[Wrocław] Dziewczynki do adopcji

Archiwalne adopcje (udane i nieudane) i archiwalne narodziny

Moderator: Junior Moderator

Jinx

[Wrocław] Dziewczynki do adopcji

Post autor: Jinx »

Pozwolę sobie skopiować moje ogłoszenie z forum alloszczur:
1. Ilość szczurów do oddania:
4
2. Płeć szczurów:
samiczki
3. Wiek szczurów:
matka 8 miesięcy, córki 6 miesięcy
4. Miasto:
Wrocław
5. Możliwość transportu przez właściciela do innych miast:
brak możliwości transportu (mogę dostarczyć ogonki w umówione miejsce tylko na terenie Wrocławia)
6. Choroby, które szczury przechodzą/przechodziły:
nigdy nie chorowały
7. Charakter, usposobienie szczurów:
Lucynka: bardzo kontaktowa, zawsze pierwsza do wyjścia z klatki, wszędzie jej pełno
go-Lonka: raczej spokojna, nie jest przesadnie żywiołowa, uwielbia spać na hamaczkach
Dziupla: spokojna, unika konfliktów, taka troszkę ciapa
Dziurka: ciekawska, kontaktowa, niesamowicie przekupna
8. Stosunek szczurów do człowieka:
Wszystkie dziewczynki są oswojone, nie gryzą, a ręka w klatce to dla nich zaproszenie do wpakowania się opiekunce do stanika (dlatego wolałabym, żeby adoptowała/y ja kobieta/y). :oops:
9. Stosunek do innych szczurów:
Jak w każdej rodzince, tak i tutaj zdarzają się spięcia - Lucynka jest typem dominującym, Lona i Dziupla się podkładają, a Dziurka - jak przystało na dobra matkę - trzyma wszystko w ryzach.
10. (Jeśli szczury są starsze) Powód oddania:
Powód może Wam się wydać dość nietypowy... Mimo, że jestem osobą pełnoletnią i niezależną finansowo, to mieszkam z rodziną... I tak się niestety składa, że mój tato panicznie boi się szczurków. Wiem, że jest osobą impulsywną i po prostu boję się o dziewczynki (kiedyś w nerwach krzyknął, że je otruje i choć wątpię by faktycznie to zrobił, to nie zamierzam ich narażać... póki co kiedy wychodzę z domu - zamykam pokój na klucz). Dodam, że Dziurkę dostałam jako prezent niespodziankę i nawet nie miałam jak zapytać domowników o zdanie... a tydzień później Dziurka urodziła. :(
11. (Jeśli szczury są młode) Sposób, w jaki doszło do rozmnożenia:
dostałam w prezencie ciężarną szczurzycę
12. (Jeśli szczury są różnej płci powyżej 4,5 tyg. życia) Czy samce są oddzielone od samiczek:
nie dotyczy
13. Dodatkowe akcesoria do oddania razem ze szczurami:
Jeśli ktoś zdecydowałby się na adopcję wszystkich dziewczynek, to mogę odsprzedać ich klatkę [78dł./48szer./80wys. - składana, dość mocno obgryzione dno] wraz z pełnym wyposażeniem (drewniana półka, koszyczki, wisząca rura, miseczka podwójna, poidło, kuweta narożna) za 50zł. Także dla biorących wszystkie dziewczynki - oddam karmę i trociny/żwirek i wapienko, które aktualnie będą jeszcze w domu. Na pewno każdy ogonek pójdzie do nowego domu ze swoją książeczką zdrowia.
14. Czy szczury są do oddania razem, czy mogą być rozdzielone:
Wolałabym razem, jeśli rozdzielone to w systemie: Dziurka+Lucynka oraz Dziupla+Lonka
15. Wymagania wobec przyszłego właściciela:
Nie zgadzam się na rozmnażanie dziewczynek. Nie oddam ich też na karmę. Oddam tylko odpowiedzialnej osobie (poproszę o odpowiedź na kilka pytań na PW).
16. Zdjęcia szczurów:
Dziurka: https://picasaweb.google.com/1090343504 ... 4492637122
od lewej - Dziurka, Lonka, Lusia, Dziupla: https://picasaweb.google.com/1090343504 ... 1188274530
dziewczynki w klatce: https://picasaweb.google.com/1090343504 ... 0351265090
17. Kontakt:
kontakt przez PW
18. Kilka słów o szczurze:
Większość informacji co do charakteru podałam wyżej... ale czuję się w obowiązku uprzedzić, że ogoniaste niestety strasznie niszczą hamaki i inne materiałowe "mebelki" (stąd na zdjęciach zamiast hamaczków - obstrzępione poszewki na "jaśki"). :oops:

Za jakość zdjęć przepraszam, jednak nie dysponuje aparatem, a jedynie telefonem (a dziewczynki są tak żywiołowe, że migawka nie nadąża).
Jinx

Re: [Wrocław] Dziewczynki do adopcji

hop
Komu śliczne dziewczynki?
sisay
Kontakt:

Post autor: sisay »

Rozumiem że nie ma opcji rozdzielenia i nie ma szans na indywidualne sesje zdjęciowe? 8)
Już nie poszukuję samiczki dumbo rex w kolorze czarnym! :D Dziewczynki http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t=39979

TRIK - Szkolenie psów w Gliwicach: www.szkolenie-gliwice.pl
Jinx

Zdjęcia strasznie ciężko im zrobić...
Ruchliwe łobuzice. ;D

Rozdzielić można je systemem:
1. Lucynka+Dziurka (córka+matka)
2. Dziupla+go-Lonka (córki Dziurki)

Ze zdjęciami ciężko, ale postaram się chociaż opisać kolorki:
- Dziurka to kapturek agouti rex/velveteen
- Lucynka to kapturek beżowy (lekko pod rudy podchodzi) ze standardowym futerkiem
- Dziupla to kapturek ciemno-szary rex (leciutko łysiejący za uszkiem)
- goLonka to kapturek agouti ale double rex (mocno łysieje regularnie)
sisay
Kontakt:

OK, dzięki za odpowiedź :) będe myślec... kurczę wydaje mi się że moja klatka jest max na 4 samiczki, nie chcę przesadzić. Ale trzymam kciuki za dziewczyny.
Może uda Ci się pożyczyć od kogoś aparat? z fotkami o wiele szybciej ktoś się w nich zakocha, niestety ludziska oglądają głównie obrazki, dopiero potem doczytują (a i to nie zawsze :P )
Już nie poszukuję samiczki dumbo rex w kolorze czarnym! :D Dziewczynki http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t=39979

Jinx

sisay pisze:OK, dzięki za odpowiedź :) będe myślec... kurczę wydaje mi się że moja klatka jest max na 4 samiczki
No cóż... jakbyś wzięła moje 4 laseczki, to dałabym z nimi od razu ich klatkę (wg. kalkulatora pojemność na 5 szczurów dużych... albo na 8,1 samiczki) z całym wyposażeniem. ;)
sisay
Kontakt:

hehe :)) taka opcja byłaby możliwa, ale musiałabyś dołożyć jeszcze pokój albo przynajmniej mebel na ta klatkę :D u mnie nie mogą stać na podłodze ze względu na psy i koty.

Jinx

Oj tam oj tam... zmiesci się na jakąś szafkę... podstawa klatki to jakieś 78/48cm. ;D
sisay
Kontakt:

hm, to ciekawe moja jest taka sama. A wysokośc? moja ma 80 cm. Szczerze to nie widze w niej więcej niż 4 szczury chociaz nie liczyłam tego kalkulatorem, osądzam po tym jak szczurki biegają i ile mają miejsca.
A zamierzam jeszcze zrobić nastawkę ale to max 50 cm, bo więcej się nie zmieści na tym meblu ;)

Obiecuję że pomyślę może chociaz nad dwoma...

Jinx

też 80... ale przy wychodzących dziewczynkach spokojnie 8 by weszło. ;)
U mnie było w niej 9 szczurków (jak maluchy miały między 4 a 5 tygodni... czyli jak łaziły, a jak jeszcze samczyków nie rozdzielałam). ;)
Mogę Ci "pomóc" z klatą i dać Ci królikówkę 70/40 z dodatkową siatką zabezpieczającą - założysz na swoja klatkę i dodatkowe piętro gotowe. ;D
Awatar użytkownika
emi2410
Kontakt:

Post autor: emi2410 »

Taki offtop - nie ma co upychać szczurów na siłę w za małej klatce. ;) 78x48x80 jest na 5 szczurów, więcej ogonów w niej nie powinno mieszkać mimo wybiegów. Za mała klatka często powoduje agresję.

Życzę szczurkom dobrego domu!
Bezszczurowo - Werter w nowym domku
W sercu: 17 szczurzych duszyczek [*][/b][/size]
Jinx

emi2410 pisze:Taki offtop - nie ma co upychać szczurów na siłę w za małej klatce. ;) 78x48x80 jest na 5 szczurów
Taki mały offtop od offtopu: Liczy się jeszcze wyposażenie i wielkość szczurów samych w sobie - pusta klatka nawet największych rozmiarów zawsze będzie za mała, a dobrze zagospodarowana przestrzeń to podstawa mieszkania z jakimikolwiek zwierzętami. ;)
Awatar użytkownika
emi2410
Kontakt:

Post autor: emi2410 »

Tak, ale nawet mimo dobrego zagospodarowania nie powinno się upychać szczurów w zbyt małej klatce. Klatka przeznaczona dla pięciu szczurów jest klatką na pięć szczurów, nie na osiem. ;) Koniec offtopu.
Bezszczurowo - Werter w nowym domku
W sercu: 17 szczurzych duszyczek [*][/b][/size]
Jinx

Dlatego napisałam wg. kalkulatora - na 5 średnich, ale na 8 samic (czyli małych). ;)
Ja się nie spieram, broń boże - staram się o to, żeby zwierzaki miały jak największe klatki (dla czterech fretek mam klatkę 101/54/240), jednak wydaje mi się, że dobrze zagospodarowana przestrzeń pozwala zwiększyć powierzchnię użytkową przy zachowaniu tego samego metrażu zajmowanego przez klatkę.
Jinx

hop
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Adopcji i Narodzin”