nie napisałam tego o nicku złośliwie, tylko po prostu niewiele osób będzie Ci chciało zaufać, jako terraryście, że bierzesz szczury "do kochania" a nie jako obiad dla węża. nie mam nic osobiście do terrarystów, mieszkałam kiedyś z pewną parą, która miała małe zoo

ale na forum często pojawiają się wyłudzacze gryzoni na karmę albo osobniki, które na siłę próbują udowodnić że "wąż też coś musi jeść" więc nie wiedzą co my się tak spinamy z tymi szczurami. a to jest forum miłośników szczurów więc mogliby zrozumieć że nie chcemy oddawać szczurów na obiad, ani czytać o tym opowieści. efekt jest taki, że ludzie są uprzedzeni do terrarystów.
co do nie popierania rozmnażania - nie popieramy świadomego rozmnażania przypadkowych zwierząt. szczurki na forum pochodzą z różnych wpadek np. ktoś kupił w zoologu zaciążoną samicę, komus wciśnięto szczury różnej płci, komuś uciekła samiczka i weszła do klatki z samcami, są też szczurki starsze które ktoś oddaje z jakichś powodów, szczury z laboratorium, z interwencji w sklepach, pseudohodowlach i domach prywatnych, karmówka której ktoś się pozbywa itp.
Paul napisał, że nie kupisz a adoptujesz, bo sprzedawane są tylko szczury z rodowodem z zrzeszonych hodowli a w tej chwili nie ma takich ogłoszeń. Jak chcesz szczura z rodowodem to hodowcy siedza głównie na forum alloszczur.
Co do płci - napisałeś w pierwszym poście, że chcesz samca z samicą lub dwie samiczki, ale szczury są stadne, więc jakbyś chciał trzymać dwie płci, to musisz wziąć samca do towarzystwa dla tego ktorego masz (wczesniej nie wspomniałeś) i dwie samiczki a nie trzymać po jednym szczurze w osobnych klatkach.
Z uszami dumbo i kolorami nie będzie tak łatwo, bo nie zdarzają się tak często, a jak już się trafi ogłoszenie to bardzo szybko sa rezerwowane. W tej chwili jest sporo czarnych, kapturków ze zwykłymi uszami, we Wrocławiu, Białymstoku. W Brzegu są niebieskie kapturki. I w Warszawie albinosy Wistar z laboratorium. Zajrzyj tez do ogłoszenia użytkownika Bobi, tam sa jakieś nietypowe kolory, ale kontaktuj się z nim przez KITEgirl, bo on się tu nie pojawia i podobno na gg od obcych też nie odpisuje. No i cała masa innych szczurów. Na forum można też szukać transportu jesli szczurki są z innego miasta.
Niektórzy oddający wymagają wizyty przedadopcyjnej i umowy adopcyjnej, ale nie wszyscy.