Zetka- szaruska husky

Dział poświęcony wszystkim zwierzakom, które macie lub chcielibyście mieć. Można tutaj się chwalić i słodzić do woli!

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Awatar użytkownika
sadir

Zetka- szaruska husky

Post autor: sadir »

Cześć. Jestem stosunkowo nowa na forum i w temacie, chciałabym więc przedstawić Wam mojego pierwszego szczura.

Zetka- warszawska czteromiesięczna szczura.
Została zakupiona w Zoologicznym (tak, wiem). Od razu przykuła moje oczy. Szare śliczności ze znakiem pioruna na łebku (Harry Potter? :P). Oswajanie nie trwało bardzo długo, chociaż panienka jest żywiołowa i nie bardzo lubi siedzieć w jednym miejscu. Zeskakuje z rąk, chociaż jest półtora metra nad ziemią (tzn próbuje... wolę nie eksperymentować co by się stało gdyby..). Mimo, że nigdzie nie usiedzi jest pocieszna, ciekawska i mamy z nią dużo radości.
Zetka po krótkim czasie od przyjęcia do domu zachorowała. Możliwe, że się przeziębiła w trakcie transportu.. Najpierw kichała (zmieniałam ściółkę, zeszło na papierowe ręczniki), później zaczęła kaszleć, prychać i ćwierkać. Wet-> antybiotyki + masa zamartwiania się. Na szczęście choroba już minęła, obecnie jestem na etapie tuczenia szczury, gdyż strasznie po leczeniu wychudła (dostawała osłonowe, ale średnio pomagały).

Szczura na początku była wypuszczana tylko w małym pokoju, później jej imperium się powiększało- przedpokój, kuchnia, łazienka. Będzie jeszcze do exploracji duży pokój, ale to, jak już będzie uprzątnięty, teraz tam jest graciarnia.
Z klatki wychodzi kilka razy dziennie. Albo raczej- z klatki za dnia.. Bo w nocy zamykana jest w łazience (ciepło od rur) i puszczona na wybieg. Generalnie najczęściej melinuje się w bieliźniarce i zawsze bardzo się dziwi jak się do niej zagląda. Gdybyśmy się nie bali, że ją w nocy przygnieciemy- pewnie byłaby puszczona w małym pokoju. Nie ma jednak takiej możliwości, szczura uwielbia łóżko, a my nie jesteśmy w stanie kontrolować się przez sen :P
W ciągu dnia lata po domu, chowa się pod łóżkiem, za łóżkiem, pod szafą, włazi w kołdrę (tam też lubi sypiać) i cały czas trzeba ją namierzać żeby przypadkiem jej nie rozplaskać na łóżku :)

W niedługim czasie będę jej szukać koleżanki, ale o tym w poście o adopcji :)

Mam nadzieję, że podoba się Wam moje szczurzysko ;)

Życzymy Wam z Zetką wesołych Świąt!
Sadir
Awatar użytkownika
sadir

Re: Zetka- szaruska husky

aha, a tu zdjęcia ::)

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
fanta&pepsi

Post autor: fanta&pepsi »

szczurek jest piękny, mizianko od nas :-* A myslałaś może o tym żeby dokupić jej koleżankę? jestem pewna że byłoby jej miło:) Szczury to zwierzęta stadne! Zetka jest naprawde pięknym szczurkiem :D Więcej fotek poprosze :P Zapraszam też do poczytani o mich paniach ;p linka mam w podpisie ;p
http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t=34115 zapraszam na temat o moich dziewczynkach ;)
Zawsze będę cię kochała Tosiu. :*
Awatar użytkownika
Kluska123

Post autor: Kluska123 »

Nie dokupić tylko adoptować ;)
Mała jest naprawdę słodka :)
Moje szczurze szczęście za TM: Kluska Iwan Filipek Lucky Remy Tempuś Julek Szymuś Stuart Biały Teddy Kołtun Batman Toffi Fado Robin

Do zobaczenia Skarby moje...
Awatar użytkownika
fanta&pepsi

Kluska123 pisze:Nie dokupić tylko adoptować ;)
Mała jest naprawdę słodka :)
Oj tam, Oj tam :P Miałam na myśli Adoptowanie :D
http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t=34115 zapraszam na temat o moich dziewczynkach ;)
Awatar użytkownika
sadir

Zobaczymy czy dokupić czy adoptować. Będę się starać o hodowlanego :)
A koleżanka, miejmy nadzieję, pojawi się pod koniec lutego :)

PS Następne zdjęcia już wkrótce ;)
Awatar użytkownika
fanta&pepsi

Czekam niecierpliwie :D
Awatar użytkownika
Kameliowa

Post autor: Kameliowa »

[quote="sadir"]
A koleżanka, miejmy nadzieję, pojawi się pod koniec lutego :)
/quote]
jest grudzień.... 2 miesiące??
George Orwell was wrong. Aldous Huxley was right.

Jeżeli widzisz: błąd ortograficzny, niepokojący post/temat, chcesz poprawić swój temat, zamknąćtemat
Zgłoś to moderatorom klikając w ikonę wykrzyknika w poście!
Awatar użytkownika
sadir

tak, za jakieś dwa miesiące
Awatar użytkownika
fanta&pepsi

ważne że wgl koleżanka będzie ;)
Awatar użytkownika
sadir

Ok, reupload :) Wrzucam kilka fotek nowych i starych szczurów i opisy :)

Zetka 001
silver husky (zaczęła jaśnieć a później znowu ciemnieć- wtf? :P), zwykła
długość z ogonem 40cm, bez- 20cm
wiek ok 8 miesięcy
kupiona

Ninja 002
mink? (brąz/grafit, regularne umaszczenie) dumbo
długość z ogonem 20cm, bez- 10cm
objętościowo 1/4 Zetki
wiek około 1,5 miesiąca
kupiona

Szu 003
black hooded, zwykła
jeszcze nie zmierzona.. dłuższa niż Ninja, krótsza od Zetki
objętościowo 1/2-1/3 Zetki
wiek około 2 miesięcy
adoptowana

Wszystkie już się względnie dogadują, nie było poważnych bójek. Alfą jest Zetka, Betą Szu no i Ninja na końcu (chociaż próbuje wszystkim podskakiwać..).
Zetka jest już w pełni udomowiona, przychodzi na zawołanie, wspina się chętnie na kolana, nie reaguje na nagłe ruchy i hałasy, śpi czasem w łóżku, nie wyrywa się z rąk i jak kot- tylko w kuwecie you know what.
Szu jest jeszcze trochę dzika, ale mamy ją mniej niż tydzień więc to normalne. Na razie uczę ją, że branie na ręce to nic strasznego. Reaguje już z lekka na sygnały głosowe, ale nadal się boi szybkich ruchów i hałasów.
Ninja na razie nie wyłazi poza klatkę chyba, że ją wyjmiemy, boi się brania na ręce i hałasów. Jest jeszcze malutka, ale myślę, że się rozkręci (nie wypuszczamy jej na siłę poza klatkę gdyż jest za mała i może się wcisnąć w zbyt dużo miejsc :P)

To chyba tyle.. :)

Z+S
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hp ... 3701_n.jpg

Szu
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hp ... 0676_n.jpg

Ninja
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hp ... 4038_n.jpg
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasi pupile”