Rozpieszczury i Rozpłaszczury: 4+2, Frodo nas opuścił...

Dział poświęcony wszystkim zwierzakom, które macie lub chcielibyście mieć. Można tutaj się chwalić i słodzić do woli!

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Awatar użytkownika
Afera

Re: Rozpieszczury - Frodo, Czmych i Gluś

Post autor: Afera »

Hahaha wiedziałam, że tak będzie. ;D Po prostu po niektórych zajęciach zaczęłam zwracać uwagę na pewne rzeczy... np. teraz nie chodzę do Lidla. Dlaczego? Ponieważ nie ma tam produktów polskich. No i co z tego? To z tego, że kupując produkty zagraniczne napędzamy gospodarkę innego kraju, w tym przypadku Niemiec. Dajemy zarobić zagranicznym firmom, dajemy nowe miejsca pracy... natomiast polskie firmy się zwijają, likwidują miejsca pracy, ograniczają produkcję, nie napędzamy naszej krajowej gospodarki co równa się bezrobociu... dlaczego? Bo zamiast kupić polskie kupujemy zagraniczne. To jeden z wielu, wielu czynników, ale jaki znaczący! Kupując made in china traci na tym Polska (sami sobie zabieramy miejsca pracy i psioczymy na rząd, że jest nieudolny) a zyskują Chiny, które swoimi produktami zalewają cały świat... a dobra, już siedzę cicho. ^-^ Choć... wiele jest ciekawostek np. z zakresu "zdrowej żywności", która tak na prawdę nie istnieje. :) Może rozwinę ten wątek w temacie o tym co wolno a co nie wolno dawać szczurom... :)
9 duszyczek za TM [*]
valhalla

Post autor: valhalla »

Przecież prawie wszystko jest "made in China" ;)
Aferson pisze:Choć... wiele jest ciekawostek np. z zakresu "zdrowej żywności", która tak na prawdę nie istnieje. :) Może rozwinę ten wątek w temacie o tym co wolno a co nie wolno dawać szczurom... :)
O, byłoby fajnie, bo ja tak naprawdę nie znam się na tym, czyt. gwiżdżę na to, co jest zdrowe a co nie, chociaż nie jem rzeczy wybitnie niezdrowych, ale szczury jedzą lepiej ode mnie i chciałabym im dawać to co najlepsze :)
Rozpieszczury: pomknęły wszystkie...
Za Tęczowym Mostem: Gluś, Frodo, Pan Lizawka, Czmyś, Trzpiotek, Człapek, Szkodnik, Ryjek, Herman, Mlekołak, Adolf, Węgielek, Marquand, Ulli i Klusek [*]
Awatar użytkownika
alken

Post autor: alken »

co do tej wody, to zawsze mozna kupić poidełko odpowiednie do ilości szczurów, i będą wypijały wszystko ;) ja mam 150 ml na 4 dziewczyny, schodzi w trochę więcej niż jeden dzień, do tego mam 300ml jeśli zdarzają się sytuacje że może mnie nie być w domu np cały dzień i całą noc i kawałek następnego dnia, wtedy wolę im zostawić więcej wody na wszelki wypadek.
ze mną: leszek, kendrick

odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek

I'm not really good at giving advice. Do you want a sarcastic comment?
valhalla

Mi na 3 chłopów to "myszkowe" (chyba z 75ml) schodziło w 1 dzień, o ile nie dostali arbuza ;) No, ale jak dostają arbuza czy coś podobnie mokrego to od razu mniej piją. A to nowe ma 150ml, bo jak pisałam - myślę przyszłościowo :D
Za Tęczowym Mostem: Gluś, Frodo, Pan Lizawka, Czmyś, Trzpiotek, Człapek, Szkodnik, Ryjek, Herman, Mlekołak, Adolf, Węgielek, Marquand, Ulli i Klusek [*]
Awatar użytkownika
alken

Post autor: alken »

no to w przyszłości 150 będzie odpowiednio ;) a teraz to najwyżej możesz zmienić wodę co półtora dnia na przykład i większość wypiją.
ze mną: leszek, kendrick

odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek

I'm not really good at giving advice. Do you want a sarcastic comment?
Awatar użytkownika
jakuszewa

Post autor: jakuszewa »

U mnie nie spijają całej pojemności poidełka, jednak to kapanie również doprowadza mnie do szewskiej pasji...

Tak więc nalewam do pełna, a to co pozostało wylewam... do kwiatków :D
Tak więc wszyscy zadowoleni - środowisko nie cierpi, szczury mają zawsze świeżą wodę, kwiatki nie usychają, a ja nie muszę jechać na nervosolu z powodu kapiącego poidełka 8)

a do Lidla na zakupy chodzę... Tzn. tylko po jedną rzecz... Po podróbkę Baileysa... ::)
Na oryginalnego niestety mnie nie stać, a tak bardzo lubię ten likier, że z jego powodu zapominam o polskiej gospodarce... ::)

Przepychanki to norma... Przywykniesz, a i Chłopacy powinni z czasem wyluzować :)
Chociaż co jakiś czas pewnie jakiegoś focha na siebie strzelą... Mój Paradoks np. ostatnio zaczął kąsać Chłopaków przez hamak... :-X
Menda siada na półce pod hamakiem i podgryza przez polar tych, którzy sobie smacznie śpią :-X
valhalla

jakuszewa pisze: Tak więc nalewam do pełna, a to co pozostało wylewam... do kwiatków :D
Genialne! Utopię kaktusa :P Nie no, storczyki dostaną, im nie zaszkodzi.

Poidełko póki co nie kapie :) Wymieniając wodę nalałam do pełna, trochę się zapowietrzyła rurka ale trąciłam kilka razy kulkę i już leci, ale nie kapie. Chyba na wyrost narzekałam, chociaż oczywiście to się jeszcze zobaczy, czy na dłuższą metę będzie dobre.

No, z chłopcami poszłam dziś do weta, na szczęście Hematowet mam po drugiej stronie ulicy praktycznie, więc nawet z moim przedłużającym się inwalidztwem mogłam się jakoś doczłapać. Poszłam, bo zaniepokoił mnie Czmyś, a konkretnie to jego skóra i lekkie nasilenie drapania. Przy okazji cała trójka została zbadana. Kamień mi spadł z serca :) Czmyś na szczęście nie ma pasożytów ani grzyba. Jego skóra faktycznie nie wygląda całkiem w porządku, będzie teraz 2 tygodnie dostawał Efaderm plus Essentiale na wątrobę. A, no i jeszcze wodą z octem go mam przemywać (czuję, że będzie mocny kandydat do Focha Roku 2011).
Frodo i Gluś w jak najlepszym porządku, najładniejszą skórę i sierść ma oczywiście Gluś, bo to jeszcze dziecko :)

Aha. Już nigdy więcej nie daję arbuza przed wizytą. Broń biologiczna w postaci obsranego na rzadko transporterka stoi na balkonie, czekając na odważnego czyściciela :D Jedynie Gluś, mimo że to dzieciątko, kompletnie się nie zestresował. Zaraz po zbadaniu poszedł spać jakby nigdy nic.

A my, już odstresowani, wrzucimy parę wczorajszych fotek :)

Frodo i Czmych - "My, skłóceni? To jakieś pomówienie chyba..."
ObrazekObrazek

Czmyś w pozie zaspanego Sfinksa...
ObrazekObrazek

Wybieg, czyli - po co schodzić na podłogę i zwiedzać pokój, skoro najwięcej frajdy daje złożenie koca na pół i robienie w nim sobie tuneli?
ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek

No i szał przy pojawieniu się nowych miseczek (przykręcanych do krat). Nie ma co schodzić z półeczki, jak można zanurkować do miski bezpośrednio, nie? ;)
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
mini

Post autor: mini »

Jakie love :D
No wygląda, że już teraz będzie się tylko dobrze układać :)

Szczura? Octem!? niby z wodą, ale octem!? :D Już czuję ten zapach :P
Jak ja lubię się śmiać.. to takie ciekawe doświadczenie.
->Nasze Śliczne Paskudy:*<-
->Mini pociechy<-
valhalla

No wodą z octem, oczywiście w ogromnej przewadze wody... żeby mu skórę trochę "zakwasić".
Ja zapachu octu nie lubię, ale w sumie... trzy samce potrafią nasmrodzić dużo gorzej ;)
Awatar użytkownika
mini

Post autor: mini »

Nie wiem, samców nie miałam ale wierzę na słowo :D

No to oby ten specyfik pomógł!
Jak ja lubię się śmiać.. to takie ciekawe doświadczenie.
->Nasze Śliczne Paskudy:*<-
->Mini pociechy<-
Awatar użytkownika
unipaks

Post autor: unipaks »

http://imageshack.us/photo/my-images/695/002amc.jpg/ mordki słodkie, para najlepszych przyjaciół :D
http://imageshack.us/photo/my-images/220/009nk.jpg/ jak on tu fajnie łapki trzyma! :)
Z nieodmienną przyjemnością patrzę zawsze na mordeczki w Twoim podpisie :)
[*]Peanut Czarnulka Dżuma Fini Martini Shenzi Fantazja Muffinka Puma Myszka Mika Lala Pepi Bella
Choć inaczej, ale nadal obecne...
Szarak[*] WIKI[*] http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 0#p1031889
valhalla

Tak... para najlepszych przyjaciół, o ile akurat nie wybuchnie wielka kłótnia ;) Oby już nie wybuchały... bo wtedy w całym domu się czuje to napięcie ;)

Miło, że mordeczki w podpisie się podobają :D
Awatar użytkownika
Kluska123

Post autor: Kluska123 »

Mordeczki w podpisie sa genialne! Za kazdym razem sie zachwycam, jak widze Twoje posty :D
Zdjecia swietne, nie ma to jak tunel z mieciutkiego koca ;)
Mizianko obowiazkowe! :-*
Moje szczurze szczęście za TM: Kluska Iwan Filipek Lucky Remy Tempuś Julek Szymuś Stuart Biały Teddy Kołtun Batman Toffi Fado Robin

Do zobaczenia Skarby moje...
valhalla

Wymiziałam ;) Zresztą miziam zawsze! :D

Dopiero dziś udało się kupić Efaderm (masakra jakaś, dobrze, że niedaleko teściów jest apteka weterynaryjna, czy jak to się tam nazywa, bo byłoby słabo), więc mam nadzieję, że za 2 tygodnie skóra Czmysia ulegnie poprawie.

Porobię dziś wieczorem jakieś fotki, a na razie - udało mi się zważyć panów (byli zaspani i nawet Gluś nie uciekał).
Wszystkim się przytyło... zastanawiam się, czy Frodo i Czmyś to powinni jeszcze tak rosnąć, czy już nie... ;)

Frodo - 494g (+6g)
Czmych - 540g (+12g)
Gluś - 254g (+54g)

Gluś jak widać goni starszych kolegów :D Ach, to te piękne czasy, kiedy szczurek w ciągu tygodnia tyle rośnie...
Awatar użytkownika
sr-ola

Post autor: sr-ola »

valhalla pisze:Aha. Już nigdy więcej nie daję arbuza przed wizytą. Broń biologiczna w postaci obsranego na rzadko transporterka stoi na balkonie, czekając na odważnego czyściciela
:D ;D U mnie rolę odważnego robi zawsze mąż, ale gdyby nie to- trzeba by było dopuścić się przekupstwa jakiegoś przechodnia ;)

Przygotowanie do masażu. Kto chętny? http://imageshack.us/photo/my-images/220/009nk.jpg/ ;)
Ze mną: Reksia i Kicia. W sercu: Kicek; Biba, Gryzek,Agrafka,Siwa, Łysa, Kwik, Lusia, Rabarbar, Soomi i Serenada.. Moi wyjątkowi..[*]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasi pupile”