Tutaj masz spis polecanych szczurzych weterynarzy http://szczury.org/viewforum.php?f=13
W zależności od tego gdzie mieszkasz - znajdź kogoś z polecanych

Moderator: Junior Moderator

Ale szczury nie gwiżdżą, więc wybierz się do weta. Tylko że niestety większość zwykłych weterynarzy nie ma pojęcia o szczurach, więc musisz poszukać takiego, który zna się na gryzoniach. Szczurek powinien zostać przynajmniej osłuchany stetoskopem, a nie tylko obejrzany. Poza tym jeśli nie potrafi nawet określić płci, to niezbyt dobrze świadczy o jego doświadczeniu ze szczurami. Z jakiego miasta jesteś? W dziale "Weterynarze" znajdziesz polecane lecznice, zwracaj uwagę na daty postów. Możesz też zajrzeć na drugie forum o szczurach (nie mogę podać linka, bo jest zakaz reklamowania innych for) do spisu weterynarzy, może znajdziesz tam więcej opinii.
 Ale szczury nie gwiżdżą, więc wybierz się do weta. Tylko że niestety większość zwykłych weterynarzy nie ma pojęcia o szczurach, więc musisz poszukać takiego, który zna się na gryzoniach. Szczurek powinien zostać przynajmniej osłuchany stetoskopem, a nie tylko obejrzany. Poza tym jeśli nie potrafi nawet określić płci, to niezbyt dobrze świadczy o jego doświadczeniu ze szczurami. Z jakiego miasta jesteś? W dziale "Weterynarze" znajdziesz polecane lecznice, zwracaj uwagę na daty postów. Możesz też zajrzeć na drugie forum o szczurach (nie mogę podać linka, bo jest zakaz reklamowania innych for) do spisu weterynarzy, może znajdziesz tam więcej opinii.
 Warto przejść się do weta, gwiżdżenie może być z noska, niekoniecznie z oskrzeli/płuc, ale trzeba się tym zająć. Szczury mają niesamowicie szybki metabolizm i choroby rozwijają się równie szybko.
 Warto przejść się do weta, gwiżdżenie może być z noska, niekoniecznie z oskrzeli/płuc, ale trzeba się tym zająć. Szczury mają niesamowicie szybki metabolizm i choroby rozwijają się równie szybko. 

Czasem wydaje mi się, że ma pod pupą coś jakby zalążki jąder
 Czasem wydaje mi się, że ma pod pupą coś jakby zalążki jąder  , ale z drugiej strony powinny one być chyba dobrze widoczne...?
, ale z drugiej strony powinny one być chyba dobrze widoczne...? 

Z tych zdjęć nic się nie da wyczytać. Przyjrzyj się, czy na brzuszku widać sutki - samce ich nie mają. Poza tym samiec powinien mieć już bardziej wyraźne jądra, ale u maluchów z zoologa ich pojawienie się może się opóźnić, np. z powodu niedożywienia albo zbyt wczesnego oddzielenia od matki.
 Z tych zdjęć nic się nie da wyczytać. Przyjrzyj się, czy na brzuszku widać sutki - samce ich nie mają. Poza tym samiec powinien mieć już bardziej wyraźne jądra, ale u maluchów z zoologa ich pojawienie się może się opóźnić, np. z powodu niedożywienia albo zbyt wczesnego oddzielenia od matki. Samice mają mniejszą odległość między waginą a odbytem, u samców powinna być zauważalnie większa (między penisem a odbytem, oczywiście
 Samice mają mniejszą odległość między waginą a odbytem, u samców powinna być zauważalnie większa (między penisem a odbytem, oczywiście  ). Jeśli masz samiczkę do porównania, powinnaś zauważyć różnicę.
 ). Jeśli masz samiczkę do porównania, powinnaś zauważyć różnicę. Jako że szczurek jest prezentem (kiedyś wspomniałam przyjaciółce że bardzo bym chciała mieć takowe maleństwo to ta w jakiś sposób zdobyła szczuraska dla mnie) i zostałam postawiona przed faktem dokonanym (z czego się cieszę) to wiem że szczurek sam żyć nie może i dlatego też proszę doświadczonych szczurologów:) o określenie płci
 Jako że szczurek jest prezentem (kiedyś wspomniałam przyjaciółce że bardzo bym chciała mieć takowe maleństwo to ta w jakiś sposób zdobyła szczuraska dla mnie) i zostałam postawiona przed faktem dokonanym (z czego się cieszę) to wiem że szczurek sam żyć nie może i dlatego też proszę doświadczonych szczurologów:) o określenie płci  . Jak tylko dowiem się jaka to płeć to przygarnę dla szczurka braciszka lub siostrzyczkę
. Jak tylko dowiem się jaka to płeć to przygarnę dla szczurka braciszka lub siostrzyczkę  W załączniku zdjęcie http://imageshack.us/photo/my-images/6/misiohk.jpg/
 W załączniku zdjęcie http://imageshack.us/photo/my-images/6/misiohk.jpg/  Dodam, że Misio jest bardzo spokojny/spokojna, daje się brać na ręce. Z moich oględzin w internecie i tutaj wynika, że to samiczka ale wolę się upewnić:)
 Dodam, że Misio jest bardzo spokojny/spokojna, daje się brać na ręce. Z moich oględzin w internecie i tutaj wynika, że to samiczka ale wolę się upewnić:)

tak więc czas zacząć poszukiwania siostrzyczki
 tak więc czas zacząć poszukiwania siostrzyczki