Machanie ogonem i trzęsienie uszami

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

Awatar użytkownika
paula14s

Machanie ogonem i trzęsienie uszami

Post autor: paula14s »

Hej mam do was pytanko ;) Od 2 dni mam nową niunie w stadzie , ma 2 miesiące i trochę się boi ale nabiera do mnie zaufania ..kiedy się czegoś boi przychodzi do mnie na ręce , no i kiedy ją głaszczę to ona staje nieruchomo i macha ogonkiem , i wywija jego końcówkę w różne strony , nie zawsze tak robi ale kilka razy jej się zdarzyło no i mała jako jedyna ze wszystkich moich szczurzyc ma taki jakby kolec na końcu ogona ale to chyba nie robi żadnej różnicy. Pytanie moje brzmi co oznaczać może takie machanie ogonkiem ? No i kolejne pytanie co oznaczają popiskiwania podczas iskania - czy to oznaka bólu lub niezadowolenia czy raczej zadowolenia bo ostatnio sama już nie wiem ;) (nie mają żadnych ran po iskaniu czy coś w tym stylu - poprostu popiskują)
Moje słodkie mordki : http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 42#p956042
W domku: Plamka,Mela,Kamisia,Siwa,Gaja,Amek ,Pandora
Za TM :Maleńka,Pysia, Milka,Luna,Lili,Kawa, Tik Tak,Furia,Agresja,Zorza,Maleńka 2,Koka,Czajnik
Awatar użytkownika
paula14s

Re: Machanie ogonem i trzęsienie uszami

A i zapomniałam dodać o tym trzęsieniu uszkami ;) kiedy dziewczyny na nią skoczą to mała odskakuje i tak śmiesznie trzęsie uszami
Za TM :Maleńka,Pysia, Milka,Luna,Lili,Kawa, Tik Tak,Furia,Agresja,Zorza,Maleńka 2,Koka,Czajnik
Malachit
Numer GG: 2405640

Post autor: Malachit »

Trzepotanie uszami to objaw rujki (oczywiście nie każda szczurzyca aż tak to przeżywa :P).
Popiskiwanie to coś w stylu "zostaw już mnie", "no nie przesadzaj, nie tak mocno" - generalnie sposób na porozumiewanie się, nic strasznego.
Co do machania ogonem - szczury dość rzadko tak robią i może to znaczyć kilka różnych rzeczy, najczęściej irytację, ale nie wydaje mi się, żeby w twoim przypadku o to chodziło (skoro daje się głaskać). Nie każde szczurze zachowanie potrafimy w pełni wyjaśnić ;)
Wyszukiwarka nie gryzie
Awatar użytkownika
paula14s

Dzięki trochę mnie uspokoiłaś bo od jakiegoś czasu zastanawiało mnie to popiskiwanie ale na szczęście tylko potwierdziłaś moje myśli ;) Co do trzepotania uszkami to by się zgadzało bo mała ma rujkę ;) A to machanie ogonem takie śmieszne jest ;) ale chyba nie jest jej źle bo nie ucieka a wręcz częściej przychodzi ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwum Główne”