ps. bo widzę, że "ode mnie się wymiana poglądów zaczęła"
jw73 pisze:
Ode mnie:
W naturze szczury jadają w pierwszej kolejności mięso i daleko im do weganizmu !
nie, nie i jeszcze raz nie. szczury to gryzonie a jak nauka biologii nakazuje gryzonie (posiadając ciągle rosnące siekacze) stworzone są do zjadania roślinności twardej (suche nasiona, zielenina, twarde gałązki). Gryzonie uzupełniają swoją ubogą w białko dietę spożywając białko mięsne (padlina, czasami jakieś pędraki, które łatwo złapać). i nie cytuj tutaj wikipedii, bo wikipedia jest edytowana przez wszystkich, aczkolwiek nie umniejszam jej "dobroczynności" bo zdarzają się tematy bardzo wyczerpująco opisane. lepiej zasięgnąć rady specjalisty - patrz mgr biologii jest takim przykładem.
jeżeli chodzi o post, w którym napisałam, że dorosłe ssaki nie wytwarzają enzymów trawiących białko mleka - to jest to prawda. tylko młode ssaków wytwarzają te enzymy. a dlaczego dorosłe zaprzestają produkcji mleka? a no dlatego, że żadne ssak dorosły nie pije mleka za wyjątkiem człowieka! najnowsze badania genetyczne dowodzą jednak, że 90% populacji europejskiej jest zdolna trawić mleko, Azjaci i Afrykańczycy tej "mutacji" w genomie nie posiadają... a dlaczego - zapytasz? a no dlatego, że dieta europejczyków spowodowała tą że mutację - ot ewolucyjne przystosowanie się. europejczycy w bardzo dużych ilościach wykorzystywali, wykorzystują i będą wykorzystywać mleko i jego przetwory. Azjaci i Afrykańczycy tego nie robią (w sensie nie na taką skalę jak europejczycy). a skąd to wiem? ano... uczyłam się tego na studiach biologicznych... Tak... jestem mgr biologii i w tych sprawach mnie nie zagniesz