Temat archiwalny Karm polecanych - nieaktualny!

Wszystko o jedzonku. Czym się obżerają? A może dieta? :)

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
valhalla

Re: Karmy POLECANE

Post autor: valhalla »

Wymieniłam tymczasowo Timę na VL Rat Complete (zanim przyjdzie Labofeed)... szczury się nie obraziły, raczej mają miny w stylu "are you f***** kidding me?" ;) Karma jak dla mnie pięknie pachnie, ale chyba ogony mają inne zdanie, bo jedzą ją z musu. Aż smutno, zwłaszcza że maluchy (które dostają Timę, bo je muszę utuczyć) to by się pozabijały o Rat Complete ;) A starszyzna nie chce. Cóż, kolejny dowód na to, że VL może robi super karmy, ale smaczne specjalnie nie są.
Rozpieszczury: pomknęły wszystkie...
Za Tęczowym Mostem: Gluś, Frodo, Pan Lizawka, Czmyś, Trzpiotek, Człapek, Szkodnik, Ryjek, Herman, Mlekołak, Adolf, Węgielek, Marquand, Ulli i Klusek [*]
klimejszyn
Kontakt:

Post autor: klimejszyn »

u nas w dalszym ciągu najlepiej schodzi vl classic zero :)
karmimy się nią od maja i się nie znudziła. zjadają nawet ziarna. może dlatego, że u nas nie ma wybrzydzania, dostają łyżkę stołową karmy na ogona, co 12 godzin i muszą wsunąć wszystko. chyba, że widzę, że miski puste, to dosypuję wcześniej.

rat complete dostają raz na jakiś czas - jedzą z musu :D rat&mouse pro, też dostają raz na jakiś czas - rzucają się, chrupią ze smakiem, ale potem większość ląduje zasikane w ściółce.

tima nam za drogo wychodziła, classic zero tania, duży wór, smaczna, ładnie pachnie.. jak dla mnie same plusy :)
bez szczurków...
ze mną 2 króliki, 3 szynszyle, 3 świnki morskie, 2 psy, kot, kogut.
za TM: 45 szczurzych duszyczek..
tuśka

Post autor: tuśka »

a ja mam pytanie odnośnie karmy JR Farm uczta dla szczura i uczta szczura light. mam zamiar je wymieszać 50/50. czy mogę do nich dodać jeszcze parę rzeczy ? a mianowicie płatki kukurydziane, dmuchany ryż, susz warzywny i owocowy (suszony własnoręcznie ;) ). czy to nie będzie za dużo ? pierwszy raz zamówiłam te karmy, czekam teraz aż przyjdą więc składu dokładnie nie znam, nie wiem co dokładnie i w jakich proporcjach się w nich znajduje :)
Obrazek
za TM: Lusia Becia Alfa Pinki Szara
Awatar użytkownika
Carlotta

Post autor: Carlotta »

valhalla pisze: Karma jak dla mnie pięknie pachnie, ale chyba ogony mają inne zdanie, bo jedzą ją z musu.
Mój psiak jest tą karmą zachwycony. Szczury? Niekoniecznie... ;)
dusiaczek
Kontakt:

Post autor: dusiaczek »

mój pies też wsadza łeb do wora i wcina mimo ze swojej suchej karmy nie lubi, za to szczury lubią jego sucha karmę, także wymiana się powiodła ^^
~"zapomnialem ze ziarno tez ma uczucia i rodzine.."

~80% Twoich problemów rozwiąże Google i opcja "Szukaj" na odpowiednim forum, na pozostałe 20% wystarczy wódka.
valhalla

Post autor: valhalla »

Carlotta pisze:
valhalla pisze: Karma jak dla mnie pięknie pachnie, ale chyba ogony mają inne zdanie, bo jedzą ją z musu.
Mój psiak jest tą karmą zachwycony. Szczury? Niekoniecznie... ;)
Ja sama jestem zachwycona. Dla mnie pachnie smakowicie :D Ale podobne doświadczenia miałam z Rat Nature, a szczury zostawiały większość składników.
Po paru dniach jednak przyzwyczaiły się do Rat Complete i jedzą całkiem dużo. Mam nadzieję, że wystarczy mi do przyjścia Labofeeda ::) Tylko suszy je po tym, bo mnóstwo wody piją i boby walą w ilości wręcz kosmicznej. Ale takie normalne boby, żadna biegunka czy coś.
Rozpieszczury: pomknęły wszystkie...
Za Tęczowym Mostem: Gluś, Frodo, Pan Lizawka, Czmyś, Trzpiotek, Człapek, Szkodnik, Ryjek, Herman, Mlekołak, Adolf, Węgielek, Marquand, Ulli i Klusek [*]
Awatar użytkownika
Paul_Julian
Kontakt:

Post autor: Paul_Julian »

tuśka pisze:a ja mam pytanie odnośnie karmy JR Farm uczta dla szczura i uczta szczura light. mam zamiar je wymieszać 50/50. czy mogę do nich dodać jeszcze parę rzeczy ? a mianowicie płatki kukurydziane, dmuchany ryż, susz warzywny i owocowy (suszony własnoręcznie ;) ). czy to nie będzie za dużo ? pierwszy raz zamówiłam te karmy, czekam teraz aż przyjdą więc składu dokładnie nie znam, nie wiem co dokładnie i w jakich proporcjach się w nich znajduje :)
Te karmy zwykle mają jakieś fajne rzeczy. ja moim dodawalem zawsze troszkę suszu itd. Zobaczysz co tam jest w składzie :)

Mam Rat Complete, wcinają .VL Classic Zero średnio schodziło. teraz zamówiłem vitapol Premium Line , do tego mam rat mouse Pro i rat complete - będziemy mieszać :)

No i susz warzywny/ owocowy itd z Certecha. http://animalia.pl/produkt,20696,Certec ... yzoni.html
Szczursieny :
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
Awatar użytkownika
Little E

Post autor: Little E »

Okoliczne sklepy są ubogie w dostępne karmy dla gryzoni, nie wspominając o konkretnych dla szczurów. Z braku większy opcji zaopatrzyłam się w kilogramowe opakowanie pokarmu dla gryzoni firmy Wagg - Hamster Gerbil Mouse Munch (dla chomika, myszoskoczka, myszy - chrupki).
Składniki: pszenica, kukurydza (toasted), groch (toasted), prażona soja (toasted), płatki owsiane, płatki z pszenicy, ekstrakt z oleju słonecznika, orzeszki ziemne (min 4%), nasiona słonecznika (min 4%), olej roślinny, trawa, jabłko, winogrona, witaminy i minerały, syrop, siemię lniane (min 0,3%), chlebek świętojański, drożdże (min 0,5%).
Białko: 17%
Włókno surowe: 9%
Tłuszcz: 9%
Popiół surowy: 5%

Ziarna jest naprawdę niewiele. Większość składników jest sprasowanych, tzw. toasted. Myślę, że składnikami chrupek są w/w owoce, trawa, ekstrakty, olej, siemię, chlebek. Karmę podałam tylko raz, gdyż chciałam poradzić się Was, czy może stanowić stały (codzienny) posiłek dla mojej gromadki...a czytając posty dot. karm-trucizn nieco ześwirowałam na punkcie odżywiania. Tym bardziej, że jeden szczuras jest za chudy i staram się go utuczyć, a dwa pozostałe mają dziwnie pękate brzucholki <---post w dziale CHOROBY - BRZUCH i GRZBIET.

P.S. W związku z ubogą zawartością zbóż, dodałam do karmy mieszankę składającą się z pszenicy, owsa, słonecznika, kukurydzy (oddzielnie kupiona mieszanka ziaren dla...ptaków).

Czekam na Wasze propozycje, sugestie...
Moje łobuzy: Zgredek Kluska Ziomek Kira Lilu Miśka Szuszu
Awatar użytkownika
noovaa
Numer GG: 8639358

Post autor: noovaa »

Kupuj w zooplus.ie są świetnie zaopatrzeni ... wielu z nas kupuje w ich polskiej wersji :)
Obrazek
Szczurza rodzinka: * Lili * Kropka * Zmyłka * Wypierd *
Odeszły: * Maja * Różyczka * Adaś * Niunia * Yuki * Remi * Jagódka * Yogi * Phantom * Czochruś * Ninja * Nefertari * Misiu *
Awatar użytkownika
Little E

Post autor: Little E »

Dziękuję za pomoc. Mam słabe rozeznanie na tutejszym rynku i z pewnością skorzystam z Twojej rady. Pozdrawiam!:)
Moje łobuzy: Zgredek Kluska Ziomek Kira Lilu Miśka Szuszu
Awatar użytkownika
gosja1

Post autor: gosja1 »

Moje z tych suszy Carteech lubią najbardziej Multiwitaminę. Ostatnio kupiłam im owoce lasu, ale to nie był trafiony pomysł :P

A co do VL Rat Complete, to ja nie jestem przekonana, bo szczury jak miały tylko to - jadły, ale dodatkowo ich bobki śmierdziały nieziemsko. W sumie to już pewnie od szczura zależy i od ogólnych przyzwyczajeń pokarmowych. Po karmie dla psa nie śmierdzi. Ale jak w nie napcham za dużo zróżnicowanych dodatków albo dam brokuła to też jest katastrofa :D
Ziaren też nie jadają, i wywalam, bo mi szkoda tych wiszących na klatce mordek.

Teraz szczury jedzą mieszankę yyy... wszystkiego :D czego nie chciały jeść pojedynczo, albo czego było mało i chciałam zrobić porządek:
Reggie Rat
Vitapol premium line
Crockies Trixie (poduszeczki owsiano-lucernowe)
Beaphar Care
kilka chrupek dla psa
dynia
nieliczne granulki VL Rat& Mouse Pro

Z tej mieszanki zostają tylko ziarna (nie jest ich jakoś dużo) ;D
Niestety już się powoli kończy, bo szczury ostatnio jedzą jak oszalałe, więc wreszcie się skusiłam na zamówienie Timy :)
http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 00#p982390
-------------------------------------------------------------
Kubuś [*], Kacperek [*], Boguś[*], Marcelek[*]
Ada.

Post autor: Ada. »

Zrobiłam koszyk na animalii:
Obrazek
Jaką karmę polecacie jeszcze wziąć, są strasznie drogie, ale jak trzeba to trzeba :)

(Ile łyżek na jednego szczura i co kiedy podawać zioła?)
Awatar użytkownika
gosja1

Post autor: gosja1 »

Ada., ja mam dużo zastrzeżeń.
Po co tyle ziół? Moje szczury nie przepadają za ziołami, albo w nich grzebią bardzo wybiórczo. A jeśli masz zioła "dla szczura", to po co "dla koszatniczki"? :) Dla szczura możesz kupić jeden woreczek dla sprawdzenia, czy w ogóle będą lubiły.
Przy małych szczurkach 0,5 kg XtraVital starczy Ci na bardzo krótki czas. One potrzebują dużo jeść, a i też nie bardzo się opłaca kupować małe opakowanie. Nie wiem ile dokładnie trzeba sypać szczurkom - może to napisze ktoś bardziej doświadczony :P
Bio koszyk dla koszatniczki też nie wydaje mi się zbyt dobrym pomysłem. Poza tym są w nim znowu zioła. Naprawdę, lepiej kup jeszcze 0,5 kg innej karmy, zamiast tylu ziół. Szczury nie będą jeść ich cały czas.

W jakim celu zamierzasz stosować sianko?
http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 00#p982390
-------------------------------------------------------------
Kubuś [*], Kacperek [*], Boguś[*], Marcelek[*]
Awatar użytkownika
Ogoniasta

Post autor: Ogoniasta »

gosja1 pisze:Ada., ja mam dużo zastrzeżeń.
Po co tyle ziół? Moje szczury nie przepadają za ziołami, albo w nich grzebią bardzo wybiórczo. A jeśli masz zioła "dla szczura", to po co "dla koszatniczki"? :) Dla szczura możesz kupić jeden woreczek dla sprawdzenia, czy w ogóle będą lubiły.
Przy małych szczurkach 0,5 kg XtraVital starczy Ci na bardzo krótki czas. One potrzebują dużo jeść, a i też nie bardzo się opłaca kupować małe opakowanie. Nie wiem ile dokładnie trzeba sypać szczurkom - może to napisze ktoś bardziej doświadczony :P
Bio koszyk dla koszatniczki też nie wydaje mi się zbyt dobrym pomysłem. Poza tym są w nim znowu zioła. Naprawdę, lepiej kup jeszcze 0,5 kg innej karmy, zamiast tylu ziół. Szczury nie będą jeść ich cały czas.

W jakim celu zamierzasz stosować sianko?
Zgadzam się w 100%. Wystarczy mała torebka ziół dla szczura. Resztę bym wyrzuciła z koszyka.
Lepiej zamówić więcej karmy....bo 0,5kg to bardzo malutko ;)

..no i to sianko....siano się dla szczurów nie nadaje. Lepiej jakiś drewniany żwirek kup. :)
Ze mną:Mary,Serduszko,Brie,Odyseja i IliadaHS,Berta,Xavi
W sercu:Meggy,Pampuszek,Fibi,Rossa,Vilemo,Sasha,CelicaSR,Lexi,SeventhHeaven,Delicja,Izzie,Lily,Muffinka,FoxyLady,Brook,Brandy,
Shandy,Lucynka,Whisky,Bajka,Daisy,Morelka,Impala,Tessa,Tequila
dusiaczek
Kontakt:

Post autor: dusiaczek »

moje mają non stop pełna miskę (nie całą, tak pól miski 0,5l). 0,5 kg karmy to za malutko, bardziej się opłaca kupować duże worki po 2-5 kg - i taniej wychodzi i nie trzeba ciągle dokupować, bo wtedy koszty przesyłki są drogie.
~"zapomnialem ze ziarno tez ma uczucia i rodzine.."

~80% Twoich problemów rozwiąże Google i opcja "Szukaj" na odpowiednim forum, na pozostałe 20% wystarczy wódka.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Karmienie”