futrzaste momenty

Dział poświęcony wszystkim zwierzakom, które macie lub chcielibyście mieć. Można tutaj się chwalić i słodzić do woli!

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
dorloc

Re: futrzaste momenty

Post autor: dorloc »

Oby. U mojej byłej też zaczęło się od infekcji i miała ze trzy serie antybiotyku i musiałam ją uśpić na końcu. Tyle, że ona miała dwa lata, więc może już słabsza była... I trochę inaczej to było słychać.
Ze mną : Trish, Tasza, Tośka i Tola
Za TM, na zielonej szczurzej łączce : Tutek, Fibi i Fryta [*][/color]
Obrazek
saszenka

Post autor: saszenka »

Może coś jeszcze jej dolegało, albo lek był za mocny czy źle dobrany :(

Tak czy inaczej, nie ma co panikować z byle kataru. U nas przeszło całkowicie trzeciego/czwartego dnia podawania leku, a już od pierwszego była poprawa :) Możesz jakoś bardziej opatulić klatkę, jeśli jest zimno, dorzucić więcej szmatek, podać coś ciepłego na obiadek, itp. Trzymamy ogony :D
saszenka
Stado: Turkuć, Podjadek, Pafnucy, Milord, Gimel

Na tymczasie: cała wataha
dorloc

Mają dużo szmatek. Potem robią przemeblowanie ciągle. A Trish teraz przeważnie siedzi w domku, więc raczej zimno jej nie jest. Tam zresztą też ma szmatkę. Teraz widzę, że od jakiegoś czasu wyszła i figluje z innymi. Ona ma takie chwilowe napady.
Obrazek
saszenka

U Gaby było tak, że wariowała jak zawsze tylko kilka razy dziennie siorbała nochalem, czasem nawet podczas jedzenia, w sensie - w niczym jej to nie przeszkadzało ani nie ograniczało ;) Dopiero po antybiotyku zrobiła się senna, ale tylko przez pierwsze 2-3 dni i tylko po zapodaniu leku. Siorbanie trwało kilka-kilkanaście minut, następowało wielkie kichnięcie (o mocy "dobrze, że mi ryja nie urwało" :P ) i cisza, aż do następnego siorbania.
saszenka

dorloc

No to moja chyba kataru nie ma, bo nie słyszę żadnego siorbania. Tylko kichanie po parę razy, ale nie żeby jakoś często... Na początku myślałam, że tak, normalnie, jak zawsze. W końcu i my kichamy niekoniecznie od kataru. Ale po usłyszeniu tego dźwięku, stwierdziłam, że to już nie jest normalnie. Z tym, że siorbać, nie siorbie.
Obrazek
saszenka

Hmm, a co to za dźwięk? Do czego podobny?
saszenka

dorloc

Nawet nie wiem, jak Ci go opisać. Chrumkanie dochodzi swoją drogą,a to jest dodatek. Nie jest to typowe świszczenie. Na początku myślałam, że coś jej w gardle stanęło, ale nie mogłam jej pyska otworzyć. Wydaje mi się, że dopiero jak zaczyna się za bardzo ruszać, to wtedy, ale to też nie zawsze, bo teraz się bawiła z innymi i nie było nic słychać... Dałam im jeść, to też podleciała i jadła normalnie.
W sumie to syn wczoraj już to usłyszał, ale ja potem nic nie słyszałam i myślałam, że mu się zdawało.
Obrazek
saszenka

Hmmm, Gaba też wydawała dziwny dźwięk. Takie jakby krztuszenie-charkanie, nie wiem jak to opisać. Pojechałam z nią z tym do lekarza. Wtedy kazali podawać immunactiv. Dźwięk się nie powtórzył, ale po zjedzeniu immuna (10 dni) pojawiło się siorbanie :-\
Wcześniej myślałam, że to coś z serduchem, bo mała ma te czkawki paskudne i się bardzo poważnie zaniepokoiłam. Zwłaszcza, że to niby krztuszenie nie było powiązane z jedzeniem. Ale powiedzieli, żeby się tym nie przejmować. No i faktycznie, czkawki jakby są rzadsze, a po antybiotyku całkowicie zniknęły wszelkie inne dziwne dźwięki.
saszenka

dorloc

No właśnie, to może być coś, jak u Twojej Gaby, też bardziej, jak kaszel, albo coś, ale z takim lekkim jakby świśnięciem.
Czkawkę czasami Trish też miewa, ale nie jakoś często. Może mają to samo, jako siory...
Obrazek
saszenka

Czkawka nie jest niczym niepokojącym u młodych szczurasów. Mnie martwiła, bo była codziennie i to dosyć głośna (jak u człowieka!), ale powoli zanika. Raczej nie jest więc przypadłością rodzinną ;) Nie martwmy się na zapas. Na szczęście jesteśmy w kontakcie, więc jak u którejś z siostrzyczek zdiagnozuje się odpukać jakąś przypadłość, to wtedy będzie można mieć jakiś pkt zaczepienia przy ewentualnościach z resztą rodzeństwa. Teraz wygląda to na zwykłe przeziębienie (u nas tylko górnych dróg, u Ciebie pewnie też nic poważniejszego).
saszenka

dorloc

A nie, takiej czkawki to ona nigdy nie miała. Ale to jest najczystsza postać czkawki melmackiej. Alf na taką chorował, ale on miał chyba 7 żołądków.
A tak poważnie, to też mam nadzieję, że nic poważnego.
A powiedz mi, w jakich dawkach i ile razy dziennie podawałaś to Immuno i ewentualnie antybiotyk ?
Widziałam jakieś Immuno Marsjanki w różnych smakach, ale to pewnie nie to, tylko takie zwykłe.
Obrazek
saszenka

Immunactiv podawałam jedną kapsułkę do mokrej paszy na 4 paszcze. Przez 10 dni, potem konieczna przerwa. Gaba pierwszą dawkę wzmacniacza dostała w zastrzyku podczas wizyty.
Ja kupiłam Immunactiv Balance firmy Vetfood, 120 kapsułek za 69 zł. Jest długi termin ważności, więc finansowo jak najbardziej się opłaca no i raczej nie ma ryzyka, że nie jest dobre dla szczurasów, tak jak ludzkie odpowiedniki (a raczej te wszystkie dodatki).
saszenka

dorloc

A to jest specjalnie dla zwierzów chyba ? Bo widzę, że to jakieś Vetfood dla kotów i psów
A zwykłe imuno dla ludziów nie może być ?
Obrazek
saszenka

Vetfood niby dla psokotów, ale i tak właśnie to lekarze dają szczurasom :)
To ludzkie pewnie też może być, ale weź pod uwagę jakie ma dodatki. Jak dla mnie to Vetfood ma dwie zalety: jest w proszku, więc nie muszę miażdżyć przed podaniem i cenowo jest naprawdę korzystny (przynajmniej porównując z tymi ludzkimi, jakie znalazłam). Oczywiście pomijając to, że mam pewność że ogonom nie zaszkodzi :)
saszenka

dorloc

Tylko tak patrzę w necie i nie widze tego w aptekach, tylko w sklepach zoologicznych i nie jestem pewna, czy w Poznaniu dostanę bez jeżdżenia z jednego krańca na drugi... Chyba, że u veta można kupić... To takie 30 kapsułek bym kupiła wtedy i by pewnie starczyło
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasi pupile”