unipaks pisze:saszenka pisze:
Szczury są szkolone metodą "nie rób tego". Wystarczy im czegoś zabronić i to robią. Sprawdza się w 100%

Saszeńka, może spróbowałabyś tej metody z Fantazją i Miką? Codziennie ubywa z naszego spania gąbki oraz tapicerki, a wzrost mierzą sobie, wygryzając tynk w rogu, "nie wolno" nie skutkuje za bardzo

Otóż to, jak szczur słyszy "nie" to dla niego oznacza to "bardzo dobrze, rób tak dalej"

Ja wtedy biorę Gretę w garść, mówię "ile razy mam Ci powtarzać, musimy respektować swoje wzajemne potrzeby, ja nie ogryzam Wam waszego sitka, zostaw me łoże w spokoju, bo nie będzie po czym hasać". A ona mi na to "codziennie grzebiesz w naszej klatce i znikasz nasze polarki", tłumaczę, że jedne zabieram ale daję od razu nowe. Na co Greta odpowiada "To jak zgryzę łóżko, to też pojawi się nowe, wygodniejsze i ładniejsze

". Fakt, ma dziewczyna rację. Ale wygląda na to, że będziemy musiały przerobić jeszcze lekcję z ekonomii i domowych finansów

Tak więc widzisz, szczurzą filozofię da się wytłumaczyć. Widocznie Twoje szczurki też uważają, że masz nieodpowiednie spanie i trzeba je zmienić
Wiem, wiem, nie jestem normalna