Pilnie oddam szczurka...malutki samczyk. Wrocław

Archiwalne adopcje (udane i nieudane) i archiwalne narodziny

Moderator: Junior Moderator

Awatar użytkownika
Pushq

Pilnie oddam szczurka...malutki samczyk. Wrocław

Post autor: Pushq »

Hej,
to mój pierwszy post i już się zaczyna problem. Czytając wasze forum dowiedziałem się, że powinienem dokupić dla mojego szczura drugiego kolegę. Pierwszy - Mort, miał być samcem. Dzisiaj więc dokupiłem mu drugiego samczyka. Okazuje się jednak, że w pierwszym sklepie wprowadzili mnie w błąd, twierdząc, że Mort to samczyk - przed chwilą zauważyłem u niego sutki. Teraz muszę pilnie oddzielić te dwa szczurki, a nie mogę sobie na to pozwolić. Jeżeli będzie taka potrzeba mogę dostarczyć szczurka. Jest u mnie od kilku godzin, i fajnie by było gdyby kogoś nowego poznał - jest bardzo towarzyski, i od razu po wypuszczeniu go w domu zaczął być towarzyski. Może ktoś poszukuje malutkiego szczurka? :) Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Awatar użytkownika
Megi_82

Re: Pilnie oddam szczurka...malutki samczyk. Wrocław

Post autor: Megi_82 »

Musisz je rozdzielić, jeśli nie chcesz mieć za chwilę całego stada.
Wrzuć jakieś ładne zdjęcie, to bardzo ułatwia znalezienie domku :)
http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t=38243

[*] Kluseńka, Czarnuszka, Pączek, Tulia, Liwia, Alutka, Tina, Czikita, Bajeczka, Filipek, Szarutka, Gadżet, Thau, Afri, Bąbelek, Dzidzia Rambo, Bulinka, Placuszek, Rudzinka, Bianuszka, Violetka, Wanilka, Lolcia, Tika, Lusia, Elżunia, Anuszka, Klekotek
Awatar użytkownika
Pushq

A koniecznie juz teraz? Samczyk jest jeszcze bardzo malutki.
Awatar użytkownika
madziastan
Numer GG: 8345513
Kontakt:

Post autor: madziastan »

Jeśli samczyk ma więcej niż 4,5tyg to już jest płodny i może pokryć samiczkę.
Może kiedyś...
Za TM: Mamusia, Córeczka, Robin, Miodynka, Majtki, Milky, Elenka, Lucynka, Mary, Szarik, Gryzia,Jamajka, Shelter, Mała (Gifa), Henio, Kropuś
Awatar użytkownika
Ensui
Kontakt:

Post autor: Ensui »

Dojrzałość płciową szczury osiągają mając około trzech miesięcy jednak niektóre samce potrafia osiągnąć dojrzałość płciową już w wieku 5ciu tygodni, dlatego tak ważne jest, aby młode samczyki po tym okresie oddzielić natychmiast od matki - aby nie doszło do zapłodnienia i tak już wyczerpanego ciążą organizmu samicy. Samiczki osiągają dojrzałość płciową już od ósmego tygodnia życia.
Jedno z pierwszych wyszukań w google dot. dojrzałości płciowej szczurów.
Nie wiem, w jakim wieku są twoje szczury, ty pewnie też dokładnie tego nie wiesz, skoro pochodzą z tak niepewnego źródła jak sklep zoologiczny. Upewnij się co do ich płci, jeśli masz wątpliwości, zrób zdjęcia i prześlij tutaj. Jeśli są odmiennej, na twoim miejscu rozdzieliłabym je jak najszybciej.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Pushq

Dodaję fotki.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Nowy ma jajeczka, i to łyse. Starszy ma sutki, więc chyba samiczka.
Awatar użytkownika
Pushq

Coś nie wyszło. Sorry za te fotki, ale nie umiem edytować postów.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
madziastan
Kontakt:

Radziłabym rozdzielić - samiec jest zdolny do rozrodu.
Może kiedyś...
Za TM: Mamusia, Córeczka, Robin, Miodynka, Majtki, Milky, Elenka, Lucynka, Mary, Szarik, Gryzia,Jamajka, Shelter, Mała (Gifa), Henio, Kropuś
Awatar użytkownika
Pushq

Tylko czy samiec wytrzyma jedną noc w transporterku? Trzeba by bylo mu jakos tam dac wody. Jutro chcialbym pojechac do zoologicznego, zareklamowac go chyba, bo szczurek ma lyse jajka i jakiegos guza na brzuchu. Wychodzi na to, że jest chory.
Awatar użytkownika
madziastan
Kontakt:

Tak wytrzyma. Radziłabym oddać samca komuś doświadczonemu tutaj niż robić "reklamację produktu". Nie popieramy kupowania w zoologach. Samczyk w zoologu z guzem na pewno zostanie uśmiercony. W sklepach zoologicznych zawsze szczury są chore. Tutaj adoptując masz pewność ze dadzą ci ZDROWEGO szczura i PEWNEGO co do płci!! Oddaj samczyka tutaj a zaadoptuj ZDROWĄ samiczkę - to jest dobre rozwiązanie!
Może kiedyś...
Awatar użytkownika
Pushq

Tylko, że trochę mi się pali. Nie mam gdzie trzymać tego samczyka. Z chęcią oddałbym go w dobre ręce, ale co z nim zrobię? do jutra jeszcze może jakoś wytrzyma, ale potem naprawdę mam z nim klopot. Mieszkam w kawalerce, i nawet gdybym chciał to nie mam gdzie trzymać dwóch szczurów osobno na dłuższą metę.
Awatar użytkownika
Pushq

Ewentualnie, gdyby ktoś z daleka byłby gotowy go przyjąć, jestem gotowy dostarczyć go pocztą - jest opcja dostarczenia zwierzaków, wyślę na swój koszt.
Awatar użytkownika
Megi_82

Post autor: Megi_82 »

A tak na przyszłość - warto mieć zapasową klatkę, bo łączenie nie zawsze udaje się od pierwszego strzału, i wtedy też jest kłopot.
http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t=38243

[*] Kluseńka, Czarnuszka, Pączek, Tulia, Liwia, Alutka, Tina, Czikita, Bajeczka, Filipek, Szarutka, Gadżet, Thau, Afri, Bąbelek, Dzidzia Rambo, Bulinka, Placuszek, Rudzinka, Bianuszka, Violetka, Wanilka, Lolcia, Tika, Lusia, Elżunia, Anuszka, Klekotek
Awatar użytkownika
Pushq

No niestety - teraz już za późno, i już jest problem. A nie stać mnie na razie na drugą klatkę.
Awatar użytkownika
Pushq

Mam jeszcze taką prośbę - popytajcie osób na forum - znajcie się lepiej niż ja. Może ktoś przyjmie samczyka we wrocławiu. Wesprę na początek jakąś karmą czy coś, żeby było łatwiej na początek. Naprawdę moja wdzięczność będzie dozgonna :)
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Adopcji i Narodzin”