katowice - zaadoptuje/kupie dwie mlode samiczki

Archiwalne adopcje (udane i nieudane) i archiwalne narodziny

Moderator: Junior Moderator

Rae

katowice - zaadoptuje/kupie dwie mlode samiczki

Post autor: Rae »

Hej,
Zakladam ten temat, bo co prawda jest tu troche tematow o szczurkach w katowicach, ale wiekszosc ma juz po kilka stron, i nie bardzo jest sens sie przekopywac przez kazdy z nich.

Niedawno mialem szczura- mimo, ze byl samiczka, nazywal sie Horror, ale niestety padl w okolicy lutego. I taka pusta klatka stoi :(
Chcialbym teraz hodowac dwie szczurzyce (koniecznie samiczki, bo czasem zdarza mi sie zostawiac szczura u kolegi/przechowywac szczury kolegi... ktory ma trzy samiczki) zeby szczur nie byl samotny kiedy ja jestem w pracy.

To chyba tyle. Nie znalazlby sie ktos, kto ma do oddania/sprzedania? Nie chce brac ze sklepow, bo moj poprzedni szczur byl z loologicznego i mial cos z noskiem, a poza tym slyszalem negatywne relacje znajomych.

Od razu odpowiem na pytania z przyklejonego tematu:

1. Czy masz już szczury? --mialem
2. Czy posiadasz klatkę? Jak tak to jakie ma wymiary. -- tak, jak na male szczurki wystarczy, podrosna to kupie wieksza
3. Do jakiego weterynarza chodzisz/będziesz chodzić? -- preferuje wyprawy do Alaskana w Bedzinie (syberka)
4. Czym zamierzasz karmić szczurki? -- jem sporo warzyw i owocow, poprzedni szczur tez je dostawal. Plus karmy
5. Czy zamierzasz rozmnażać szczury? -- nie
6. Czy będziesz raz na jakiś czas informować o stanie zdrowia szczurków? -- nie ma problemu
7. Czy masz w domu inne zwierzęta? Jeśli tak, jak zadbasz o bezpieczeństwo szczurów w tym kontekście. -- nie
8. Jak rozwiążesz sprawę wyjazdów? -- wspollokator moze karmic podczas krotszych wyjazdow, mam tez znajomych ze szczurami. w ostatecznosci u rodzicow
9. Jak będą wyglądały wybiegi? -- ??
10. Czy zgodzisz się na wizytę przedadopcyjną? -- tak
11. Czy podpiszesz umowę adopcyjną? Jeśli jesteś niepełnoletni(-a), czy podpisze ją rodzic/opiekun? -- jak ona wyglada? Zakladam, ze podpisze :)
Rae

Re: katowice - zaadoptuje/kupie dwie mlode samiczki

hmmm nie ma opcji edycji wlasnych postow?

W kazdym razie zapomnialem dodac - kolor nie gra roli, a chcialbym, zeby byly mlode, bo po pierwsze wtedy latwiej im sie bedzie oswoic, po drugie nie mam jeszcze klatki na dwa spore szczury
Awatar użytkownika
smeg
Kontakt:

Post autor: smeg »

Poczytaj o polecanych karmach i dowiedz się, jakie marki są dobre. Nie każda szczurza karma ze sklepu zoologicznego nadaje się do podawania ogonom (zwłaszcza te najtańsze). Co do klatki - najlepiej kupić większą już teraz, szczury rosną błyskawicznie, 3-miesięczne szczurki są już dość duże. Co do wybiegów - chodzi o to, w jakim pomieszczeniu/niach szczury będą wypuszczane z klatki, na jak długo i czy jesteś w stanie zabezpieczyć kable, szpary za meblami itp. Weterynarz musi znać się na gryzoniach, a nie każdy się w tym specjalizuje, nawet jeśli jest bardzo dobrym lekarzem od psów i kotów. I polecam jednak zgłaszanie się do właścicieli, w ten sposób najłatwiej jest dostać szczurki ;)
Ze mną: Frotka, Flaszka <:3 )~~

Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
Rae

@smeg
-karma -ok. i tak nigdy nie kupowalem tej dla "kazdego typu gryzoni"
-klatke mam nienajmniejsza, ma jakies pol metra wysokosci
-wybieg to moj pokoj. Poprzedni szczur po nim biegal dosc duzo, wiec tu nie ma problemu.
-Alaskan w Bedzinie to najlepsza przychodnia weterynaryjna dla gryzoni w okolicy (nie wiem jak z innymi zwierzakami, ale mam porownanie jak zajmowali sie moim poprzednim szczurem tu i u innych weterynarzy, plus opinie)

Co masz na mysli mowiac, zebym sie zglaszal do wlascicieli? Domyslam sie ze chodzi o monitorowanie czesci forum "oddam szczury", tak?
Awatar użytkownika
smeg
Kontakt:

Post autor: smeg »

Tak, utarło się na forum, że to osoby adoptujące zgłaszają się do właścicieli ogłaszających się w dziale "Oddam" ;) Oczywiście za pomocą "Zaadoptuję/Kupię" wielu osobom również udało się przygarnąć szczurki, ale te młode zazwyczaj są bardzo szybko rezerwowane, więc trzeba po prostu śledzić nowe ogłoszenia. Nie muszą być z Katowic, często da się za darmo załatwić transport szczurków z innego miejsca w Polsce.
A klatka "pół metra wysokości" za wiele nie mówi, ważna jest też (a nawet przede wszystkim) powierzchnia podstawy. Sama zajmuję się czasem wydawaniem szczurów do adopcji i niezbyt przychylnie spoglądam na osoby, które piszą mi "na razie mam małą klatkę, ale jak urosną, to kupię większą", bo wiem, że nie mam na to żadnej gwarancji, czasem to kupno większej odkłada się w nieskończoność i w efekcie szczury mieszkają przez całe życie w za małej. Może warto poszukać szczurków do adopcji z jakiegoś niedawno narodzonego miotu albo zapisać się na planowany miot w rodowodowej hodowli, a podczas oczekiwania na ogonki skompletować całe potrzebne wyposażenie i poszerzyć swoją wiedzę. Ze zwierzętami nie ma co się spieszyć ;)
Ze mną: Frotka, Flaszka <:3 )~~

Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
Rae

dzieki za rady, juz napisalem pma...
fakt, ze jak trzeba to transport sie zalatwi.
wiem, ze opis klatki malo precyzyjny, ale pisze z pracy i nie mam jak jej zmierzyc.
I co prawda pewnie jest na to osobny temat, ale jak duza powinna byc klatka na dwa szczury? (tak w dwoch zdaniach:) )
Maszka

Post autor: Maszka »

Im większa tym lepsza :) tutaj znajdziesz kilka propozycji http://szczury.org/viewforum.php?f=165 , a tutaj kalkulator: http://www.fancy-rats.co.uk/information ... alculator/ (zmień na cm, i wybierz 0,06 cubic metres). Trzeba pamiętać o tym, aby żaden wymiar klatki nie był mniejszy niż 40cm.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwum Adopcji i Narodzin”