Lubelskie Dziewczyny ;)

Dział poświęcony wszystkim zwierzakom, które macie lub chcielibyście mieć. Można tutaj się chwalić i słodzić do woli!

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Awatar użytkownika
jamajkaaa
Numer GG: 5917402

Re: Lubelskie Dziewczyny ;)

Post autor: jamajkaaa »

superowe :D
Awatar użytkownika
jamajkaaa

Molly mi się pochorowała :( od 2 dni widziałam małe plamki krwi na szmatkach w klatce, ale nie przejmowałam się nimi bo widziałam że Molly ma zadrapanie przy oczku i założyłam że to z tego. Wczoraj wieczorem patrzę, a ona ma krew w okolicach pochwy...przeraziło mnie to potwornie :( dzisiaj rano zadzwoniłam do dra Ziętka i właśnie wróciłam z wizyty. Molly miała pobraną krew i póki co nie jest najgorzej, jedynie GRAN=H ma 4.5 a norma jest do 4.1. Ziętek powiedział że to lekki stan zapalny, macicy lub pochwy, i że zauważony w początkowej fazie jak w tym wypadku może się ładnie antybiotykiem wyleczyć. Ma go brać przez 6 dni. Mam ogromną nadzieję że lek zadziała bo wczoraj się naczytałam o tym ropomaciczu, operacjach itd i płakać mi się chciało :'( Oby leki wystarczyły!!
Miał ktoś z was może do czynienia z podobnymi objawami??
Rajuna

Post autor: Rajuna »

A jesteś pewna, że to z dróg rodnych, a nie krwiomocz? Bo krwiomocz pojawia się przy zapaleniach pęcherza czy osadzie w nerkach i jest do wyleczenia antybiotykiem. Tylko pilnuj - jeśli dostałaś enrofloksacynę (enroxil, baytril, etc), to minimum 7 do 10 dni musisz podawać, inaczej infekcję zaleczysz, a za dwa tygodnie będzie znowu. I podawaj 2h po antybiotyku jakiś jogurt albo lakcid na łyżeczce, żeby nie dostała biegunki.
Natomiast ja od września zaczęłam sterylizować laski, bo byłyśmy na USG w Wawie (akcja USG za 5zł :P także całe stado poszło do badania) i u Kokosa (która miała wcześniej krwiomocz) na USG wyszły i osady w nerkach (badanie moczu przy krwiomoczu nie wykazało osadu), i powiększone narządy (śledziona, wątroba, nerki), i jeszcze jakaś masa koło nerki. Dostałyśmy steryd w razie, gdyby to był powiększony infekcją węzeł chłonny, ale nic to nie dało, więc zdecydowałam się na operację. Okazało się, że Kokos ma ogromne (wielkości wiśni) ropnie na obu jajnikach. A jajnik u szczura jest wielkości pestki jabłka, nawet mniejszy. Po sterylce i dwóch tygodniach antybiotyku mała czuje się dobrze, odzyskuje wagę (miesiąc przed operacją było 340g, w dniu operacji 300g, po operacji 280g, na kontroli po 3tyg od operacji - 400g :D).
Nie muszę chyba mówić, że USG było kontrolne, bez jakichkolwiek wskazań ze względu na stan szczurów, że Kokos nic po sobie nie dawała znać i gdyby nie to kontrolne badanie, to pewnie by już nie żyła, bo ropnie by pękły i doszłoby do zakażenia organizmu?
Jak masz gdzie - zrób USG, jeśli jest ropo- albo krwiomacicze, to wyjdzie na USG jako ciemne lub czarno-białe nieregularne plamy, które można pomylić z rzadką treścią jelit... ::)
Hertz, Kokos, Tina, Wydra, Merrill, Resa, Sówka, Rina, Iwan Groźny, Guarana, Pchła, Szachrajka, Rudzik
Awatar użytkownika
jamajkaaa

To na pewno nie w moczu, krew jest w okolicach pochwy, wypływa z niej. Dodatkowo mam problem bo Molly nie chce przyjmować antybiotyku, jest on zrobiony jak zwykle w cieście orzechowym, którego nagle nie chce jeść. Masakra jakaś :-\ nie wiem co wymyślę żeby brała go jeszcze 6 dni.....
USG na pewno zrobię jeśli objawy nie ustąpią w najbliższych dniach, ale dla mnie operacja to ostateczna ostateczność, już raz "zabiłam" ukochanego szczura operacją i więcej tego nie zrobię dopóki będą jakiekolwiek szanse na wyleczenie innymi metodami...
Ogólnie to załamana jestem tym wszystkim, a jeszcze to że nie wiem co mam zrobić żeby zaczęła jeść ten lek w cieście, które zawsze jadła, to już do końca mnie dobiło....
Rajuna

Ale jaki to jest antybiotyk? Bo enro wszystkie moje szczury zawsze wpieprzały równo, czasem wolały wypić samo, niż z czymś w czym usiłowałam je przemycić :P
Hertz, Kokos, Tina, Wydra, Merrill, Resa, Sówka, Rina, Iwan Groźny, Guarana, Pchła, Szachrajka, Rudzik
Awatar użytkownika
jamajkaaa

Wiesz co, nie wiem co to za antybiotyk bo ja wybitnie nie mam pamięci do tych nazw leków, coś na "e" ale na pewno nie enrobioflox, bo to jedyny który kojarzę :P Dzisiaj Molly ładnie zjadła swoją poranną dawkę więc trochę mi ulżyło, może jakoś jednak będzie to szło. Rajuna, ale jak samo jadły? Ja to dostałam w tabletce, którą musiałam rozpuścić w wodzie i z tą wodą ulepić ciasto. Wydaje mi się że właśnie ten lek jest chyba wyjątkowo gorzki, bo tak jak mówię, do tej pory inne które dostawały jadły w tym cieście ze smakiem..
Rajuna

Hm.. ja dostawałam w płynie - też było gorzkie, bo kiedyś mi się zdarzyło spróbować, ale im smakowało... Nie słyszałam o tabletkach do rozpuszczania o.O A Twój wet nie daje Ci wypisu po wizycie? Ja się co prawda muszę u siebie upominać o wersję drukowaną, ale zawsze dostaję ;)
Awatar użytkownika
jamajkaaa

Ja z kolei pierwsze słyszę o formie w płynie, bo zawsze w tabletkach dostaję wszystko :P jeśli chodzi o jakieś papiery to dostaję tylko wyniki badań, typu analizy krwi, a tak to nigdy nic...u nas w klinice to jeszcze nie jest super nowocześnie, pacjenci wpisywani są do zeszytu a nie do komputera, także mógłby mi ewentualnie na karteczce coś naskrobać, ale też prawda że nigdy o to nie prosiłam. Ale chyba zacznę, jednak dobrze by było się orientować choć trochę w tym co dziewczyny dostają.
Molly ładnie zjadła również wieczorną porcję leku :)
Rajuna

Spotkałam się z różnymi wetami, ale prowadzenia zeszytu pacjentów jeszcze nie widziałam :P Dobrze by było, gdybyś prowadziła dokumentację wszystkich chorób i leków, jakie dziewczynki miały, bo jak trafisz potem do kogoś innego, to będziesz miała jakieś pojęcie jak reagowały na dany lek albo kiedy dokładnie na coś chorowały. Ja mam całą szczurzą teczkę i apteczkę :P
Awatar użytkownika
jamajkaaa

Rajuna pisze:Ja mam całą szczurzą teczkę i apteczkę :P
Rajuna, zakładam i ja :P
Molly póki co ładnie je antybiotyk, nie widzę już krwi na niej, dzisiaj wymyłam klatkę i wymieniłam wszystkie szmatki więc będę widziała jeśli pojawią się nowe plamki, które mam nadzieję że się nie pojawią ;) Będę ją cały czas obserwować.
A póki co wrzucam nowe foty, dziewczyny dokazują jak tylko mogą, już dawno wybiegi nie były takie wesołe, ciągle coś się dzieje :P Mój mąż tylko wkurza się że głupie imiona dałam nowym dziewczynom bo ciągle nie wie która to która :P sam nazwał je Tom(Bessi) i Jerry(Boni) i tak się do nich zwraca, z czego potwornie mi się chce śmiać :D Ja za to do Boni mówię Myszko bo jest tak niesamowicie maleńka że czasem trudno mi uwierzyć że to ten sam gatunek co Molly.. :P
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
jamajkaaa

Wczoraj Molly skończyła brać antybiotyk i , odpukać, wszystko jest dobrze ;D od kiedy w czwartek posprzątałam w klatce nie było już żadnych nowych śladów krwi, na Molly też jej już od tamtego czasu nie zauważyłam a sprawdzam kilka jak nie kilkanaście razy dziennie. Mam nadzieję, że tak jak powiedział dr Ziętek, było to tylko zapalenie pochwy a nie ropomacicze czy coś takiego...Oczywiście będę ją non stop obserwować czy problem nie wraca, albo czy nie ma innych symptomów, świadczących o tym że może się źle czuć, ale póki co jest wszystko normalnie i bardzo się z tego cieszę ;)
Co do pozostałych to łapeczka Boni już prawie wróciła do normy, czasem jeszcze ją podkuli ale generalnie już jest ok. Od dawna mieszka już w klatce z dziewczynami. Mam natomiast problem z Bessi bo zaczęła mi gnębić Nalkę..nie pozwala jej wyjść z klatki bo się zaraz rzuca na nią. Nala jest zastraszona, łepek tylko wychyla i zawraca..ma też strupki na plecach :-\ mam nadzieję że dziewczyny się dogadają i nie powtórzy się systuacja z Roxie, która była u mnie zeszłej zimy przez niecały miesiąc i musiałam ją oddać bo Nala nawet z rury nie chciała wyjść :-\ wydaje mi się, że to Nala jest trochę ofiarą losu a nie Bessi czy Roxie są jakieś szczególnie "złe", no ale nie zmienia to faktu że mi jej szkoda, tym bardziej że wiem jak ona uwielbia biegać po pokoju, a teraz też ma ochotę bo wygląda co chwilę ale boi się wyjść...
A tutaj, z racji tego że dzisiaj odebrałam od fotografki zdjęcia ślubne (po ponad 3 miesiącach...) wrzucam zdjęcie z Molly z tego mojego wyjątkowego dnia :D siostra ją trzyma bo nie chciałam żeby mnie podrapała na sam ślub :P
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Klaudiaaa
Numer GG: 42964707

Post autor: Klaudiaaa »

Magiczne te zdjęcia ....Ślicznie wyszłyście . :)
Obrazek
Za Tm:
Bera(*) Siwa(*) Całusek(*) Zawsze zostaniesz w mym serduszku Nana (*) Milek (*)

Nasz wątek : http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t=38292
https://www.facebook.com/mini.zoo.92?ref=tn_tnmn
Awatar użytkownika
Agusta

Post autor: Agusta »

Prześliczne zdjęcia :)
http://imageshack.us/photo/my-images/685/dsc02538r.jpg/ <- jak moja Lilunia tylko chudsza :)
Moje Puchate: Milu Lilu Jadwiga Beza Ważka < : ) ~~
...::: Zajrzyj do nas :::...
Awatar użytkownika
Mihajla
Numer GG: 8542057

Post autor: Mihajla »

ojaaa pierwszy raz widzę zdjęcia ślubne ze szczuraskiem!!!
super pomysł :D
zazdraszczam! ::)
Awatar użytkownika
jamajkaaa

dzięki dziewczyny :D Mihajla, strasznie chciałam zdjęcie ze szczurakiem ale nie sądziłam, że będzie na to czas, ale akurat między błogosławieństwem a wyjściem udało się obudzić grubaska i na szybko fotę cyknąć ;D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasi pupile”