[Klatka] - Wasze klatki

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Jinx

Re: [Klatka] - Wasze klatki

Post autor: Jinx »

No skromnie, bo wszystkie koszyczki, półeczki itp. wyszperałam w piwnicy, rurę wiszącą podkradłam szynszyli (Mózg raczej się w niej nie mieści, więc wisiała nieużywana... swoją drogą tez samoróbka), a hamaki zakosiłam fretkom (odkąd mam 4 to te hamaczki są stanowczo za małe). ;)
Nawet zamiast miseczek są stare, ceramiczne filiżanki. :-[
Jinx

No i zapomniałam jeszcze dodać, że pytam co dodać, bo niebawem przenoszę do tej klatki całą rodzinkę i martwię się trochę, czy maluchy nie pospadają z wysoka itp. ja ogólnie panikara jestem. :-[
saszenka

Post autor: saszenka »

Jinx pisze:...rurę wiszącą podkradłam szynszyli (Mózg raczej się w niej nie mieści, więc wisiała nieużywana... swoją drogą tez samoróbka)...
A jak zrobiłaś taką rurę, z czego?
Wygląda na to, że wszystko po starszym "rodzeństwie", jak w każdej porządnej rodzinie ;D

Wydaje mi się, że jak już maluchy zaczną się wspinać i brykać, to będą na tyle rozwinięte psychofizycznie (o ile szczury osiągają taki poziom, bo patrząc na moje mam wątpliwości :P ), że nie będą ot tak sobie spadać. W razie czego dorzuć więcej hamaków, tam gdzie niebezpiecznie :)
saszenka
Stado: Turkuć, Podjadek, Pafnucy, Milord, Gimel

Na tymczasie: cała wataha
Jinx

saszenka pisze:A jak zrobiłaś taką rurę, z czego?
Rurę samą w sobie miałam gotową - po zmianie rynien i odpływów w domu zostało mi kilka kawałków... wystarczyło wypalić otworki, dołożyć kawałki lekkiego łańcucha od kluczy i dwa karabińczyki (najwyższa półka też w podobny sposób robiona - wisi na 3 rogach normalnie, a czwarty na kawałku łańcucha i karabińczyku).
saszenka pisze: Wydaje mi się, że jak już maluchy zaczną się wspinać i brykać, to będą na tyle rozwinięte psychofizycznie (o ile szczury osiągają taki poziom, bo patrząc na moje mam wątpliwości :P ), że nie będą ot tak sobie spadać. W razie czego dorzuć więcej hamaków, tam gdzie niebezpiecznie :)
Kłopot w tym, że na kolejny hamak już po prostu nie ma tam miejsca... ale po mniejszej klatki maluchy już biegają i skaczą bez problemów.
saszenka

Aaaaa, bo ja zrozumiałam, że całą rurę sama robiłaś i to mnie zaintrygowało ;) Teraz już rozumiem :)

Myślę, że maluchy będą sobie spokojnie radzić w takiej klatce. Po prostu obserwuj, co i jak robią. Jeśli któreś miejsce okaże się niebezpieczne a wyjątkowo atrakcyjne dla szczurów, to wtedy pomyślimy jak je zabezpieczyć. Tak "na sucho" to trudno powiedzieć. Zresztą z doświadczenia wiem, że pierwotny układ mebli utrzymuje się do generalnych porządków. Z czasem wpadają nowe pomysły, wyrzuca się to, z czego szczury nie korzystają i układa lepiej te kąty, w których częściej przebywają. Zatem, póki co jest ok :)
saszenka

Jinx

Dziurka korzysta ze wszystkiego w tej klatce... boje się tylko, żeby kurdupelki będą się wciskać za kuwetę i utkną...
saszenka

To może zrób w kuwecie otworki (tak jak w rurze ;D ) i przymocuj ją drucikami do klatki, żeby nie można było jej przesuwać. Jeśli będą mogły mimo to tam wpełznąć, to przecież wypełzną a nie zostaną niechcący zmiażdżone.
saszenka

xiao-he
Kontakt:

Post autor: xiao-he »

Jinx, powiem Ci że jak dla mnie jest już tak superowo zapchana, że chyba nic by Ci się tam nie zmieściło i tak! :D
Spółka z.o.o., czyli moje małe wafle :)
Ze mną: DTciaki
Za TM: Zając
[*] Królewna[*] Beza[*] PanBe[*] Szyszka[*] Nesca[*] Mocca[*] Szajba[*] Izzi[*] Inka[*] Fryga[*] Filifionka[*] Fistaszek[*] Florka[*] Archibald Ogryzek[*][/color][/i][/b]
Jinx

saszenka pisze:To może zrób w kuwecie otworki (tak jak w rurze ;D ) i przymocuj ją drucikami do klatki, żeby nie można było jej przesuwać.
Już jest przywiązana. ;) To stara "kocia" kuweta (tak, tak, znowu po fretkach) i chodzi o to, że nie ma idealnie prostopadłych boków... wydaje mi się, że maluchy będą w stanie się tam wcisnąć (no, może poza Luką, bo ona raczej wygląda jak chomik... i to syryjski ;D ). Może uda mi się czymś to zatkać.
xiao-he pisze:Jinx, powiem Ci że jak dla mnie jest już tak superowo zapchana, że chyba nic by Ci się tam nie zmieściło i tak! :D
No nie wiem... jeszcze ze dwa koszyczki by się zmieściły... akurat mam takie płytkie (koszyki na pieczywo). ;D
Awatar użytkownika
figoifagot

Post autor: figoifagot »

A u nas zmiany, zmiany - były koszary - jest wesołe miasteczko (kolorki w sam raz na jesienną słotę ;) ):
Obrazek
Z nami: Dyrektor, Siwy i Ciapaty
Za TM: Tytusek, Marti, Figo, Fagot, Ojciec
majulina
Numer GG: 2708907

Post autor: majulina »

tęcza tęcza, cza cza cza :D
Bardzo ładnie sie prezentuje Twoja klatka figot:)
nasz temat http://www.szczury.org/viewtopic.php?f= ... 3&start=45

Ze mna PUszysława NÓzia Rózia KOko i LOko

Mysia kochana, Loko (Sucharek) mój [*]
Awatar użytkownika
wiewi

Post autor: wiewi »

Aaaale ślicznie!! :)
Edek,Maniek,Dean,Beam,Dełko
Obrazek
wątek
bazarek
za TM: Sammy[*]
Awatar użytkownika
falabella
Numer GG: 7877549
Kontakt:

Post autor: falabella »

ja nie mogę patrzeć na jej klatkę ::) jest za piękna!
Ogonki: Kropek, Brat Kropka, Abu, Harry of Zirrael, Eyjafjallajökull
Za TM: Piotrek [*] Koksu [*] Bartek [*] Mariusz [*], Mariusz [*], Mkbewe [*], Dyzio [*].
Awatar użytkownika
figoifagot

Post autor: figoifagot »

;D Dziękujemy :) Naharowałam się przy tych szmatkach, ale oczywiście od chłopców nie usłyszałam żadnych ochów i achów ;) , dla nich najważniejsze jest to, że w pupki miękko i ciepło :) Tym bardziej się cieszę, że Wam się spodobało :)
Z nami: Dyrektor, Siwy i Ciapaty
Za TM: Tytusek, Marti, Figo, Fagot, Ojciec
Awatar użytkownika
Afera

Post autor: Afera »

Figoifagot ale bajerancko! :D Bardzo mi się podoba ten wystrój. :)
9 duszyczek za TM [*]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Klatki”