a rośliny spożywane są zazwyczaj w różnych połączeniach, które dają wspólnie pełen zestaw aminokwasów. nie da się ich nie dostarczyć będąc wegetarianinem, no chyba że ktoś ma zaburzenia odżywiania albo bardzo złą i bezmyslna dietę.
Moderator: Junior Moderator
no dawaj, które? bo wydaje mi się że setki tysięcy wegetarian, wegan i witarian żyjących i zdrowych temu przeczy. tak samo WHO i American Dietetic Association, któe uważają odpowiednio zbilansowane diety roślinne za zdrowe i dostarczające organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. jak chcesz rzucać jakieś "fakty" to moze weź pod uwagę współczesne i wyspecjalizowane obiektywne źródła a nie jakieś ogólne podreczniki akademickie do biologii.Beliar pisze: Zdajesz sobie sprawę że niektóre aminokwasy są niedostępne w postaci białka roślinnego ? albo są bardzo źle wchłaniane:)
.
zgadzam się z Tobą w zupełności że to sztuczny wybór, jak większość ludzkich wyborów w ogóle. nasza bytność na tym świecie polega na nieustannym zmaganiu się z naturąBeliar pisze: Wegetarianizm jest głupotą:) wybacz ale to prawa. To sztuczny wybór, którego podejmuje się osobnik walcząc z czymś czego żadne człowiek nie jest w stanie ogarnąć Matką naturą...
Za następne takie teksty (bo nie jest to jedyny) stąd wyfruniesz. I nie będzie mi przykro z tego powodu. Zbastuj.Beliar pisze:Przy okazji jednak jestem często chamski i wredny szczególnie dla ludzi głupich. ( drodzy moderatorzy nie jest to obrażanie nikogo, ani poniżanie to stwierdzenie faktu jeżeli uważacie inaczej jest mi bardzo przykro) .