Mam pytanie i mam nadzieje żę znajdzie się na nie odpowiedź.
Kupiłam mojego szczurka 5 dni temu miał wtedy ok. 6 tygodni. Był bardzo odważny i zaraz si e w nim zakochałam.
Odważnie wchodzi mi po całym ciele. Uwielbia chodzić w moim swetrze właściwie pod sweter gdy go nie mam wchodzi mi nawet pod bluzkę. W klatce nie ma co robić i zaraz gdy ją otworzę podbiega by wyjść tyle że na rękę nie chce mi wejść. Nie wiem czemu. Myślę że może być to wina tego że gdy zamierzam go zabrać z kąś i np. przenieść spowrotem do klatki robie to rękami czy on chce czy nie.Nie wiem jak teraz sprawić by on pomimo iż go będę ściągać rekami on lubił nie tylko mnie i chodzenie pomnie ale i też moje ręce. Smutno mi się robi gdy widzę jak ktoś podłoży rękę to on zaraz chętnie na nią wchodzi... a na moją nie chce. Nie raz czy dwa zasnął już na mie i myślę że mnie lubi nawet mnie liże bo ustach i nikogo więcej.
Co mogę zrobić by polubił moją rękę?
Jak sprawić by reagował na jego imię gdyz nie chce reagowac na nic?
Czy to normalne że zaraz gdy usłyszy jakiś inny dzwięk to zaczyna wariować? Gdy siedzi na ramieniu to chowa się pod bluzkę a gdy juz zejdzie ze mnie a coś mu sie nei spodoba to zaczyna np na fotelu skakać we wszystkie strony.
Czy to normalne że 6 tygodniowy szczur nie potrafi usiedziec w miejscu?bo mój nie potrafi. Nie da go się głasakac bo ciągle chodzi pomnie a gdy juz śpi to pod swetrem(tam się czuje najbezpieczniej).
Czy takie zachowania są normalne?
Mam nadzieje że znajdzie się odpowiedz na moje pytania.