Hades

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

Awatar użytkownika
Dreamcoat

Hades

Post autor: Dreamcoat »

Hej.
To mój pierwszy post, chociaż forum śledzę już od jakiegoś czasu.
Od wielu lat chciałem mieć szczurka, ale dopiąłem celu dopiero teraz, kiedy dostałem pracę w innym mieście i opuściłem rodzinne gniazdo (rodzicie nie chcieli słyszeć o kolejnym zwierzaku). Mój maluch ma na imię Hades i jesteśmy w trakcie socjalizacji. Po kilku dniach jesteśmy na etapie kiedy ogonek nie boi się ręki wkładanej do klatki i je z niej bez wahania. Na początku wyciągałem go z klatki na kolana jednak stwierdziłem, że póki co branie go na ręce bez zgody jest dla niego jeszcze za dużym stresem. Oprócz standardowego wyposażenia klatki zrobiłem mu kartonowy domek z pudełka po herbacie. I tu pytanie: czy nie popełniłem błędu wstawiając go zbyt wcześnie? Spłoszony hałasem lub zbyt gwałtownym ruchem futrzak leci do niego na złamanie karku, i chociaż zaraz z niego wychodzi zastanawia mnie, czy przez pierwsze dni/tygodnie dla przyspieszenia procesu oswajania nie lepiej byłoby go wyjąć.
Awatar użytkownika
Frugo_Frugo

Re: Hades

Post autor: Frugo_Frugo »

Myślę, że nie lepiej.Nie oswajaj szczura sposobem "na siłę", bo widać mu to nie pasuje. Wkładaj rękę do klatki, siedź przy niej. I koniecznie zaadoptuj mu kolegę
Awatar użytkownika
Dreamcoat

Hades został przemianowany na imię "Zeus" i za radą forumowiczów od dzisiaj ma kolegę "Apollo" (piwo dla tego kto kojarzy inspirację). Szczurki zasymilowały się zadziwiająco szybko (ok. godzina czasu na neutralnym terenie) i od dziś mieszkają w jednej klatce 100 x 54 x 80 cm. Zarówno oni jak i ja jesteśmy happy. Pozdrawiam ^^
Awatar użytkownika
Frugo_Frugo

To świetnie, że Zeus ma kumpla ;) . A można wiedzieć skąd ?
Awatar użytkownika
Dreamcoat

Niestety zoolog. Pierwszy i ostatni raz ::)
Awatar użytkownika
Marzka95
Numer GG: 10004599

Post autor: Marzka95 »

To bardzo dobrze, że są już razem i się lubią. Tak ja mówi Frugo_Frugo nie na siłę. Spokojnie, powoli a zobaczysz,że będą takimi miziakami, że z ręki ci nie zejdą. Siadaj codziennie przy ich klatce, mów do nich możesz np. kupić im gerberka owocowego albo kaszkę i dawaj trochę na palcu. Z czasem same zaczną ci wskakiwać na rękę jak tylko włożysz.
Jogi Leon Julian Galaxy Gold
['][']['] Sisi Tosia Lili Lori Rózia [']['][']
Awatar użytkownika
Dreamcoat

Już są postępy. Apollo nawet się nauczył siedzieć spokojnie na ramieniu ;)
Awatar użytkownika
Frugo_Frugo

No widzisz, jeszcze trochę i tak jak powiedziała Marzka
Marzka95 pisze: z ręki ci nie zejdą. .
;)
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Główne”