Na dodatek leciało im sporo porfiryny w ostatnich dniach, i, choć dzisiaj akurat NIE BYŁO, to nie jestem przekonana, czy jest ok
Ogonkowe historie
Moderator: Junior Moderator
Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Re: Ogonkowe historie
Umówiłam panów do weta na czwartek. Nadal Kubuś bulgocze nosem, mimo Vibovitu, oleju lnianego, i innych wynalazków. Może jestem przewrażliwiona, bo nie robi tego często, ale wolę by go ktoś przed okresem świątecznym osłuchał.
Na dodatek leciało im sporo porfiryny w ostatnich dniach, i, choć dzisiaj akurat NIE BYŁO, to nie jestem przekonana, czy jest ok
http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 00#p982390
-------------------------------------------------------------
Kubuś [*], Kacperek [*], Boguś[*], Marcelek[*]
Idź, idź, nie ma co czekać. Moja Trish też kończy w czwartek antybiotyk...
Ze mną : Trish, Tasza, Tośka i Tola
Za TM, na zielonej szczurzej łączce : Tutek, Fibi i Fryta [*][/color]

Mam dylemat, jak szczurki zapakować. Bo mam ten transporter Firplasta Large, ale on ma dużo otworów, to ewentualnie w torbie bym je schowała. Ale nie wiem, czy jest sens o 17 po Warszawie jeździć samochodem i liczyć, że gdzieś blisko Medicavetu zaparkuję, skoro moje auto to wielka kobyła ;/ Kurczę, z zimie jeszcze ze szczurkami tyle nie "spacerowałam" i nie chcę ich wywietrzyć za bardzo :/
Cóż... Ja moim do transportera włożyłam bluzę z kapturem i mnóstwo szmatek, żeby się miały, gdzie zagrzebać, a one i tak siedziały na tym wszystkim. Do tego włożyłam je do takiej torby marketowej i z boków i od góry pozasłaniałam pieluchami tetrowymi. No a moje panny wciągnęły szparami i pieluchy i boki torby i wszystko pocięły ząbkami... O ! I weź tu zadbaj o szczura

-
spinka2430
- Numer GG: 10899066
Ja podobnie zrobiłam tyle ze do torby marketowej wsadziłam ciepły polarowy koc a w koc transporter który owinełam bokami.W środek oczywiscie pełno szmatek i kaptur mojej córki z pochowej kurtki z ciepłym futrem po bokach
nawet Wetka sie śmiała ze dziewczyny przygotowane i zabezpieczone jak na Syberie

Ja się bałam dawać polarowego koca... i słusznie, bo bym miała firanki... 

dorloc, ach, te Twoje panny z zapędami krawieckimi
Jesteśmy już po wizycie u dr Kacprzak
Szczury obadane, osłuchane i nie jest potrzebny antybiotyk na razie, chyba, że za jakieś 2 tygodnie nadal nie będzie poprawy. Mam im podawać imunoglukan i ACC 100.
U chłopaków zaczyna występować samczy łupież, pomarańczowa skóra, i możliwe, że od tego się drapią, chociaż u Kacperka są jeszcze wydrapane krostki, w miejscach wskazujących na alergię. Dostał zastrzyk z jakimś lekiem przeciwświądowym
A ja muszę zacząć prać szmatki w płynach dla dzieci - może to pomoże 
I co najważniejsze - pazury obcięte!!!!!!!
Jesteśmy już po wizycie u dr Kacprzak
U chłopaków zaczyna występować samczy łupież, pomarańczowa skóra, i możliwe, że od tego się drapią, chociaż u Kacperka są jeszcze wydrapane krostki, w miejscach wskazujących na alergię. Dostał zastrzyk z jakimś lekiem przeciwświądowym
I co najważniejsze - pazury obcięte!!!!!!!
Ja miałam kiedyś samca alergika. Zaczęło się też od drapania, potem strupy. Najpierw niby miał jakieś robale, no to codziennie szorowanie klatki i wyparzanie + musiałam codziennie ciura na minutę trzymać wypudrowanego jakimś specyfikiem i zawiniętego w jakąś szmatkę, żeby z siebie tego nie zmył. Potem wyszła alergia. pozmieniałam ściółkę na żwirek, a i tak zdechł chyba po roku, czy półtora i dalej te strupy miał... O.
A mi teraz jedna wetka zaleciła też Immunoglukan w syropie dla dzieci, a drugi wet odradził, bo tam cukier... Ty masz to samo ? Lepiej ponoć jednak ten Betaglukan w kapsułkach...
A mi teraz jedna wetka zaleciła też Immunoglukan w syropie dla dzieci, a drugi wet odradził, bo tam cukier... Ty masz to samo ? Lepiej ponoć jednak ten Betaglukan w kapsułkach...

Jedyny Imunoglukan w syropie, jaki jestem w stanie znaleźć w internecie (bo szczurkom dopiero jutro kupię, dzisiaj nie dałam rady niestety...) to taki ze składem:
Substancje aktywne: wyciąg z boczniaka ostrygowatego-Beta (1,3/1,6)-D-glukan, witamina C. Substancje pomocnicze: fruktoza, kwas cytrynowy, regulator kwasowości, kwas benzoesowy-sub. konserwująca. Syrop nie zawiera alkoholu, syntetycznych barwników organicznych, aromatów.
Jedyny cukier to fruktoza, ale ona nie jest taka straszna, w porównaniu do zwykłego cukru, więc ja bym się nie przejmowała. Tym bardziej, że 0,5 ml na wielkiego szczura to raczej niewiele.
Każdy oczywiście ma swoje zdanie, ale skoro byłam u polecanej wetki, to nie będę szukać dziury w całym. Mogę ten syrop stosować jako smakołyk i podejrzewam, że będą baaardzo zadowoleni.
Pasożytów nie mamy, bo szczurki były oglądane wzdłuż i wszerz, czemu towarzyszyły wielkie krzyki, piski i inne odgłosy ogromnego nieszczęścia. Wszak trzymanie i dmuchanie w futerko to wielce bolesny zabieg
Nawet się z tego nieszczęścia nie chcieli w gabinecie przekonać do chrupka z baraniną. 
Ja wykluczyłam już ściółkę i karmę, więc raczej pozostaje rzeczywiście proszek do prania...
Substancje aktywne: wyciąg z boczniaka ostrygowatego-Beta (1,3/1,6)-D-glukan, witamina C. Substancje pomocnicze: fruktoza, kwas cytrynowy, regulator kwasowości, kwas benzoesowy-sub. konserwująca. Syrop nie zawiera alkoholu, syntetycznych barwników organicznych, aromatów.
Jedyny cukier to fruktoza, ale ona nie jest taka straszna, w porównaniu do zwykłego cukru, więc ja bym się nie przejmowała. Tym bardziej, że 0,5 ml na wielkiego szczura to raczej niewiele.
Pasożytów nie mamy, bo szczurki były oglądane wzdłuż i wszerz, czemu towarzyszyły wielkie krzyki, piski i inne odgłosy ogromnego nieszczęścia. Wszak trzymanie i dmuchanie w futerko to wielce bolesny zabieg
Ja wykluczyłam już ściółkę i karmę, więc raczej pozostaje rzeczywiście proszek do prania...
I tak to z lekarzami jest, jeden mówi to, drugi tamto i nie wiadomo, którego słuchać...Jedyny cukier to fruktoza, ale ona nie jest taka straszna, w porównaniu do zwykłego cukru, więc ja bym się nie przejmowała. Tym bardziej, że 0,5 ml na wielkiego szczura to raczej niewiele. Każdy oczywiście ma swoje zdanie, ale skoro byłam u polecanej wetki, to nie będę szukać dziury w całym. Mogę ten syrop stosować jako smakołyk i podejrzewam, że będą baaardzo zadowoleni.

dorloc, ja wychodzę z założenia, że nie można być takim restrykcyjnym, tym bardziej, że i tak dbamy o szczurki
moje nie dostają nic, co by miało cukier. sporadycznie kaszkę.
to jest tak trochę, jak z dziećmi.... niby nie powinny jeść słodyczy, bo... (i tutaj jest wiele argumentów za "nie), ale przecież czasem im dajemy
i syropami też się je leczy.
Oczywiście, stosuję się do listy pokarmów, których szczurki jeść nie powinny, jeśli chodzi o jakieś substancje trujące, uczulające, ale poza tym uważam, że rozsądek powinien być zachowany.
Inna sprawa, że jakby na forum ludzie pisali, że można dawać serki i słodycze to duża część ludzi, którzy są nieco bezmyślni, rozsądku by nie zachowała. A ja wiem, po moim Marcelku, jak trzeba być uważnym w tych dodatkach poza karmą...
to jest tak trochę, jak z dziećmi.... niby nie powinny jeść słodyczy, bo... (i tutaj jest wiele argumentów za "nie), ale przecież czasem im dajemy
Oczywiście, stosuję się do listy pokarmów, których szczurki jeść nie powinny, jeśli chodzi o jakieś substancje trujące, uczulające, ale poza tym uważam, że rozsądek powinien być zachowany.
Inna sprawa, że jakby na forum ludzie pisali, że można dawać serki i słodycze to duża część ludzi, którzy są nieco bezmyślni, rozsądku by nie zachowała. A ja wiem, po moim Marcelku, jak trzeba być uważnym w tych dodatkach poza karmą...
Moje dostają kaszkę dla dzieci raz w tygodniu. Bardzo lubią. Mieszam z kuskusem lub płatkami owsianymi i owocami. Smaczne. 
Mam zgodę mężczyzny na kolejnego szczurka
(co prawda niechętną i z mocno skrzywioną miną, w stylu "no skoro już musisz i Cię to uszczęśliwi..............").
Co prawda na razie i tak to nie nastąpi, bo jestem zalatana, mam troszkę za małą klatkę i ograniczone fundusze... a przede wszystkim jakiekolwiek socjalizowanie się z nowym członkiem gospodarstwa domowego odpada, ale!
Co prawda na razie i tak to nie nastąpi, bo jestem zalatana, mam troszkę za małą klatkę i ograniczone fundusze... a przede wszystkim jakiekolwiek socjalizowanie się z nowym członkiem gospodarstwa domowego odpada, ale!
No to gratulacje
W każdym razie furtka otwarta i możesz działać, jak Ci jakiś maluch wpadnie w oko 

Kupiłam panom XtraVital (nie, żeby im brakowało jedzenia), bo chciałam sprawdzić nowy sklep internetowy i okazało się, że doznały jakiegoś szaleństwa. Jedzą jak opętani! Chyba im się granulat trochę przejadł