Z innych wieści - co u Trzpiota? Sprawność fizyczna taka sobie, łapki płatają figle, ale spacery codzienne są, do hamaka się wspiąć potrafi. Trzpiot jednak się nie poddaje. Wygrał już miesiąc i nie wygląda, jakby miał na tym poprzestać. Apetyt ma jak zwykle wielki, szerzej też otwiera oczy i nadal nie przestaje jeść suchej karmy (choć z racji karmienia Sinlakiem je jej mniej, bo dbam, żeby cały czas był najedzony).
Co odróżnia go także od poprzednich moich przysadkowców, to to, że wciąż reaguje - na cmokanie, na szelest torebki, na zainteresowanie człowieka. Robi te swoje stójki, niezgrabne bo niezgrabne, ale nie jest, jak to się u nas mówi "flaczkiem".
Poza tym myje się tak dokładnie, że nawet przebija w tym Człapka
Sputnik chwilowo zabrany. Szczury za przeproszeniem nasrały, naszczały i jeszcze dorzuciły tam granulkę ze ściółki (pewnie dla lepszego aromatu). Mlekołak wymagał umycia tyłka przed wybiegiem, a smród... smród zachowam w swojej pamięci na zawsze, słowa tego nie opiszą
Człapek mnie wczoraj wzruszył. Chłopaki mieli wybieg, ja siedziałam przy kompie w drugim pokoju. Nagle ogarnęło mnie dziwne uczucie. Byłam przekonana, że ktoś mi węszy przy stopie... nie myliłam się. Węszycielem okazał się Człap. Zawołałam do męża, czemu mi takie kawały robi (nasze samce nie zeskakują z kanapy. Naleśniki wybiegowe.) - myślałam, że specjalnie mi puścił Człapa pod nogi. Mąż niewinny jednak, brał prysznic. Człapek sam musiał zeskoczyć i przyjść. Miał tyle kabli po drodze, tyle rzeczy do zniszczenia i osikania, a przyszedł do mnie
Wiosna nadeszła, przynajmniej dla niego - ogolony policzek porósł wreszcie szarym meszkiem
Zachwycił mnie też Czmyś. Znacie ten szczurzy bieg w podskokach? Takie urocze, pełne gracji kicanie... u nas to rzadkość, samce są leniwe, przechadzają się albo kłusują, przebierając szybko łapkami. Ale nie Czmyś. Czmyś wczoraj zgrabnie i z wdziękiem kicał po wybiegu, goniąc haszczki

Nikt by nie uwierzył, że ten szczur ma ponad 2 lata. Z grubej kiełbachy zrobił się sportowiec

Jak to mówią - najpierw masa, potem rzeźba
Tak więc u nas mimo wszystko pozytywnie

Nie nudzimy się.