoja szczurzyca jest teraz zbuntowaną nastolatką :D
szczurkamiki15

Niamey, wielkie dzięki za pomoc ;-)
oby się udało, bo mała już mnie denerwuje tą swoją dzikością :D Tylko albo się bawi z siostrą, a jak biorę ją na łóżko to gryzie mi poszewki :D ale spoko, może dam radę;)
Naprawdę, jeszcze raz dziękuję no i pozdrawiam:) miłych wakacji;D
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Główne”