[Lublin i okolice] Kupię szczurki młode.

Archiwalne adopcje (udane i nieudane) i archiwalne narodziny

Moderator: Junior Moderator

terragady

[Lublin i okolice] Kupię szczurki młode.

Post autor: terragady »

Witam, chętnie kupię szczurki młode, jako że dziadziuś Bandzior mnie już opuścił :(

poszukuję szczurków dumbo (bez rex najlepiej), american blue, russian blue, blue, husky, siamese ale oczywiście rozważę każdą propozycję. Najlepiej samczyka i samiczkę, lub dwie samiczki.
Mogę podjechać w rozsądnych odległościach od Lublina ;)

Jak nikt się nie odnajdzie ze sprzedażą to uderzę chyba sobie wycieczkę do warszawy po szczurki.

Pozdrawiam
Marcin
terragady

Re: [Lublin i okolice] Kupię szczurki młode.

albo może ktoś przy okazji mi podrzucił szczurka z wawy w bliższe okolice? Może akurat ktoś się wybiera :)
Awatar użytkownika
Paul_Julian
Kontakt:

Post autor: Paul_Julian »

Ale tu nie sprzedajemy szczurków.

Jesli samiczkę i samca, to jedno musi być kastrowane/ sterylizowane.
Tu możesz tylko adoptować , a takie jakie wymieniłeś to rzadko sie zdarzają. I szczurki są stadne.

Opowiedz coś o sobie.
Biorac pod uwagę nick to moze powinieneś raczej na terra poszukać ? Tam sa nie tylko ludzie skarmiający szczury.
Szczursieny :
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
Awatar użytkownika
alken

Post autor: alken »

samczyka i samiczki nie dostaniesz, bo na tym forum nie popiera się rozmnażania zwierząt. z resztą obawiam się że z takim nickiem jesteś spaloony ;)
ze mną: leszek, kendrick

odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek

I'm not really good at giving advice. Do you want a sarcastic comment?
terragady

Absolutnie nie chodzi mi o trzymanie ich razem :) ze szczurkami mam już doświadczenie, obecnie pozostał mi już tylko jeden samczyk, więc dlatego postanowiłem dokupić i dlatego też chciałbym samczyka przede wszystkim.

Druga kwestia, skoro się nie popiera rozmnażania zwierząt to skąd się biorą te maluchy które chcę kupić? Chodziło Ci chyba raczej o bezmyślne rozmnażanie szczurków z rezultatem "co mam z nimi zrobić", i tutaj chyba z góry mnie nie znając osądzasz na złe...

Trzecia, ostatnia kwestia, nie rozumiem co ma mój nick do tego że chcę kupić szczury? Może ktoś jest zapatrzony w jedno zwierze a inne nie powinny w ogóle istnieć, dla mnie każde zwierze jest interesujące i dla mnie się nie gryzie że hoduję psy, szczury, jaszczurki, pajęczaki itd. Lubię zwierzęta i zajmuję się już nimi paręnaście lat, choć akurat od paru lat już nie mam węży o które pewnie Ci się rozchodzi. Choć akurat szukając dla nich karmówki raczej nie pisałbym na forum o szczurach i nie płaciłbym tyle za fajne szczurki żeby dać je wężowi na pożarcie. Według mnie takie dyskusje w ogóle nie mają sensu, lepiej iść w "las" i pikietować do zwierząt żeby nie jadły innych. Rozumiem też że każdy kto obrzuca błotem terrarystów jest wegetarianinem i nie jada zwierząt skoro nie pozwala zjadać ich innym.

Dobra, bo tutaj nie o to chodzi ;) Ciut się rozpisałem.
terragady

Paul_Julian pisze:Ale tu nie sprzedajemy szczurków.

Jesli samiczkę i samca, to jedno musi być kastrowane/ sterylizowane.
Tu możesz tylko adoptować , a takie jakie wymieniłeś to rzadko sie zdarzają. I szczurki są stadne.

Opowiedz coś o sobie.
Biorac pod uwagę nick to moze powinieneś raczej na terra poszukać ? Tam sa nie tylko ludzie skarmiający szczury.
Dlaczego tylko adoptować? Forum jest kupię/sprzedam takżę.
Nie musi być kastrowane sterylizowane jeżeli się trzyma płcie osobno. Nie mam zamiaru męczyć samiczek samcami ;) spokojnie, w szczurkach już parę lat też siedzę hobbystycznie.
Na terra są, nawet bardzo fajne, choć czasami ceny ich są raczej nie adekwatne, aczkolwiek akurat w moich okolicach nikt za bardzo nie ma, w warszawie najbliżej. Chciałbym właśnie szczurka z hodowli gdzie ktoś się nimi opiekuje i zajmuje i są oswojone, wtedy młode nie są takie dzikie. Bo dumbo nawet o takich odmianach można spotkać gdzieś tutaj u mnie ale albo trzymane w klatkach na sprzedaż albo na masową hodowlę, a takich nie chcę ...

A opowiadać co mam o sobie? :) Bo tego za bardzo nie rozumiem, szczurki hoduję hobbystycznie już jakieś 4 lata, w ogóle mam małe zoo w domu, psy, jaszczurki, żabki, pająki, skorpiony nawet rybki w salonie stoją ;) A doświadczenie mam już chyba z każdym zwierzakiem, fretki (niestety wyjechały z siostrą razem :( ), warany, węże, motyle, jeże itp
Awatar użytkownika
alken

nie napisałam tego o nicku złośliwie, tylko po prostu niewiele osób będzie Ci chciało zaufać, jako terraryście, że bierzesz szczury "do kochania" a nie jako obiad dla węża. nie mam nic osobiście do terrarystów, mieszkałam kiedyś z pewną parą, która miała małe zoo ;) ale na forum często pojawiają się wyłudzacze gryzoni na karmę albo osobniki, które na siłę próbują udowodnić że "wąż też coś musi jeść" więc nie wiedzą co my się tak spinamy z tymi szczurami. a to jest forum miłośników szczurów więc mogliby zrozumieć że nie chcemy oddawać szczurów na obiad, ani czytać o tym opowieści. efekt jest taki, że ludzie są uprzedzeni do terrarystów.

co do nie popierania rozmnażania - nie popieramy świadomego rozmnażania przypadkowych zwierząt. szczurki na forum pochodzą z różnych wpadek np. ktoś kupił w zoologu zaciążoną samicę, komus wciśnięto szczury różnej płci, komuś uciekła samiczka i weszła do klatki z samcami, są też szczurki starsze które ktoś oddaje z jakichś powodów, szczury z laboratorium, z interwencji w sklepach, pseudohodowlach i domach prywatnych, karmówka której ktoś się pozbywa itp.

Paul napisał, że nie kupisz a adoptujesz, bo sprzedawane są tylko szczury z rodowodem z zrzeszonych hodowli a w tej chwili nie ma takich ogłoszeń. Jak chcesz szczura z rodowodem to hodowcy siedza głównie na forum alloszczur.

Co do płci - napisałeś w pierwszym poście, że chcesz samca z samicą lub dwie samiczki, ale szczury są stadne, więc jakbyś chciał trzymać dwie płci, to musisz wziąć samca do towarzystwa dla tego ktorego masz (wczesniej nie wspomniałeś) i dwie samiczki a nie trzymać po jednym szczurze w osobnych klatkach.

Z uszami dumbo i kolorami nie będzie tak łatwo, bo nie zdarzają się tak często, a jak już się trafi ogłoszenie to bardzo szybko sa rezerwowane. W tej chwili jest sporo czarnych, kapturków ze zwykłymi uszami, we Wrocławiu, Białymstoku. W Brzegu są niebieskie kapturki. I w Warszawie albinosy Wistar z laboratorium. Zajrzyj tez do ogłoszenia użytkownika Bobi, tam sa jakieś nietypowe kolory, ale kontaktuj się z nim przez KITEgirl, bo on się tu nie pojawia i podobno na gg od obcych też nie odpisuje. No i cała masa innych szczurów. Na forum można też szukać transportu jesli szczurki są z innego miasta.
Niektórzy oddający wymagają wizyty przedadopcyjnej i umowy adopcyjnej, ale nie wszyscy.

odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek

Awatar użytkownika
KITEgirl
Numer GG: 491855
Kontakt:

Post autor: KITEgirl »

no właśnie mnie to zastanawia. masz samca i chcesz samca z samicą lub 2 samice. nawet nie wiesz ile roboty jest z szukaniem domów dla małych. tym bardziej jak wpadkowe..
terragady

KITEgirl pisze:no właśnie mnie to zastanawia. masz samca i chcesz samca z samicą lub 2 samice. nawet nie wiesz ile roboty jest z szukaniem domów dla małych. tym bardziej jak wpadkowe..
I znów to samo, ile razy jeszcze mam napisać że nie potrzebne mi młode i nie będę ich trzymał razem? Wiem jak trzymać szczury, ba sporo zwierząt nie powinno się trzymać w parach.

Alken, dzięki za odpowiedź! Fakt może nie koniecznie znajdę tutaj to czego szukam..
bobroska

Post autor: bobroska »

Mi to wygląda na prowokację, nie wiem, czy jest sens wysilać się w tym wątku...
terragady

bobroska pisze:Mi to wygląda na prowokację, nie wiem, czy jest sens wysilać się w tym wątku...
Pewnie, prowokacja jak nic, dlatego właśnie chcę kupić szczury... ręce mi opadają...
Proszę napisz mi dlaczego uważasz że to jest prowokacja i jak powinno wyglądać ogłoszenie nie będące prowokacją.

Aha, alken, co do tych szczurków z Brzegu już się skontaktowaliśmy z koleżanką, jednak najbardziej właśnie zależy mi na dumbo, zawsze je miałem, w sumie przez nie nawet zacząłem szczurki hodować, jakoś mnie do nich ciągnie :)
bobroska

Post autor: bobroska »

Masz świadomość, jak właściciele szczurków są nastawieni do terrarystów. Zarejestrowałeś się na forum, żeby napisać, że szukasz szczurków. Nie mogłeś wybrać jakiegoś mniej kontrowersyjnego nicku, chociażby "Marcin123456"..? Chyba spodziewałeś się, jaka będzie reakcja.
terragady

bobroska pisze:Masz świadomość, jak właściciele szczurków są nastawieni do terrarystów. Zarejestrowałeś się na forum, żeby napisać, że szukasz szczurków. Nie mogłeś wybrać jakiegoś mniej kontrowersyjnego nicku, chociażby "Marcin123456"..? Chyba spodziewałeś się, jaka będzie reakcja.
Ale moim celem nie jest ukrywanie czym się zajmuję itd, a akurat taki nick mam na każdym forum, taki już mam od tylu lat że już się odruchowo przyzwyczaiłem go wszędzie wklepywać. Fakt że bym sobie go zmienił już bo nie jest super i np na forum elektronicznym czy jakimś rowerowym nie bardzo pasuje, czy nawet tytaj, ale wszędzie mam taki sam i o to mi trochę chodzi, żeby nie mieć innego na każdym forum bo nawet bym nie zapamiętał jak się wszędzie logować. Jak bym chciał zmienić to na niektórych już są pozajmowane takie jakbym chciał więc pozostał taki. A wziął się on wcale nie od hodowli gadów jak można by się było spodziewać ;) parę ładnych lat temu, to już chyba nawet parenaście będzie założyłem stronę o egzotycznych zwierzętach, sam jeszcze nic nie hodując, po prostu zbierałem informacje i tam je umieszczałem. Strona właśnie miała taki adres, terragady.pl i jakoś od tamtego czasu tak się rejestrowałem wszędzie. Cóż i tak pozostało, wielu moich znajomych się z tego cieszy jak np podaję im email :) choć na potrzeby oficjalne już założyłem sobie trochę inny adres już. W sumie chciałem od początku mieć coś z nazwiskiem i imieniem w adresie email ale wszystkie kombinacje były już zajęte, więc co... pozostało zarejestrować nazwę - terragady :)
Awatar użytkownika
Kluska123

Post autor: Kluska123 »

Od tego są wizyty przedadopcyjne i umowy spisywane, żeby sprawdzić przyszłe domki, więc zamiast oceniać i sugerować się nickiem dajmy szansę :)
Moje szczurze szczęście za TM: Kluska Iwan Filipek Lucky Remy Tempuś Julek Szymuś Stuart Biały Teddy Kołtun Batman Toffi Fado Robin

Do zobaczenia Skarby moje...
Awatar użytkownika
alken

bobroska pisze:Masz świadomość, jak właściciele szczurków są nastawieni do terrarystów. Zarejestrowałeś się na forum, żeby napisać, że szukasz szczurków. Nie mogłeś wybrać jakiegoś mniej kontrowersyjnego nicku, chociażby "Marcin123456"..? Chyba spodziewałeś się, jaka będzie reakcja.
no ale juz nie ma co się czepiać, chłopak napisał coś więcej o sobie i jest OK. chyba lepiej to, niż by udawał że nie jest terrarystą. w końcu by to jakoś wyszło i by była afera na cały internet i żadnych szczurów by nie dostał.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwum Adopcji i Narodzin”