Strachliwa Pinki

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

palina

Strachliwa Pinki

Post autor: palina »

hej, przeszukałam cały dział i nie widziałam podobnego tematu jeżeli gdzieś się już się znalazł to przepraszam. Mam problem z moim ogonkiem, kupiłam ją 4 dni temu w sklepie zoologicznym, wiem, że jeśli chodzi o oswojenie to troszkę potrwa bo czytałam o tym, tylko martwi mnie trochę jej strach do ludzkich rąk. Biorę ją dzień w dzień bardzo często na ręce puszczam po łóżku żeby sobie pobiegała troszkę. Wchodzi na mnie, wchodzi pod bluzę wczoraj nawet zasnęła tak słodko rozciągając mi się na szyi :) ale jak tylko próbuje dotknąć ją ręką zaraz ucieka jak poparzona, podobnie jest przy wyjmowaniu z klatki :( Czy istnieje taka możliwość, że w tym zoologicznym skrzywdzili ją w jakiś sposób dlatego tak się zachowuje? I jak mogłabym to zmienić ? Daje jej jedzenie z ręki czasem bierze ale zaraz daleko ucieka. Nie wiem jak mam ją przekonać, że moje ręce nie zrobią jej krzywdy :(
xiao-he
Kontakt:

Re: Strachliwa Pinki

Post autor: xiao-he »

No to bla, bla, bla rutynka, czyli:
Po pierwsze szczurów nie kupujemy w sklepach zoologicznych. Cierpią one tam niewyobrażalne tortury a Ty kupując pomagasz się tym torturom rozwijać. Tu masz linki: http://szczury.org/viewtopic.php?f=2&t=24678 i http://szczury.org/viewtopic.php?f=2&t=7212 . Lepiej adoptować od kogoś z forum, od SPS albo od Vivy.
Po drugie szczury to zwierzęta stadne i muszą być co najmniej dwa. Tu masz link: http://szczury.org/viewtopic.php?f=17&t=8541 . ;)
Spółka z.o.o., czyli moje małe wafle :)
Ze mną: DTciaki
Za TM: Zając
[*] Królewna[*] Beza[*] PanBe[*] Szyszka[*] Nesca[*] Mocca[*] Szajba[*] Izzi[*] Inka[*] Fryga[*] Filifionka[*] Fistaszek[*] Florka[*] Archibald Ogryzek[*][/color][/i][/b]
palina

Post autor: palina »

wiem, że się nie kupuje ale to był prezent ciężko byłoby go nie przyjąć, a co do drugiego szczurka to bedzie w przyszlym tygodniu :) mam nadzieje, że się polubią, bo tamten bedzie troche starszy... Czyli mam rozumieć, że ten strach przed rękoma jej przejdzie ? ;)
Awatar użytkownika
Lilien
Numer GG: 8356274

Post autor: Lilien »

Najpierw mówisz, że ją kupiłaś potem że to był prezent.
Nie wyciągaj jej na siłe z klatki, włóż najpierw rękę niech się z nią oswoi niech zobaczy że nie chcesz jej robić krzywdy. Klatka to jej dom tam musi czuć się bezpiecznie. Powącha czasem Cię zaczepi a ty po kilku razach powolutku staraj się ją głaskać. Dodatkowo możesz na palcu podawać jej np gerberka albo troche jogurtu. Możesz z czasem stopniowo odsuwać dłoń w kierunku wyjścia z klatki żeby za tobą poszła i w ten sposób może sama wyjdzie z klatki. Twój szczurek jest napewno bardzo młody dlatego tym bardziej sie boi. W sklepie zoologicznym wsadzają zwierzaka do klatki/akwarium rzucą mu marchewkę dadzą karmy (albo i nie) i zwierzak nie ma zupełnie kontaktu z człowiekiem. Drugi wariant to: Jeśli chcesz ją z klatki wyjąć, postaw klatkę na łóżku i zdejmij górę zostawiając samą kuwetę, wtedy nie będzie miała wyboru i sama wyjdzie.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Malachit
Numer GG: 2405640

Post autor: Malachit »

I generalnie - cierpliwości. Skoro jest u ciebie dopiero 4dni, to jeszcze nie przyzwyczaiła się w pełni do miejsca, poza tym szczur nie oswaja się w kilka minut, potrzeba czasu ;)
Wyszukiwarka nie gryzie
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Główne”