Mam problem ze szczurkiem

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

Awatar użytkownika
Sparrowek

Mam problem ze szczurkiem

Post autor: Sparrowek »

Cześć!
Mam pytanie i mam nadzieje żę znajdzie się na nie odpowiedź.
Kupiłam mojego szczurka 5 dni temu miał wtedy ok. 6 tygodni. Był bardzo odważny i zaraz si e w nim zakochałam.
Odważnie wchodzi mi po całym ciele. Uwielbia chodzić w moim swetrze właściwie pod sweter gdy go nie mam wchodzi mi nawet pod bluzkę. W klatce nie ma co robić i zaraz gdy ją otworzę podbiega by wyjść tyle że na rękę nie chce mi wejść. Nie wiem czemu. Myślę że może być to wina tego że gdy zamierzam go zabrać z kąś i np. przenieść spowrotem do klatki robie to rękami czy on chce czy nie.Nie wiem jak teraz sprawić by on pomimo iż go będę ściągać rekami on lubił nie tylko mnie i chodzenie pomnie ale i też moje ręce. Smutno mi się robi gdy widzę jak ktoś podłoży rękę to on zaraz chętnie na nią wchodzi... a na moją nie chce. Nie raz czy dwa zasnął już na mie i myślę że mnie lubi nawet mnie liże bo ustach i nikogo więcej.
Co mogę zrobić by polubił moją rękę?
Jak sprawić by reagował na jego imię gdyz nie chce reagowac na nic?
Czy to normalne że zaraz gdy usłyszy jakiś inny dzwięk to zaczyna wariować? Gdy siedzi na ramieniu to chowa się pod bluzkę a gdy juz zejdzie ze mnie a coś mu sie nei spodoba to zaczyna np na fotelu skakać we wszystkie strony.
Czy to normalne że 6 tygodniowy szczur nie potrafi usiedziec w miejscu?bo mój nie potrafi. Nie da go się głasakac bo ciągle chodzi pomnie a gdy juz śpi to pod swetrem(tam się czuje najbezpieczniej).
Czy takie zachowania są normalne?
Mam nadzieje że znajdzie się odpowiedz na moje pytania. :)
Awatar użytkownika
BlackRat
Numer GG: 5750987

Re: Mam problem ze szczurkiem

Post autor: BlackRat »

"Szukajcie a znajdziecie" - po pierwsze zacznij korzystać z wyszukiwarki....;
po drugie - szczurki to zwierzęta stadnie, więc musisz mu sprawić drugiego szczurka tej samej płci, by ten nie czuł się samotny (Ty nie zastąpisz mu towarzystwa innego szczura);
po trzecie - to jest jeszcze dziecko, więc to normalne że jest ruchliwy, chce się bawić i szaleje.
Co do ręki, nie wiem, skoro piszesz, że na ręce innych wchodzi, być może zrobiłaś mu kiedyś coś złego (niekoniecznie świadomie), być może złapałaś go kiedyś za ogon - czego nota bene absolutnie robić nie wolno.
Poczytaj o oswajaniu szczurków.
"And If You're Not Down With That, I've Got Two Words For You..."
Moje dzieciaczki: Kane, Kofi, Triple H i Goldust Obrazek nasz temacik

[*][/b]: MoDo,Łatka,Gacuś,Piwniczuś,Myszka,Złośniczka,Ogryzek,Wisienka,Achmedzik,Porzeczka,Dustie.
Awatar użytkownika
Sparrowek

Dziękuje za bardzo szybką odpowiedz. Czy jeżeli dokupiłabym mu obcego szczurka zaprzyjaźnił by się z nim i nie pogryzł?
Awatar użytkownika
Sparrowek

Jeszcze jedno jak bardzo konieczne jest mieć dwa szczurki?
Obawiam się ze dwa szczurki to moze być dla mnie za dużo i mogę temu nie podołać.
Czy jak bym dokupiła drugiego to nadal by się mną interesował?
Awatar użytkownika
BlackRat

Oczywiście, że nadal będzie się Tobą interesował :) Ba! Wtedy oba będą się Tobą interesowały, ale będą też szczęśliwe, ponieważ jak już napisałam szczurki ro zwierzątka stadne, a to znaczy, że same żyć nie mogą. Szczurek będzie smutny, samotny, po prostu nieszczęśliwy. Może nawet chorować. Pomyśl - czy Ty chciałabyś żyć sama wśród ludzi, których języka nie znasz i nie rozumiesz? Lub jeszcze lepiej - jedynie wśród zwierząt, bez nawet jednego człowieka, który by Cię rozumiał i robił to co Ty? Raczej nie, więc pomyśl jak czuje się taki samotny szczurek.
Szczurek jest młody, więc raczej łatwo będzie go połączyć z innym, ale najlepiej poczytaj sobie tematy o łączeniu, dowiesz się dużo potrzebnych Ci rzeczy. I najlepiej, gdybyś szczurka adoptowała (np. stąd, z forum) nie kupowała ;)

[*][/b]: MoDo,Łatka,Gacuś,Piwniczuś,Myszka,Złośniczka,Ogryzek,Wisienka,Achmedzik,Porzeczka,Dustie.
pyfyryfy

Post autor: pyfyryfy »

Masz maleństwo od 5 dni i chcesz żeby był już oswojony i reagował na imię- nierealne :)
Warto dodać, że szczury czasami w ogóle nie lubią być dotykane. Taki jest mój Mars, całkowity indywidualista, nie gryzie, jest kochany, nie boi się mnie ale zwyczajnie nie lubi jak ktoś go dotyka. Natomiast jego brat jest całkowitym przeciwieństwem, miziak, uwielbia być miętolony we wszystkie strony. Wszystko zależy od charakteru.
Bardzo ważne jest, żeby szczury były co najmniej dwa. Są to zwierzęta stadne, samotne są nieszczęśliwe. Wątpię, by aktualny szczur stracił Tobą zainteresowanie, jeżeli zaadoptujesz mu kolegę :)
Ogona nie kupuj w zoologicznym, zaadoptuj z forum :) są już oswojone, kochane i przede wszystkim - potrzebują nowego domu.
Z nami: Twix, Mars
Za TM: Niuton
Awatar użytkownika
Sparrowek

Dziękuje wam wszytskim bardzo . Mam jeszcze pytanie pojutrze wyjeżdzam wiem że to źle dla nowo kupionych szczurków o czywiście jutro dokupie przyjaciela mojemu sparrowkowi ale jak ju z powiedziałąm wyjedżam i mam pytanie czy jak jutro cały dzien z nimi spędzę to po dwóch tygodniach przez które będzie się nimi opiekowali moi rodzice po moim powrocie będą mnie nadal pamiętać i lubić jek przed wyjazdem? ???
pyfyryfy

Jak wróciłam z tygodniowego wyjazdu, szczurzaste oszalały na mój widok więc pamiętają. Tylko ja swoich panów mam ponad pół roku, nie wiem co ze szczurem, który zna Cię od 5 dni :) co nie znaczy, że po powrocie nie możesz go do siebie znów przyzwyczaić.
anka28

Post autor: anka28 »

myślę że raczej nie będą pamiętać,ale przyzwyczają się do domowych odgłosów i swojej klatki :)
Misia [*] Whisky [*] Mamba [*] Imbir [*] Paszczusia [*]
http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t=34050
Awatar użytkownika
BlackRat

To różnie bywa, zależy od charakteru szczurka. Ale jak po przyjeździe będziesz się z nimi często bawić i oswajać, według porad na forum opisanych (koniecznie poczytaj!) to szybko wróci do normy.

Awatar użytkownika
Sparrowek

Czy dwa szczury są bardzo konieczne? gdyz jest problem z przekonaniem rodziców. :(
Może ktoś napisze coś co ich przekona (mam taka nadzieję) bardzo chcę by mój szczurek był szczęśliwy. :)
pyfyryfy

Sparrowek pisze:Czy dwa szczury są bardzo konieczne?
Tak, są. Samotny szczur to nieszczęśliwy szczur, wiem, bo sama takiego odratowałam. Jak się patrzy na takiego biedaka, który ciągle siedzi sam w klatce, nie ma go kto wyiskać, przytulić czy nawet pozaczepiać to serce się kraja. Są zwyczajnie smutne, nieszczęśliwe i osowiałe.
Awatar użytkownika
Sparrowek

Dziękuje mam nadzieje ze uda mi się przekonać.
Awatar użytkownika
Sparrowek

Czyli to wszystko oznacza ze nie mogę zostawić go samego i musze kupić przyjaciela?
Awatar użytkownika
Lilien
Numer GG: 8356274

Post autor: Lilien »

Rodziców ciężko przekonać ? No tak w końcu według nich to TYLKO szczur i kto by się przejmował jego potrzebami :( Moja droga ty owszem jesteś w stanie się z nim bawić, ale tylko podczas dnia. W nocy w klatce on siedzi sam, nie ma z kim się bawić, nie ma kogo poiskać nie ma z kim po szczurzemu pogadać nie może się poganiać NIC sam nie może. Jedyne co mu zostaje to smutne gryzienie pretów. Przyjaciela nie kupuj tylko ADOPTUJ. Tu na forum mamy specjalny dział, w którym bardzo wiele szczurków czeka na nowy dom. Porozmawiaj z rodzicami, dwa szczurki to nie problem nie tak trudno się nimi zająć. W końcu ty chcesz tylko dwa a nie 15 :) W działe "uszczurawianie" są filmiki które mogą pomóc ci w przekonaniu rodziców. Dlaczego muszą być dwa szczurki. Tu masz jeden z takich filmików http://www.youtube.com/watch?v=cDy3bMRuobE
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Główne”