nowy szczurek i nowy problem ;)

Jesteś nowy(a)? Przywitaj się z innymi użytkownikami.

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
zielunkaaa

nowy szczurek i nowy problem ;)

Post autor: zielunkaaa »

Hej, jestem tu nowa więc wypadałoby się przywitać.
Mam dwa szczurki dumbo. Starszego i większego Piniaska i młodszego Eryka. Chłopaki coś się nie mogą ze sobą dogadać. Znaczy albo się ignorują albo ze sobą walczą. Wydaje mi się, że mały jest przeziębiony i wciąż robi stresokupki (mam o od dzisiaj, Piniaska już dłużej). Starszemu chyba też raczej nie pasuje towarzystwo, może to dlatego, że jakiś czas był już sam? Nie wiem co mam zrobić jak się nie dogadają i co dać małemu, żeby już przestał tak jakby kichać i ciężko oddychać?
Ktoś pomoże. Byłabym bardzo wdzięczna ;)
Awatar użytkownika
Wilczek777

Re: nowy szczurek i nowy problem ;)

Post autor: Wilczek777 »

Walki są normalne bo chłopcy muszą ustalić hierarchię między sobą. Jeśli walki nie są krwawe to ok ale przyczyną walk może być błędne łączenie. O sposobach na poprawne dołączanie szczurków jest cały dział. Jeśli szczurek kicha i ciężko oddycha może mieć infekcje górnych dróg oddechowych i w tym wypadku warto by było odwiedzić weterynarza znającego się na szczurkach. Jeśli zapalenie obejmie niższe partie dróg oddechowych może być źle. Jeśli to tylko katarek leczenie będzie dużo prostsze. Zapraszam do lektury forum.
Na spółę z TŻ:
Desant, Anubis(Ibasan)Beris, Kaszmir Beris, Miętus EmeraldMoon, Bjorn, Belfast
Za TM:Silver&Sharingan, Destruktorzy, Śpioch&Grubas, Czarnuszek&Bibs, Miki

Pieseła - Nessie
Obrazek
zielunkaaa

Ok. Dziękuje bardzo. W poniedziałek wybiorę się do weta. A to ciężkie oddychanie małego może być ze stresu, bo generalnie nosek ma normalny i czysty?
zielunkaaa

A i myślicie, że Piniasek nauczy maluszka jak ma się zachowywać? Oczywiście jak już się polubią i zaakceptują to może być dla niego dobrym przykładem, prawda? Bo on już jest tak ładnie oswojony, że przybiega do mnie gdy go wołam, kiedy wychodzimy na dwór to nigdzie nie ucieka tylko trzyma się blisko mnie i kiedy ma wrócić to wraca ;) Jedynym problemem jest to, że uwielbia atakować mamcine doniczki z kwiatkami i połowa jest już wykopana ;D
Awatar użytkownika
Wilczek777

Post autor: Wilczek777 »

Jeśli puszczasz szczura bez szelek na tzw. "zieloną trawkę" to przygotuj się na to, że kolejny temat będzie o szukaniu szczurka po okolicy... Nawet ufne szczurki mogą nagle uciec przestraszone nieznanym dźwiękiem etc. Zawsze istnieje takie ryzyko a wtedy szczurka czeka wiele niebezpieczeństw - poczynając od zimna po koty i pułapki. Szczurkom naprawdę wystarcza wybieg po domu. Poza tym z dworu łatwiej przynieść jakieś pasożyty... Więcej negatywów niż pozytywów tak naprawdę.
Na spółę z TŻ:
Desant, Anubis(Ibasan)Beris, Kaszmir Beris, Miętus EmeraldMoon, Bjorn, Belfast
Za TM:Silver&Sharingan, Destruktorzy, Śpioch&Grubas, Czarnuszek&Bibs, Miki

Pieseła - Nessie
Obrazek
zielunkaaa

Maluszek jest niestety strasznie chory. Od dzisiaj zaczynamy długą terapie antybiotykową. Mam nadzieję, że w końcu wyzdrowieje i nie zaraził mojego starszego szczurka.
Awatar użytkownika
unipaks

Post autor: unipaks »

Witaj na forum! :) Życzę szczuraskowi szybkiego zdrowienia, napisz co z nim
[*]Peanut Czarnulka Dżuma Fini Martini Shenzi Fantazja Muffinka Puma Myszka Mika Lala Pepi Bella
Choć inaczej, ale nadal obecne...
Szarak[*] WIKI[*] http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 0#p1031889
Awatar użytkownika
yss

Post autor: yss »

ja tam szelek nie uznaję :]
dodam, że nigdy nie uciekł mi żaden szczur.

ciężkie oddychanie może mieć związek z jakąś wadą serca. ale kichanie raczej nie.

no cóż, witam na forum :)
ten się nie myli, kto nic nie robi
ODPOWIEDZ

Wróć do „Podaj Łapę”