Dziwne zachowania

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

stenia
Numer GG: 3737729
Kontakt:

Dziwne zachowania

Post autor: stenia »

Cześć wszystkim :)
Pepe mieszka u mnie 3 tygodnie. Jest moim pierwszym szczurem. Pomimo tego, że bardzo długo przygotowywałam się na jego przygarnięcie, czuję się kompletnie zielona i nie wiem co robić.
Szczuras od samego początku był bardzo spokojny, nie przejawiał żadnej agresji. Po pierwszym tygodniu zdarzyło mu się mnie ugryźć- ale było to tylko delikatne złapanie zębami. Nie zdarzyło się także, aby użarł kogoś z moich gości. Zaznaczę, że szczur jest codziennie wypuszczany na minimum pół godziny. Wydawało mi się, że coraz bardziej się oswaja. Lecz od paru dni, przez całą noc, wydaje ze swojego domku bardzo dziwne odgłosy. Coś między piszczeniem, a chrobotaniem. Naprawdę, trudno określić. I robi to całą noc, ze spania z nim w jednym pokoju nici. Ale to nie wszystko. Wczoraj jak zwykle go wypuściłam. Najpierw starym zwyczajem połaził po moich rękach, później uciekł na biurko, a następnie zakopał się w koc, którym byłam owinięta. Kiedy wystawił głowę i chciałam go pogłaskać, ugryzł mnie aż do krwi. Od tamtej pory rzuca mi się na dłoń. Kompletnie nie mam pojęcia, o co mu chodzi.
Niedługo mamy budować z chłopakiem dla niego większą klatkę. Brałam pod uwagę możliwość tego, że jest po prostu bardzo samotny. Zastanawiam się nad przygarnięciem towarzysza dla niego. Tylko to w moim przypadku nie jest łatwa sprawa i mam bardzo duże wątpliwości. Powiem szczerze- jest mi to kompletnie nie na rękę, tak naprawdę. Ale jeśli byłoby to jedyne możliwe wyjście...
CO ROBIĆ? ???
Awatar użytkownika
akzi

Re: Dziwne zachowania

Post autor: akzi »

po 1
jeżeli nie na reke jest ci towarzysz dla szczurka to mozna przez to zrozumiec to ze nie na rekę jest też ci jego szczęście.
niewiadomo co twoj szczuras sobie myśli gdy jest sam w domku lub klatce jak widzisz nie rozumiesz tego kompletnie, a drugi ogon zrozumiał by to i odrazu się by nim zajął nie wiem wytramosił zaczenął do zabawy lub inne
szczurek zapewne zacząl się bać, może myślał ze masz jedzenie w reku chciał chapnąć i o krzywda się stała, nie wiadomo.
czy przez chrobotanie rozumiesz jakby oddychanie przez zatkany nos ? strzykanie zębami ? a piszczenie to typowe piszczenie dla szczurów czy co bo ja niestetty nie kumam :)
Obrazek

Za TM : Marysia Tutuś Kleo Gucio
Mała Mi uciekła ... :( Melina ma się dobrze w nowym domku
stenia
Kontakt:

Coraz częściej wydaje mi się, że drugi szczur, to jedyne wyjście... Tylko tego też się trochę boje...
Problem w tym, że gryzie cały czas. Wsadzam rękę do klatki, żeby go pogłaskać, a on się na nią rzuca...
Co do dźwięków, nie jest to katar. Co do strzykania zębami nie jestem pewna, nie wiem dokładnie jak to brzmi xd I nie, nie jest to zwyczajne piszczenie.
Awatar użytkownika
^Yuuhi^
Kontakt:

Post autor: ^Yuuhi^ »

po pierwsze: wybiegi minimum pół godziny wybiegu to jest stanowczo za mało....
po drugie: co do chrobotania i piszczenia.czy te dźwięki wydaje tylko w nocy? może go coś boli?
po trzecie: w jakim wieku jest twój szczur?
Ze mną: Gizmo, Frodo, Gus, Loki oraz pies Brutus i paput Hektor
Za Tęczowym Mostem [*]: Edzio, Fredzio, Tarzan, Hedor, Gex, Radarek, Twix, Leon, Lestat, Kovu, Maniek, Dan, Winnie, Castiel[/color]
stenia
Kontakt:

Pół godziny biega tylko raz w tygodniu, gdy naprawdę nie mam czasu. Zwykle jest to koło godziny.
Wydaje je głównie w nocy, lecz chwilami w trakcie dnia także. Tyle że w nocy robi to praktycznie bez przerwy! Co do tego, żeby go coś bolało, chyba faktycznie coś musi mu być. Wczoraj wyszedł z domku (a siedzi w nim praktycznie bez przerwy), leżał w kącie i bardzo się trząsł. Wyglądało to tak, jakby się czegoś bał, ale naprawdę, nie miał czego. Oczywiście, dotknąć się nie dał. Leżał i się wiercił, aż po pewnym czasie znowu zwiał do domku. Zachowuję się dziwnie, nie mam pojęcia co robić! Wyprawa do weta jest chyba konieczna.
Co do wieku, nie jestem w stanie tego do końca stwierdzić. Szczuras jest ze sklepu i według informacji, jakich mi tam udzielili, może mieć koło półtora miesiąca... :-\
Awatar użytkownika
akzi

koniecznie do weta dziwie się że jeszcze nie byłaś.
Gryzie cie zapewne dlatego że sie ciebie boi.
nie zna cię, za mało z nim przebywasz.
godzina to stanowczo za mało dziennie na to by go oswoic. postaraj się posiedzieć z nim choć 2-3 razy dziennie po 3-4 godziny zovbaczysz różnicę zdecydowaną.
co do trzęsienia się nie mam bladego pojęcia co to koniecznie skontaktuj się z weterynarzem , jezeli to jakas choroba warto by było zacząć leczenie jak najwcześniej żeby nie doszło do powazniejszych komplikacji.

konieznie do weta polecanego na naszym forum
tu masz Gdańsk
http://szczury.org/viewtopic.php?f=13&t=3029
tu masz Gdynię
http://szczury.org/viewtopic.php?f=13&t=3517

i czym prędzej chocby dziś !!
Obrazek

Awatar użytkownika
akzi

akzi pisze: postaraj się posiedzieć z nim choć 2-3 razy dziennie po 3-4 godziny
miało być
postaraj się posiedzieć z nim choć 2-3 razy w tygodniu po 3-4 godziny
i dopiszę
oprócz tych godzinnych codziennych wybiegów rzecz jasna
Obrazek

stenia
Kontakt:

Dziękuję za wszystkie rady :)
Okazało się, że szczuras miał pchły, dlatego się tak dziwnie zachowywał... Teraz przynajmniej wiem na przyszłość (: Został już zaszczepiony i odrobaczony, za trzy tygodnie powtórka :)
Teraz zostaję mi tylko znaleźć mi kompana... Boję się, że dwa samce się jednak nie dogadają :c
Awatar użytkownika
akzi

pchły czy wszoły ?

napewno sie dopgadają zobaczysz jacy będą szczęśliwi :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Lilien
Numer GG: 8356274

Post autor: Lilien »

Przeszukaj wątek adopcyjny, poczytaj na temat łączenia szczurków wszystko jest tam ładnie opisane jak należy postępować i powinno się udać :)
ObrazekObrazekObrazekObrazek
stenia
Kontakt:

Pchły pchły :) Już się uspokoił i czuję się dobrze :)

Teraz zabieram się za szukanie jakiegoś fajnego szczurasa!
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Główne”