Taak, uśmiech Bianki -bezcenny
Bianka, Nastka, Maszka & Porzeczka!
Moderator: Junior Moderator
Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Re: Bianka, Nastka, Maszka & Porzeczka!
Maszka jak była malutka też piszczała, zwykłym piskiem bym się nie przejmowała, ale Porzeczka dosłownie skrzeczy.. No cóż, obserwuję.
U mnie każdy szczur ma inny tembr głosu
Jedne piszczą wyżej, inne niżej, a niektóre tak właśnie skrzeczą. Kiedy miałam jeszcze ich mniej, umiałam na słuch rozpoznać, która akurat piszczy
Teraz przy siedmiu szczurach już nie, ale kiedy dołączam jakąś tymczasowiczkę, od razu poznaję inny pisk, niż te, które słyszę na co dzień
Jeśli nie słychać gruchania czy chrumkania, to chyba wszystko jest ok 
Ze mną: Frotka, Flaszka <:3 )~~
Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
No to mnie uspokoiłaś, zastanawiałam się właśnie, czy szczur może mieć po prostu taki gardłowy głosiksmeg pisze:U mnie każdy szczur ma inny tembr głosuJedne piszczą wyżej, inne niżej, a niektóre tak właśnie skrzeczą. Kiedy miałam jeszcze ich mniej, umiałam na słuch rozpoznać, która akurat piszczy
Teraz przy siedmiu szczurach już nie, ale kiedy dołączam jakąś tymczasowiczkę, od razu poznaję inny pisk, niż te, które słyszę na co dzień
Jeśli nie słychać gruchania czy chrumkania, to chyba wszystko jest ok
Też poznaję szczury po pisku a nawet po tym, jak piją z poidełka
Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona postępami oswajania się Porzeczki
Mała już przybiega do mnie i daje buziaki!
Dziś pierwszy raz sama z podłogi weszła na łóżku, przybiegła do mnie, dziabnęła w rzęsy i dała całusa, a ja się cieszyłam jak głupia
Już prawie nie skrzeczy.
Dostrzegam też kolejne zalety posiadania większego stadka niż dwa szczurki (już o jednym oczywiście nie wspomnę). Dziś jak leżałam na łóżku, a maziaki były na wybiegu, słyszałam ciagle "tup tup tup" i "tup tup tup" -Porzeczka ganiała się z Bianką na środku pokoju
Dzięki rozbieganej Biance, Nastce i Maszce, Porzeczka w krótkim czasie również zaczęła biegać po podłodze, komodzie, łóżku, półkach, biurku i pod nim. A jak tu kilka osób na forum napisało, szczur swobodnie biegający przez środek pokoju, to szczur czujący się bardzo bezpiecznie
Cieszę się postępami Porzeczki tym bardziej, że rzadko dostaje ode mnie jakieś specjalne fory, nie chcę by reszta dziewuch poczuła się zazdrosna (a Bianka to straszna zazdrośnica, Maszka czasem też
)
I kilka zdjęć z ostatnich dni (na wybiegach są zbyt szybkie, no a w klatce ostatnio zaobserwować można tylko "Jedzenie" i "Spanie", jak to dziewuchy maja w zwyczaju w ponurych dniach
):

(Ach, ten uśmiech Bianki, nawet przez sen
)
Mała już przybiega do mnie i daje buziaki!
Dostrzegam też kolejne zalety posiadania większego stadka niż dwa szczurki (już o jednym oczywiście nie wspomnę). Dziś jak leżałam na łóżku, a maziaki były na wybiegu, słyszałam ciagle "tup tup tup" i "tup tup tup" -Porzeczka ganiała się z Bianką na środku pokoju
Cieszę się postępami Porzeczki tym bardziej, że rzadko dostaje ode mnie jakieś specjalne fory, nie chcę by reszta dziewuch poczuła się zazdrosna (a Bianka to straszna zazdrośnica, Maszka czasem też
I kilka zdjęć z ostatnich dni (na wybiegach są zbyt szybkie, no a w klatce ostatnio zaobserwować można tylko "Jedzenie" i "Spanie", jak to dziewuchy maja w zwyczaju w ponurych dniach

(Ach, ten uśmiech Bianki, nawet przez sen
- dolby_surround
http://imageshack.us/photo/my-images/511/pa030109.jpg/ Taki pyszczek to tylko wziąć i przytulać, przytulać i przytulać, aż się padnie z wyczerpania
W sumie wszystkie je wziąć i przytulać i przytulać i przytulać.
Bianka jest czujna. Wie, że nawte podczas snu paparazzi są czujni
Tak mi przypomina Tagusia mjego <3 Śłodka. ;P
Super że Porzeczka już czuje się swobodnie w stadzie
Super że Porzeczka już czuje się swobodnie w stadzie
Cały czas są przytulane, całowane i rozpieszczanemacik001 pisze:Bianka jest czujna. Wie, że nawte podczas snu paparazzi są czujniTak mi przypomina Tagusia mjego <3 Śłodka. ;P
A najfajniej się je przytula wszystkie naraz
I jeszcze kilka zaspanych Pyśków (Pomarańczowy kolor od lampy aż razi, no ale inaczej wieczorem się nie da zrobić zdjęcia, te z lampą takie jakieś brzydsze są

Oj. Miałam zacytować to: 
Czemu tu nie ma opcji 'edytuj'...dolby_surround pisze:http://imageshack.us/photo/my-images/511/pa030109.jpg/ Taki pyszczek to tylko wziąć i przytulać, przytulać i przytulać, aż się padnie z wyczerpania![]()
Witam po długiej przerwie spowodowanej brakiem sprawnego aparatu
Stadko nadal śmieszne i wesołe
Porzeczka stała się moim pupilkiem, to ona po otworzeniu klatki zawsze pierwsza do mnie przychodzi i najwięcej się przy mnie kręci.
Dziewuchy są zgrane, i to bardzo. Czasami na wybiegu wszystkie naraz mnie obłażą, wspinając się po moich nogach
Potrafią też, przekazać mi jasny komunikat, kiedy kończy się im karma -zawsze zrzucają wtedy miskę
Jak miały jeszcze poidło, to też spychały je na dół. Teraz poidła nie mają, bo Nastka w każdym robi dziurę
(Poidło wisi poza klatką). Plastikowa miseczka na wodę też jest już oskubana, planuję kupić im taką dla papug-nie zniszczalną
Bianka i Nastka mają już roczek!
Nastka stała się bardziej towarzyska niż na początku, ale nadal czasami kichnie i jest drobniutka. Po Biance nie widać już, że jest alfą, tzn nie dominuje, jest jej jakby mniej.. Nie lubi się już bawić z ręką, może wyrosła już z tego..
Maszka nadal wszystkich liże i jest małą torpedą. I uciekinierką. Nie wiem z czego ona ma głowę, ale potrafi tak nią długo drążyć, że przeciska się przez 'wieko' klatki, a że klatka stoi za łóżkiem, to czasami mam Maszkową pobudkę
(Mam założone zabezpieczenia, czasami zapominam je docisnąć, ale się już pilnuję). Porzeczka nadal jest strasznym piszczkiem, co jest nawet zabawne
Wystarczy, że ktoś ją lekko szturchnie, a ona cała zbuntowana
Najtrudniej było połączyć właśnie Maszkę z Porzeczką, a teraz między nimi jest wielka miłość! Wszędzie razem, strasznie mnie to rozczula.
No i foty!
Nastka:

Porzeczka:

Bianka i Maszka:

Dziewuchy są zgrane, i to bardzo. Czasami na wybiegu wszystkie naraz mnie obłażą, wspinając się po moich nogach
Potrafią też, przekazać mi jasny komunikat, kiedy kończy się im karma -zawsze zrzucają wtedy miskę
Bianka i Nastka mają już roczek!
Maszka nadal wszystkich liże i jest małą torpedą. I uciekinierką. Nie wiem z czego ona ma głowę, ale potrafi tak nią długo drążyć, że przeciska się przez 'wieko' klatki, a że klatka stoi za łóżkiem, to czasami mam Maszkową pobudkę
No i foty!
Nastka:

Porzeczka:

Bianka i Maszka:

Nadal przeglądam wątki adopcyjne mimowolnie patrząc po tytułach, czy nie ma jakiś labisiowych, siameskowych lub beżynkowych maluszków (takie moje małe marzenie)
No cóż, chyba większość forumowiczów dopada chęć doszczurzenia się (szczególnie mając 4 szczury w 9cio szczurowej klatce
).
Za oknem sypie śnieg, a moje maziaki zapadły w zimowy sen, co jakiś czas wyściubiając leniwie nosy z legowisk. Może wieczorny wybieg je trochę je ożywi

Za oknem sypie śnieg, a moje maziaki zapadły w zimowy sen, co jakiś czas wyściubiając leniwie nosy z legowisk. Może wieczorny wybieg je trochę je ożywi

"jejku ile zdjęć!" to było pierwsze co pomyślałam
drugie: "o, i już widzę kogo bym jej ukradła
" http://imageshack.us/photo/my-images/19 ... 178uo.jpg/
cudooo, proszę znajdź mi takie tylko z jajkami 
Porzeczka by się nie dała ukraść!zyberka pisze: "o, i już widzę kogo bym jej ukradła" http://imageshack.us/photo/my-images/19 ... 178uo.jpg/
~Spać, spać, spaaaaać - a wredna mamusia błyska lampą po oczach, odbiło jej?~:D

Ależ dziewczęta urosły, piękne damy z nich. Szkoda, że mam tylko jajecznych na DT, bo bym Ci wcisnęła kaptura, ładnie by się komponował 
Rozpieszczury: pomknęły wszystkie...
Za Tęczowym Mostem: Gluś, Frodo, Pan Lizawka, Czmyś, Trzpiotek, Człapek, Szkodnik, Ryjek, Herman, Mlekołak, Adolf, Węgielek, Marquand, Ulli i Klusek [*]
Za Tęczowym Mostem: Gluś, Frodo, Pan Lizawka, Czmyś, Trzpiotek, Człapek, Szkodnik, Ryjek, Herman, Mlekołak, Adolf, Węgielek, Marquand, Ulli i Klusek [*]
Sama bym się wtedy prosiła, nie musiałabyś wciskaćvalhalla pisze:Ależ dziewczęta urosły, piękne damy z nich. Szkoda, że mam tylko jajecznych na DT, bo bym Ci wcisnęła kaptura, ładnie by się komponował
Dziewczyny urosły, ale i tak są raczej drobne, no może Bianka jest konkretniejszych rozmiarów