Zabranianie dawania szczurom sera, jajek i mięsa to nie jest narzucanie właśnie tych poglądówjw73 pisze:renata1009 pisze: Dieta bez udziału mięsa, nabiału i mleka to weganizm - i uwierz, nikt tu z forumowiczów (chociaż jest wiele wege ) nie narzuca swoich poglądów zwierzętom więc twierdzenie o wegetariańskiej propagandzie jest co najmniej nie ma miejscu.
co dobrego zaserwowaliście dzisiaj swoim ogonom?
Moderator: Junior Moderator
Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Re: co dobrego zaserwowaliście dzisiaj swoim ogonom?
No tak, ale to jest tylko jakiś zabobon, bezpodstawny.klimejszyn pisze:nie rozumiem - ktoś tu mówił o tym, żeby ze szczurów robić wegan ? z tego co czytam chodziło tylko o to, żeby nie podawać im mleka, bo jest dla nich szkodliwe
-
klimejszyn
- Kontakt:
no tak, najlepiej wpychać w szczury chipsy, frytki, ser żółty i dawać piwo, bo przecież im smakuje 
skoro chcesz szkodzić szczurom, to podawaj dalej serki, mleczko, tylko ucierpią one, niczemu winne.
a mięso i jajka się podaje, ale raz na jakiś czas. i nikt tu tego nie zabrania, tylko mowa jest o tym, że nie za często. nie wiem, czy tak ciężko jest czytać ze zrozumieniem, czy przyznać rację innym osobom, którym zależy na dobru zwierząt i namawiają do odstawiena szkodliwych produktów ?

skoro chcesz szkodzić szczurom, to podawaj dalej serki, mleczko, tylko ucierpią one, niczemu winne.
a mięso i jajka się podaje, ale raz na jakiś czas. i nikt tu tego nie zabrania, tylko mowa jest o tym, że nie za często. nie wiem, czy tak ciężko jest czytać ze zrozumieniem, czy przyznać rację innym osobom, którym zależy na dobru zwierząt i namawiają do odstawiena szkodliwych produktów ?
jak widać nie jest bezpodstawny, nie wyssaliśmy sobie tego z palcajw73 pisze:No tak, ale to jest tylko jakiś zabobon, bezpodstawny.klimejszyn pisze:nie rozumiem - ktoś tu mówił o tym, żeby ze szczurów robić wegan ? z tego co czytam chodziło tylko o to, żeby nie podawać im mleka, bo jest dla nich szkodliwe
bez szczurków...
ze mną 2 króliki, 3 szynszyle, 3 świnki morskie, 2 psy, kot, kogut.
za TM: 45 szczurzych duszyczek..
ze mną 2 króliki, 3 szynszyle, 3 świnki morskie, 2 psy, kot, kogut.
za TM: 45 szczurzych duszyczek..
Skoro koty laktozy nie trawią:
http://artykuly.animalia.pl/artykuly.php?id=46
http://www.kociarze.pl/porady/zywienie/ ... pije_mleka
I szczury też nie, tzn. część tak, część nie, więc po co ryzykować skoro można im dać cokolwiek innego...?
http://ball-pythons.net/forums/showthre ... ntolerance
Plus laktoza w jogurcie jest okej, w mleku krowim już nie bardzo...
http://artykuly.animalia.pl/artykuly.php?id=46
http://www.kociarze.pl/porady/zywienie/ ... pije_mleka
I szczury też nie, tzn. część tak, część nie, więc po co ryzykować skoro można im dać cokolwiek innego...?
http://ball-pythons.net/forums/showthre ... ntolerance
Plus laktoza w jogurcie jest okej, w mleku krowim już nie bardzo...
Dieta zawierająca laktozę powoduje u szczurów chroniczną biegunkę i zmniejsza wchłanianie witamin: http://jn.nutrition.org/content/128/12/2467.full oraz powoduje powiększenie jelita ślepego: https://kb.osu.edu/dspace/bitstream/han ... sequence=1
Masz rację, zabobony.
Masz rację, zabobony.
Hertz, Kokos, Tina, Wydra, Merrill, Resa, Sówka, Rina, Iwan Groźny, Guarana, Pchła, Szachrajka, Rudzik
Poza tym mówimy o mleku i laktozie, a nie białkach w ogóle. Ile wg ciebie jest laktozy w serze, jajkach (!) i mięsie (!!)? To oczywiste, że szczury potrzebują białka i każdy z nas, nawet jeśli sam nie je białka pochodzenia zwierzęcego, to daje je swoim szczurom.jw73 pisze: Zabranianie dawania szczurom sera, jajek i mięsa to nie jest narzucanie właśnie tych poglądówNa tzw. zachodzie nikt tego nie zabrania. Przejrzyj anglojęzyczne fora.
Hertz, Kokos, Tina, Wydra, Merrill, Resa, Sówka, Rina, Iwan Groźny, Guarana, Pchła, Szachrajka, Rudzik
- Milka-sensei
a ja podałam dzisiaj jogurt naturalny z odrobinką naturalnego miodu z zaprzyjaźnionej pasieki (tylko troszeczkę, na wzmocnienie) a do tego sypłam płatków kokosowych i płatków ryżowych
robi furorę 
- Milka-sensei
ps. bo widzę, że "ode mnie się wymiana poglądów zaczęła" 
nie, nie i jeszcze raz nie. szczury to gryzonie a jak nauka biologii nakazuje gryzonie (posiadając ciągle rosnące siekacze) stworzone są do zjadania roślinności twardej (suche nasiona, zielenina, twarde gałązki). Gryzonie uzupełniają swoją ubogą w białko dietę spożywając białko mięsne (padlina, czasami jakieś pędraki, które łatwo złapać). i nie cytuj tutaj wikipedii, bo wikipedia jest edytowana przez wszystkich, aczkolwiek nie umniejszam jej "dobroczynności" bo zdarzają się tematy bardzo wyczerpująco opisane. lepiej zasięgnąć rady specjalisty - patrz mgr biologii jest takim przykładem.
jeżeli chodzi o post, w którym napisałam, że dorosłe ssaki nie wytwarzają enzymów trawiących białko mleka - to jest to prawda. tylko młode ssaków wytwarzają te enzymy. a dlaczego dorosłe zaprzestają produkcji mleka? a no dlatego, że żadne ssak dorosły nie pije mleka za wyjątkiem człowieka! najnowsze badania genetyczne dowodzą jednak, że 90% populacji europejskiej jest zdolna trawić mleko, Azjaci i Afrykańczycy tej "mutacji" w genomie nie posiadają... a dlaczego - zapytasz? a no dlatego, że dieta europejczyków spowodowała tą że mutację - ot ewolucyjne przystosowanie się. europejczycy w bardzo dużych ilościach wykorzystywali, wykorzystują i będą wykorzystywać mleko i jego przetwory. Azjaci i Afrykańczycy tego nie robią (w sensie nie na taką skalę jak europejczycy). a skąd to wiem? ano... uczyłam się tego na studiach biologicznych... Tak... jestem mgr biologii i w tych sprawach mnie nie zagniesz
jw73 pisze:
Ode mnie:
W naturze szczury jadają w pierwszej kolejności mięso i daleko im do weganizmu !
nie, nie i jeszcze raz nie. szczury to gryzonie a jak nauka biologii nakazuje gryzonie (posiadając ciągle rosnące siekacze) stworzone są do zjadania roślinności twardej (suche nasiona, zielenina, twarde gałązki). Gryzonie uzupełniają swoją ubogą w białko dietę spożywając białko mięsne (padlina, czasami jakieś pędraki, które łatwo złapać). i nie cytuj tutaj wikipedii, bo wikipedia jest edytowana przez wszystkich, aczkolwiek nie umniejszam jej "dobroczynności" bo zdarzają się tematy bardzo wyczerpująco opisane. lepiej zasięgnąć rady specjalisty - patrz mgr biologii jest takim przykładem.
jeżeli chodzi o post, w którym napisałam, że dorosłe ssaki nie wytwarzają enzymów trawiących białko mleka - to jest to prawda. tylko młode ssaków wytwarzają te enzymy. a dlaczego dorosłe zaprzestają produkcji mleka? a no dlatego, że żadne ssak dorosły nie pije mleka za wyjątkiem człowieka! najnowsze badania genetyczne dowodzą jednak, że 90% populacji europejskiej jest zdolna trawić mleko, Azjaci i Afrykańczycy tej "mutacji" w genomie nie posiadają... a dlaczego - zapytasz? a no dlatego, że dieta europejczyków spowodowała tą że mutację - ot ewolucyjne przystosowanie się. europejczycy w bardzo dużych ilościach wykorzystywali, wykorzystują i będą wykorzystywać mleko i jego przetwory. Azjaci i Afrykańczycy tego nie robią (w sensie nie na taką skalę jak europejczycy). a skąd to wiem? ano... uczyłam się tego na studiach biologicznych... Tak... jestem mgr biologii i w tych sprawach mnie nie zagniesz
- Milka-sensei
o edycjo!
miało być: "a dlaczego dorosłe ssaki zaprzestają produkcji enzymów trawiących mleko?"Milka-sensei pisze:a dlaczego dorosłe zaprzestają produkcji mleka?
Dodam tylko, że co do kotów, dużo dorosłych jest nadal w stanie trawić laktozę, ale tylko jeśli przez całe życie pije mleko. A mimo to nietolerancja może się wykształcić. Wystarczy popatrzeć na odchody - jak się wykształci, będzie biegunka i koniec
Jak komuś zależy, jeśli się ona nie pojawi, może podawać mleko kotu.
Cynamon Imbir Karmel Wanilia
Za TM Wirus Speedy Wąglik Piksel Limfocyt Mikrob Flanelka Kaszmir Szczura
Za TM Wirus Speedy Wąglik Piksel Limfocyt Mikrob Flanelka Kaszmir Szczura
Entreen - dlatego Kit-e-Kat czy inny Whiskas wprowadził na rynek mleko dla kotów - które zawiera 0.04% laktozy. Jak ktoś musi działać zgodnie ze stereotypem "kot pije mleko", mimo, że jego kot po mleku dostaje biegunki, to może kupować o "specjalne"
ale to już fanaberia 
- Milka-sensei
moje dostały gourmet
kawałki kaczki w sosie pomidorowym ze szpinakiem... oj się zajadają ;] a sosik nasamprzód został wylizany 
jw73 pisze:Zabranianie dawania szczurom sera, jajek i mięsa to nie jest narzucanie właśnie tych poglądówjw73 pisze:renata1009 pisze: Dieta bez udziału mięsa, nabiału i mleka to weganizm - i uwierz, nikt tu z forumowiczów (chociaż jest wiele wege ) nie narzuca swoich poglądów zwierzętom więc twierdzenie o wegetariańskiej propagandzie jest co najmniej nie ma miejscu.Na tzw. zachodzie nikt tego nie zabrania. Przejrzyj anglojęzyczne fora.
Napisałam TYLKO o mleku. Do tego nieprzetworzonym.... które bardzo często szczurom szkodzi/
Ser biały, jajka, mięso ... to wszystko szczurom dajemy, w niewielkich ilościach, żeby nie przedawkować białka... o co u szczurów też nie trudno, ponieważ ich zapotrzebowania znacznie różnią się od ludzkich, a ludzie lubią patrzeć na zwierzęta ze swojej perspektywy.
Zółty ser jest szkodliwy z innych powodów.

Szczurza rodzinka: * Lili * Kropka * Zmyłka * Wypierd *
Odeszły: * Maja * Różyczka * Adaś * Niunia * Yuki * Remi * Jagódka * Yogi * Phantom * Czochruś * Ninja * Nefertari * Misiu *
u nas wczoraj brokuł i kluseczki,
dziś marchewka z jabłkiem i kuskus.
trochę się martwię o to karmienie szczurów. mają cały czas karmę, a późnym popołudniem/pod wieczór dostają ciepłe jedzonko, którego nie jedzą na raz, ale do rana znika.
wystarczy jak raz dziennie takie jedzonko dostaną, czy powinny częściej?
kompletnie nie mam wyczucia jeśli chodzi o ilość jedzenia przypadającą na szczura jednorazowo/dziennie :/
chociaż mam nieodparte wrażenie, że od poniedziałku, czyli odkąd u mnie są, sporo urosły
dziś marchewka z jabłkiem i kuskus.
trochę się martwię o to karmienie szczurów. mają cały czas karmę, a późnym popołudniem/pod wieczór dostają ciepłe jedzonko, którego nie jedzą na raz, ale do rana znika.
wystarczy jak raz dziennie takie jedzonko dostaną, czy powinny częściej?
kompletnie nie mam wyczucia jeśli chodzi o ilość jedzenia przypadającą na szczura jednorazowo/dziennie :/
chociaż mam nieodparte wrażenie, że od poniedziałku, czyli odkąd u mnie są, sporo urosły
Setka, Mufa i Panda.
[*] Morfinek, [*] Serek, [*] Tosia
[*] Morfinek, [*] Serek, [*] Tosia
Mamy nowy hicior: kilka łyżek kaszy gryczanej ugotowanej z marchewką i odrobiną brukselki, zmiksowane z łyżeczką oliwy z oliwek. Dawno nie widziałam stadka tak przyssanego do michy.