Paint it Black

Dział poświęcony wszystkim zwierzakom, które macie lub chcielibyście mieć. Można tutaj się chwalić i słodzić do woli!

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Awatar użytkownika
Arau

Re: Paint it Black

Post autor: Arau »

Obrazek

Dziura w szczurze nie wygląda ładnie.. zdecydowanie nie wygląda. Ale jest dobrze - spod spodu widać regenerującą się skórę, rana jest mniejsza niż wczoraj, mięsień czysty, regularnie zalewam Avilinem i Rivanolem. Martwią mnie jednak te ciemne plamy które widać na skórze - mniejsze w miejscach szwów i plama na dole, która się zwiększa... wlazła nam martwica? Jak sobie z nią radzić?
Obrazek
Zaraza, Szuriken, Kaszmir
[klik!]

Za tęczowym mostem...
Alucard, Belzebub, Zenek, Bazyl, Edgar, Arrow, Krecik, Afera, Wichura. Tęsknię za Wami...
Awatar użytkownika
Arau

Ostatnia dawka antybiotyku przyjęta. Alucard niesamowicie dzielnie znosi zastrzyki :) Ani piśnięcia!
Obrazek
[klik!]

Za tęczowym mostem...
Alucard, Belzebub, Zenek, Bazyl, Edgar, Arrow, Krecik, Afera, Wichura. Tęsknię za Wami...
majulina
Numer GG: 2708907

Post autor: majulina »

arau? rana była większa? nie potrafiłam doczytac to po ropniu rozumiem?
nasz temat http://www.szczury.org/viewtopic.php?f= ... 3&start=45

Ze mna PUszysława NÓzia Rózia KOko i LOko

Mysia kochana, Loko (Sucharek) mój [*]
valhalla

Post autor: valhalla »

Dziura w szczurze... nic pięknego, ale ta dziura wygląda zdrowo, a to ważniejsze niż walory estetyczne :)
Szczury zarastają w szybkim tempie :) Parę dni i będzie po krzyku :)
Rozpieszczury: pomknęły wszystkie...
Za Tęczowym Mostem: Gluś, Frodo, Pan Lizawka, Czmyś, Trzpiotek, Człapek, Szkodnik, Ryjek, Herman, Mlekołak, Adolf, Węgielek, Marquand, Ulli i Klusek [*]
Awatar użytkownika
Arau

majulina pisze:arau? rana była większa? nie potrafiłam doczytac to po ropniu rozumiem?
Była większa, zarasta. Nie po ropniu, miał zabieg wycięcia włókniaka, gó*** wyciągnął sobie cztery szwy (w sumie trzy razy) nie da się go ani zaszyć, ani unieruchomić. Rana chirurgiczna, nie mechaniczna, Ropnia miał Bubuś - miał malutką dziurkę na policzku, która zarosła w dwa dni.
Rana już jest mniejsza niż na zdjęciu, goi się jak na... nie na psie. Na szczurze się goi szybciej. Jest czysta, sprawdzana co chwilę, przemywana Rivanolem i wprowadzany Avilin. Gojenie potrwa, myślę, że jeszcze dwa tygodnie spokojnie do zarośnięcia, ale idzie ku lepszemu. Alek jest tytanowym szczurem. Z japą na pół uda jest mu bardzo dobrze. Wspina się, skacze, gryzie pręty, wychodzi na ręce.. nawet nie jest obrażony za weterynarza O.o
Obrazek
[klik!]

Za tęczowym mostem...
Awatar użytkownika
gosja1

Post autor: gosja1 »

Czyli wynika z tego, że szczur najbardziej unieszczęśliwiony był szwami? ;) Fajnie, że wszystko się goi. Choć jak tutaj weszłam i zobaczyłam to zdjęcie, to byłam nieco przerażona :P
http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 00#p982390
-------------------------------------------------------------
Kubuś [*], Kacperek [*], Boguś[*], Marcelek[*]
IHime

Post autor: IHime »

Rana wygląda ładnie, czysto. Jeśli tak się utrzyma, to niedługo już zupełnie nie będzie się czym martwić. Buziaki dla tego szatana, co Wam tyle zmartwień przysporzył. :-*
Awatar użytkownika
Arau

Dziękujemy za miłe słowa :)
gosja, dokładnie tak, szwy nam przeszkadzały, dziura już nie :P
Zaczęła odpadać martwica (ten strupek pod raną). Przemyłam Rivanolem (o okładach mogę zapomnieć, nie wytrzyma pięciu sekund na kolanach z przyłożonym gazikiem...), na szczęście się nie jątrzy, jak się coś zacznie dziać to jutro podejdziemy na kontrolę. A Diabeł ma generalnie wszystko gdzieś :P
Obrazek
[klik!]

Za tęczowym mostem...
saszenka

Post autor: saszenka »

Powinnaś uprzedzać przed takim zdjęciem na samym początku strony ;) o mało z krzesła nie spadłam! Ważne, że się goi i że Alek jest z siebie zadowolony :P Diabeł szalony ;D
saszenka
Stado: Turkuć, Podjadek, Pafnucy, Milord, Gimel

Na tymczasie: cała wataha
valhalla

Post autor: valhalla »

Saszenka, no co Ty - na szczurzych forach jest dużo gorszych zdjęć ;) Tu jest tylko dziura w szczurze, bez ropy, czysta i ładna.
Rozpieszczury: pomknęły wszystkie...
Za Tęczowym Mostem: Gluś, Frodo, Pan Lizawka, Czmyś, Trzpiotek, Człapek, Szkodnik, Ryjek, Herman, Mlekołak, Adolf, Węgielek, Marquand, Ulli i Klusek [*]
saszenka

No wiem, wiem :P ale ja mdleję na sam widok strzykawki :P
saszenka

Awatar użytkownika
Arau

Przepraszam saszenko, nie wiedziałam, że zdjęcie wyląduje akurat jako pierwszy post na nowej stronie :P

Rana zaczęła wyglądać dziwnie... Jakby wszystko podbiegło krwią. Mięsień jest wyraźnie poprzecinany czerwonymi żyłkami i jakby wysechł, skóra naokoło się zaróżowiła, martwica zaczęła odpadać małymi strupkami, pod spodem są małe ranki, szybko gojące się.
Udało mi się przetrzymać gnoja na pięciominutowy okład z Ryvanolu (było ciężko, jestem cała podrapana przez galopującego szczura, wrzeszczącego "Zostaw! Parzy! Boli! Rwie! Nie rusz! Pali ogniem!" - wlanie samego leku "po kryjomu" kiedy szczur leży w klace , nie wywołuje efektu ::) Avilin wpuszczany standardowo 4-5 razy dziennie.
Jutro pracuję, ale w czwartek chyba skoczymy do Sfory na przegląd ogólny, zmiany w ranie zaczęły się z ostatnią dawką antybiotyku, więc może przedłużymy... W sumie w czwartek powinniśmy zdejmować szwy, że tak zażartuję :P
Obrazek
[klik!]

Za tęczowym mostem...
saszenka

Nieno, spoko ;) jakoś z tym żyję ;)
Pewnikiem gojenie się trochę wydłuży ze względu na te rany szarpane po szwach i gmeranie. Najważniejsze, że nie ropieje i nie parcha się. A riwanol to wiadomo - ogień piekielny (czy woda święcona jak dla Twoich diabłów). Ja ostatnio w końcu zakupiłam octenisept na nasze rany kąsane (znowu awantury w stadzie) - szaleństwo takie samo, ale łatwiej się aplikuje bo w sprayu. Tylko nie wiem, czy można stosować na taką dziurę w mięsie.
Całusy dla chłopaków :-*
saszenka

Awatar użytkownika
gosja1

Post autor: gosja1 »

Ja jak tutaj pierwszy raz zajrzałam, gdy pojawiło się to zdjęcie, to otworzyłam szeroko oczy i szybko zjechałam na dół strony, ale teraz już mnie Diabelska dziura w pupie nie przeraża. Co prawda nie wyobrażam sobie, jakbym sobie poradziła z tak dziurawym szczurem :P Biadoliłam nad Kubusiem, który to miał marne rozcięcie... Ale dobrze, że Alek sobie daje radę i bez szwów dzielnie znosi wszelkie niewygody. No, poza Ryvanolem, ale może mu przejdzie?
Ja kiedyś próbowałam zrobić szczurowi okład z rumianku... Też nie było to dobrze widziane ;D
http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 00#p982390
-------------------------------------------------------------
Kubuś [*], Kacperek [*], Boguś[*], Marcelek[*]
IHime

Post autor: IHime »

Octeniseptem spokojnie można przemywać rany pooperacyjne, otwarte, itd., tylko nie bardzo nadaje się do zlizywania.
Może odrastają naczynia krwionośne i stąd dziwny wygląd rany?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasi pupile”