to mój pierwszy post i już się zaczyna problem. Czytając wasze forum dowiedziałem się, że powinienem dokupić dla mojego szczura drugiego kolegę. Pierwszy - Mort, miał być samcem. Dzisiaj więc dokupiłem mu drugiego samczyka. Okazuje się jednak, że w pierwszym sklepie wprowadzili mnie w błąd, twierdząc, że Mort to samczyk - przed chwilą zauważyłem u niego sutki. Teraz muszę pilnie oddzielić te dwa szczurki, a nie mogę sobie na to pozwolić. Jeżeli będzie taka potrzeba mogę dostarczyć szczurka. Jest u mnie od kilku godzin, i fajnie by było gdyby kogoś nowego poznał - jest bardzo towarzyski, i od razu po wypuszczeniu go w domu zaczął być towarzyski. Może ktoś poszukuje malutkiego szczurka?
Pilnie oddam szczurka...malutki samczyk. Wrocław
Moderator: Junior Moderator
Pilnie oddam szczurka...malutki samczyk. Wrocław
Hej,
to mój pierwszy post i już się zaczyna problem. Czytając wasze forum dowiedziałem się, że powinienem dokupić dla mojego szczura drugiego kolegę. Pierwszy - Mort, miał być samcem. Dzisiaj więc dokupiłem mu drugiego samczyka. Okazuje się jednak, że w pierwszym sklepie wprowadzili mnie w błąd, twierdząc, że Mort to samczyk - przed chwilą zauważyłem u niego sutki. Teraz muszę pilnie oddzielić te dwa szczurki, a nie mogę sobie na to pozwolić. Jeżeli będzie taka potrzeba mogę dostarczyć szczurka. Jest u mnie od kilku godzin, i fajnie by było gdyby kogoś nowego poznał - jest bardzo towarzyski, i od razu po wypuszczeniu go w domu zaczął być towarzyski. Może ktoś poszukuje malutkiego szczurka?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Re: Pilnie oddam szczurka...malutki samczyk. Wrocław
Musisz je rozdzielić, jeśli nie chcesz mieć za chwilę całego stada.
Wrzuć jakieś ładne zdjęcie, to bardzo ułatwia znalezienie domku
Wrzuć jakieś ładne zdjęcie, to bardzo ułatwia znalezienie domku
http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t=38243
[*] Kluseńka, Czarnuszka, Pączek, Tulia, Liwia, Alutka, Tina, Czikita, Bajeczka, Filipek, Szarutka, Gadżet, Thau, Afri, Bąbelek, Dzidzia Rambo, Bulinka, Placuszek, Rudzinka, Bianuszka, Violetka, Wanilka, Lolcia, Tika, Lusia, Elżunia, Anuszka, Klekotek
[*] Kluseńka, Czarnuszka, Pączek, Tulia, Liwia, Alutka, Tina, Czikita, Bajeczka, Filipek, Szarutka, Gadżet, Thau, Afri, Bąbelek, Dzidzia Rambo, Bulinka, Placuszek, Rudzinka, Bianuszka, Violetka, Wanilka, Lolcia, Tika, Lusia, Elżunia, Anuszka, Klekotek
A koniecznie juz teraz? Samczyk jest jeszcze bardzo malutki.
- madziastan
- Numer GG: 8345513
- Kontakt:
Jeśli samczyk ma więcej niż 4,5tyg to już jest płodny i może pokryć samiczkę.
Może kiedyś...
Za TM: Mamusia, Córeczka, Robin, Miodynka, Majtki, Milky, Elenka, Lucynka, Mary, Szarik, Gryzia,Jamajka, Shelter, Mała (Gifa), Henio, Kropuś
Za TM: Mamusia, Córeczka, Robin, Miodynka, Majtki, Milky, Elenka, Lucynka, Mary, Szarik, Gryzia,Jamajka, Shelter, Mała (Gifa), Henio, Kropuś
Jedno z pierwszych wyszukań w google dot. dojrzałości płciowej szczurów.Dojrzałość płciową szczury osiągają mając około trzech miesięcy jednak niektóre samce potrafia osiągnąć dojrzałość płciową już w wieku 5ciu tygodni, dlatego tak ważne jest, aby młode samczyki po tym okresie oddzielić natychmiast od matki - aby nie doszło do zapłodnienia i tak już wyczerpanego ciążą organizmu samicy. Samiczki osiągają dojrzałość płciową już od ósmego tygodnia życia.
Nie wiem, w jakim wieku są twoje szczury, ty pewnie też dokładnie tego nie wiesz, skoro pochodzą z tak niepewnego źródła jak sklep zoologiczny. Upewnij się co do ich płci, jeśli masz wątpliwości, zrób zdjęcia i prześlij tutaj. Jeśli są odmiennej, na twoim miejscu rozdzieliłabym je jak najszybciej.
Dodaję fotki.

Nowy ma jajeczka, i to łyse. Starszy ma sutki, więc chyba samiczka.

Nowy ma jajeczka, i to łyse. Starszy ma sutki, więc chyba samiczka.
- madziastan
- Kontakt:
Radziłabym rozdzielić - samiec jest zdolny do rozrodu.
Może kiedyś...
Tylko czy samiec wytrzyma jedną noc w transporterku? Trzeba by bylo mu jakos tam dac wody. Jutro chcialbym pojechac do zoologicznego, zareklamowac go chyba, bo szczurek ma lyse jajka i jakiegos guza na brzuchu. Wychodzi na to, że jest chory.
- madziastan
- Kontakt:
Tak wytrzyma. Radziłabym oddać samca komuś doświadczonemu tutaj niż robić "reklamację produktu". Nie popieramy kupowania w zoologach. Samczyk w zoologu z guzem na pewno zostanie uśmiercony. W sklepach zoologicznych zawsze szczury są chore. Tutaj adoptując masz pewność ze dadzą ci ZDROWEGO szczura i PEWNEGO co do płci!! Oddaj samczyka tutaj a zaadoptuj ZDROWĄ samiczkę - to jest dobre rozwiązanie!
Może kiedyś...
Tylko, że trochę mi się pali. Nie mam gdzie trzymać tego samczyka. Z chęcią oddałbym go w dobre ręce, ale co z nim zrobię? do jutra jeszcze może jakoś wytrzyma, ale potem naprawdę mam z nim klopot. Mieszkam w kawalerce, i nawet gdybym chciał to nie mam gdzie trzymać dwóch szczurów osobno na dłuższą metę.
Ewentualnie, gdyby ktoś z daleka byłby gotowy go przyjąć, jestem gotowy dostarczyć go pocztą - jest opcja dostarczenia zwierzaków, wyślę na swój koszt.
A tak na przyszłość - warto mieć zapasową klatkę, bo łączenie nie zawsze udaje się od pierwszego strzału, i wtedy też jest kłopot.
http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t=38243
No niestety - teraz już za późno, i już jest problem. A nie stać mnie na razie na drugą klatkę.
Mam jeszcze taką prośbę - popytajcie osób na forum - znajcie się lepiej niż ja. Może ktoś przyjmie samczyka we wrocławiu. Wesprę na początek jakąś karmą czy coś, żeby było łatwiej na początek. Naprawdę moja wdzięczność będzie dozgonna