Tu zadajemy pytania nt.: Pierwsze dni ze szczurkami

Wszelkie sprawy związane z oswajaniem naszych ogoniastych.

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
alinak

Re: Już wyjąć na kolana?Nie chce popełaniać znowu błędów :(

Post autor: alinak »

Jest po prostu bardziej straszliwa ;) moze sie bac np gwaltownych ruchow. Staraj sie spokojnie ruszac przy nich bez takich wlasnie gwaltownych ruchow i mowic cichym glosem to przekonuje je do Ciebie. A moze jakis smakolyk przekona Lune zeby do Ciebie wyszla :D
Awatar użytkownika
szczurki3163
Numer GG: 10306431

Post autor: szczurki3163 »

oswajam "po dobroci" Ale zapytam inaczej ^^ Po jakim czasie mogę je wyjąć na kolana? Czy poczekać z Luną aż zacznie do mnie podchodzić bez strachu ( to może zająć 2 miesiące jak w przypadku mojego dawnego samca [*]) Czy Kleo i Lunę jakoś np za tydzień na siłę wyciągnąć? :( Już nw co robić...Najgorzej z Luną :-\
Moje szczurcie ;** Luna i Kleo
Awatar użytkownika
BlackRat
Numer GG: 5750987

Post autor: BlackRat »

Słuchaj (czytaj?) tak jak Ci pisałam już tu czy w innym poście: otwórz klatkę, siądź przy niej np. po turecku przy drzwiczkach - by wyszły prosto na Twoje kolana, najlepiej załóż bluzę z długim rękawem (by miały się gdzie schować) i mów do nich, cmokaj, przygotuj jakiś smakołyk by wiedziały, że jak wejdą na kolana to dostaną coś pysznego (tylko nie dawaj go w klatce - czekaj aż wejdą na kolana, lub na początku chociaż łapkami przednimi się wychylą). I czekaj, cierpliwości - bo widzę, że Ty straszliwie niecierpliwa jesteś ;) Każdy chciałby od razu, ale nie zawsze to możliwe, musisz się z tym liczyć i się uzbroić :P
"And If You're Not Down With That, I've Got Two Words For You..."
Moje dzieciaczki: Kane, Kofi, Triple H i Goldust Obrazek nasz temacik

[*][/b]: MoDo,Łatka,Gacuś,Piwniczuś,Myszka,Złośniczka,Ogryzek,Wisienka,Achmedzik,Porzeczka,Dustie.
Awatar użytkownika
BlackRat

Acha, ja jednym moim wyjątkowym straszkom podsuwałam właśnie rękę z długim rękawem (ręka była schowana,taki tunel im podsuwałam) częściowo do klatki, one sobie tam wchodziły, jak weszły - dostały jakiś mały smakołyk, potem zaczęły wychodzić na kolana itd. Więc spróbuj, może i Tobie to pomoże.

[*][/b]: MoDo,Łatka,Gacuś,Piwniczuś,Myszka,Złośniczka,Ogryzek,Wisienka,Achmedzik,Porzeczka,Dustie.
Awatar użytkownika
szczurki3163

Oki dzięki ;) Jak się obudzą to spróbuje z rękawem a jak nie poskutkuje to ze smakołykiem na łyżeczce ;D I będę pisać na bieżąco ^^ (przynajmniej jak nie zapomnę xD)
Awatar użytkownika
szczurki3163

Kleo łazi na dole raz do poidła a raz do karmy i kilka razy łaziła mi po ręce.2 razy na nią wlazła żeby lepiej do poidełka sięgnąć xD :D
Za to Luna nadal śpi w hamaku :( Podstawiłam jej arbuza ale zaczęła jeść dopiero jak się oddaliłam od klatki :-\ Potem ją pogłaskałam ale tylko trochę się odsunęła i udało się pogłaskać ją po grzbiecie,główce i pod oczkami ;D Wole jednak je razem wziąć i wypróbuje metodę z rękawem a jak nie zadziała to z serkiem na łyżeczce ;)
Awatar użytkownika
szczurki3163

Dobra! Nie mogę się powstrzymać ;D Tyle tu czytam starych i nowych postów o wyciąganiu na siłę i wsadzaniu pod bluzę że chyba zaraz sama swoje babki wyciągnę i wsadzę pod bluzkę żeby poczuły zapach i połaziły trochę ;D ;D ;D Albo mnie powstrzymajcie albo nie!!! Plis To mogę je wziąć? ;) :D ;D ;D ;D Ale nie zaszkodzę tym? kurcze już nie mogę xDDDDXDDDXDXDXD O0 To jak? XD
Awatar użytkownika
BlackRat

Możesz zaszkodzić (tak jak Ci już pisano), ponieważ nie powinno się mieszać metod, poza tym jedna z Twoich szczurków jest bojaźliwa, a i Ty nie zyskałaś sobie jej zaufania łapiąc ją za ogon, więc możesz ją jeszcze bardziej wystraszyć wkładając na siłę pod bluzę czy gdziekolwiek... Chyba nawet nie ma po co powtarzać: cierpliwości...

Awatar użytkownika
szczurki3163

no tak,tak :( Poczekam aż sama się skusi xD
alinak

Widzę, że jesteś bardzo niecierpliwa. Spokojnie powoli metoda którą wybrałaś przynosi skutki dopiero po dłuższym czasie, ale opłaca się odrobina zaangażowania i spokoju. Twój tród zostanie wynagrodzony, ale jeśli nie chcesz popełniać prostych błędów to po prostu nas posłuchaj ;)
Awatar użytkownika
szczurki3163

okej-tylko Kleo jak wspięła sie na drzwiczki gdy je otworzyłam to łaziła mi po kolanach a potem szybko na podłoge zwiała i zaczeła uciekać więc nie chciałam jej łapać tylko drogę ręką jej zagrodziłam żeby za szafę nie polazła i jak wlazła na rękę żeby na drugą stronę przejść zabrałam ją szybko do klatki ale teraz nie daje się głaskać :'(
Awatar użytkownika
BlackRat

Czasem próbują uciekać, więc siadaj tak, by nie mogły, zagradzaj ręką czy zrób wokół ogrodzenie np z kartonu. Może masz rodzeństwo czy kogoś, kto z Tobą posiedzi i będzie pilnował, by szczurki nie zeszły na podłogę... Wymyśl coś ;)

Awatar użytkownika
szczurki3163

z książek zrobiłam "zagrodę" i Kleo znowu wylazła i trochę po mnie połaziła :D
PannaMigotka
Numer GG: 7363500

strachliwy 4 miesięczny Stefanek, czy da sie go oswoić?

Post autor: PannaMigotka »

Witam wszystkich, od jakis 2 tygodni jestem szczęśliwą posiadaczką przepięknego szaro białego szczurka. Nazywa się Stefanek ma 4 miesiące ale mam problem nie moge go oswoić, strasznie sie boi ucieka ale nie gryzie, nie miałam go jeszcze na rękach bo jak próbuję go wziąć na ręce to ucieka i przeraźliwie zaczyna piszczeć jakby mu sie krzywda działa :( i nie wiem co mam zrobić żeby go oswoić nawet z klatki nie chce wyjść jak go wypuszczam, jak wychodzi to od razu ucieka w takie miejsce zeby go widac nie bylo, jedzenia też z ręki nie bierze, dopiero jak mu sie je włoży do klatki i zamknie wejscie to po chwili wyjdzie i je zabierze. Poradźcie mi co mam zrobić zeby sie mnie nie bal??
alinak

Re: strachliwy 4 miesięczny Stefanek, czy da sie go oswoić?

Potrzebujesz kilka rzeczy: czasu, cierpliwosci i wiary ze bedzie dobrze. Pomysl nad drugim szczurkiem (oswojonym tu z forum) to rowniez moze pomoc ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Oswajanie”