Moja Frytka,Beata i Farbka
Moderator: Junior Moderator
					Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu 

Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu

Re: Moja Frytka i Beata
Ja mam moje miesiąc i jeszcze nie chcą się głaskać. Ale ich nie zmuszam 

Luna :* Diana :* Moje skarbeńki!
<:3)~
Zapraszam do mnie: http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t=27677

Dzisiaj moje male dostaly smakowity mix:marchewke,papryke i chleb.Niestety prawie niczego nie ruszyly  .Tylko polizaly papryke,i spaly dalej...A i zauwazylem u Frytki,ze oprocz malych krostek na ogonie to sa jeszcze takie zolte plamy,przebarwienia
 .Tylko polizaly papryke,i spaly dalej...A i zauwazylem u Frytki,ze oprocz malych krostek na ogonie to sa jeszcze takie zolte plamy,przebarwienia  .A na uszku ma tylko jedna krostke i chyba od zawsze ja miala.A winogrona albo sliwki ciury moga jesc?
 .A na uszku ma tylko jedna krostke i chyba od zawsze ja miala.A winogrona albo sliwki ciury moga jesc?

.Tylko polizaly papryke,i spaly dalej...A i zauwazylem u Frytki,ze oprocz malych krostek na ogonie to sa jeszcze takie zolte plamy,przebarwienia
 .Tylko polizaly papryke,i spaly dalej...A i zauwazylem u Frytki,ze oprocz malych krostek na ogonie to sa jeszcze takie zolte plamy,przebarwienia  .A na uszku ma tylko jedna krostke i chyba od zawsze ja miala.A winogrona albo sliwki ciury moga jesc?
 .A na uszku ma tylko jedna krostke i chyba od zawsze ja miala.A winogrona albo sliwki ciury moga jesc?Re: Moja Frytka i Beata
Chleb był suchy?

- Paul_Julian
- Kontakt:
Plamy na ogonie to moze być brud. Mogą jesc winogrona i sliwki , ale nie wolno dawac pestek ani z jabłek ani ze sliwek czy z wisni ( z winogron chyba mogą byc).
Nie musza jesc wszystkiego, jak nie mają ochoty to nie ruszą.
Moze zadzwon do tego weta, skoro był zamkniety ? Podczas leczenia i po leczeniu nie moga być na trocinach , bo tam siedza czesto pasozyty. Wydawało mi sie , ze ostatnio kupowałes im zwirek ....

Nie musza jesc wszystkiego, jak nie mają ochoty to nie ruszą.
Moze zadzwon do tego weta, skoro był zamkniety ? Podczas leczenia i po leczeniu nie moga być na trocinach , bo tam siedza czesto pasozyty. Wydawało mi sie , ze ostatnio kupowałes im zwirek ....
Szczursieny :
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha

Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
Cholera,a ja im dawalem ogryzki z jablek  .Naszczescie byl jeszcze kawal drogi do pestek.A co do zwirku - jest mix.Przy nastepnej zmianie trocin(to juz chyba bedzie po wizycie u weta)bedzie sam zwirek.Tylko ze szczurkom nie zabardzo pasuje zwirek,bo strasznie twardy jest
 .Naszczescie byl jeszcze kawal drogi do pestek.A co do zwirku - jest mix.Przy nastepnej zmianie trocin(to juz chyba bedzie po wizycie u weta)bedzie sam zwirek.Tylko ze szczurkom nie zabardzo pasuje zwirek,bo strasznie twardy jest  .Wyobrazmy sobie,ze spimy na kamieniach....
 .Wyobrazmy sobie,ze spimy na kamieniach....  .
 .

.Naszczescie byl jeszcze kawal drogi do pestek.A co do zwirku - jest mix.Przy nastepnej zmianie trocin(to juz chyba bedzie po wizycie u weta)bedzie sam zwirek.Tylko ze szczurkom nie zabardzo pasuje zwirek,bo strasznie twardy jest
 .Naszczescie byl jeszcze kawal drogi do pestek.A co do zwirku - jest mix.Przy nastepnej zmianie trocin(to juz chyba bedzie po wizycie u weta)bedzie sam zwirek.Tylko ze szczurkom nie zabardzo pasuje zwirek,bo strasznie twardy jest  .Wyobrazmy sobie,ze spimy na kamieniach....
 .Wyobrazmy sobie,ze spimy na kamieniach....  .
 .- 
				Cyklotymia
Bo legowiska trzeba im wymościć. Nawet i miękkim papierem toaletowym, chusteczkami czy ręcznikami kuchennymi. I tak to zaraz potną i przemeblują według własnego upodobania, ale przynajmniej jak będą chciały się położyć na miękkim to będą mieć gdzie.

Do spania daje się papierowe ręczniki, biały papier toaletowy, bezzapachowe chusteczki higieniczne, polarowe lub bawełniane szmatki. Daje się tego na tyle dużo, by szczurki mogły sobie zrobić "gniazdko" i zmienia się na tyle często, by nie spały w moczu i by nie śmierdziało. Oprócz tego daje się do klatki hamaczki (kupione lub zrobione z kawałka materiału), można rozwiesić stary sweter zaczepiając odpowiednio między prętami itp. itd.

TM:GuciaFelaMelaJagaVaniBubaBlusiaBonitaKivaTolaTanitaKolaEstelkaKlarysaElwirkaEdgarRolfikJadziaEnyaKlemensJulaGeminia PelaGotikaFelisiaKarinaIrenkaInkaPolaPetraZiarkoSeloniaZuba;  
Są:(AylaYlesia)Merch.Pole+KorinaStefekPajaMilkaTeaAshnaNitaDelaNaviKtosio

Są:(AylaYlesia)Merch.Pole+KorinaStefekPajaMilkaTeaAshnaNitaDelaNaviKtosio
Zapomnialem cos dodac:Chleb - taki suchy,ze mozna nim kogos zabic  .Kiedys tylko raz mi Frytka skubnela naprawde nie wielki kawalek obwazanka.
 .Kiedys tylko raz mi Frytka skubnela naprawde nie wielki kawalek obwazanka.
Mama powiedziala,ze da mi strzepki materialow .Hamaczek im zrobie z jakiegos wiekszego strzepka,i chyba moge tez obudowac domek w srodku,zeby na zime bylo cieplutko
 .Hamaczek im zrobie z jakiegos wiekszego strzepka,i chyba moge tez obudowac domek w srodku,zeby na zime bylo cieplutko  .Bo teraz taki problem mamy...my mamy ogrzewanie....no centralne,i jak dzisiaj rozpalalismy w piecu,to sasiad przyszedl ze skarga,ze u niego cale mieszkanie dymu.I zeczywiscie,cala chata w dymie!Wiec narazie musimy zaprzestac palenia i przezyc te parenascie dni i nocy bez ogrzewania
 .Bo teraz taki problem mamy...my mamy ogrzewanie....no centralne,i jak dzisiaj rozpalalismy w piecu,to sasiad przyszedl ze skarga,ze u niego cale mieszkanie dymu.I zeczywiscie,cala chata w dymie!Wiec narazie musimy zaprzestac palenia i przezyc te parenascie dni i nocy bez ogrzewania  .Trzeba zadzwonic po wlasciciela,znalesc plany calego domu(blizniaka) itd...Wiec cos musze wykombinowac szczurkom.
 .Trzeba zadzwonic po wlasciciela,znalesc plany calego domu(blizniaka) itd...Wiec cos musze wykombinowac szczurkom.

.Kiedys tylko raz mi Frytka skubnela naprawde nie wielki kawalek obwazanka.
 .Kiedys tylko raz mi Frytka skubnela naprawde nie wielki kawalek obwazanka.Mama powiedziala,ze da mi strzepki materialow
 .Hamaczek im zrobie z jakiegos wiekszego strzepka,i chyba moge tez obudowac domek w srodku,zeby na zime bylo cieplutko
 .Hamaczek im zrobie z jakiegos wiekszego strzepka,i chyba moge tez obudowac domek w srodku,zeby na zime bylo cieplutko  .Bo teraz taki problem mamy...my mamy ogrzewanie....no centralne,i jak dzisiaj rozpalalismy w piecu,to sasiad przyszedl ze skarga,ze u niego cale mieszkanie dymu.I zeczywiscie,cala chata w dymie!Wiec narazie musimy zaprzestac palenia i przezyc te parenascie dni i nocy bez ogrzewania
 .Bo teraz taki problem mamy...my mamy ogrzewanie....no centralne,i jak dzisiaj rozpalalismy w piecu,to sasiad przyszedl ze skarga,ze u niego cale mieszkanie dymu.I zeczywiscie,cala chata w dymie!Wiec narazie musimy zaprzestac palenia i przezyc te parenascie dni i nocy bez ogrzewania  .Trzeba zadzwonic po wlasciciela,znalesc plany calego domu(blizniaka) itd...Wiec cos musze wykombinowac szczurkom.
 .Trzeba zadzwonic po wlasciciela,znalesc plany calego domu(blizniaka) itd...Wiec cos musze wykombinowac szczurkom.Re: Moja Frytka i Beata
Wczoraj znowu byl zamkniety.Ale dzisiaj poszedlem na wagary  i jak pojade po zeszyty do kolegi,pojde tez do weta.Nareszcie.
 i jak pojade po zeszyty do kolegi,pojde tez do weta.Nareszcie.  .
 .

i jak pojade po zeszyty do kolegi,pojde tez do weta.Nareszcie.
 i jak pojade po zeszyty do kolegi,pojde tez do weta.Nareszcie.  .
 .Re: Moja Frytka i Beata
Co do głaskania moje można, jak się zdąży hihih . Młode szczurcie są tak zainteresowane światem i niezbadanym jeszcze do końca mieszkaniem, że zdecydowanie wolą biegać niż miziać się. Ale może z wiekiem to się zmieni..
W koszyczkach wykładam im ręcznikami papierowymi-te zmieniam codziennie bo są osiusiane, daję jeszcze szmatki różne-np kaptur ze starej bluzy misiowej, norki uszyte z ręcznika, takie tam obrobione (żeby nitki nie wychodziły) kawałki ciuchów, które przeznaczone były do wyrzucenia. Takie akcesoria gdzieś co ok. 3 dni wymieniam do prania, bo niestety ale ściurki popuszczają...A rzeczy te wciąż trzeba szyć nowe bo po kilku dniach u szczurów wyglądają jak sito 

Co do podkładu spróbuj wstawić im kuwetkę, może się nauczą. Mi się względnie udało, wszystkie kupki trafiają do kuwetki i myślę, że większość siusiu reszta spodu klatki jest goła, mają jeszcze postawiony kosz wiklinowy jako norkę
 reszta spodu klatki jest goła, mają jeszcze postawiony kosz wiklinowy jako norkę

W koszyczkach wykładam im ręcznikami papierowymi-te zmieniam codziennie bo są osiusiane, daję jeszcze szmatki różne-np kaptur ze starej bluzy misiowej, norki uszyte z ręcznika, takie tam obrobione (żeby nitki nie wychodziły) kawałki ciuchów, które przeznaczone były do wyrzucenia. Takie akcesoria gdzieś co ok. 3 dni wymieniam do prania, bo niestety ale ściurki popuszczają...A rzeczy te wciąż trzeba szyć nowe bo po kilku dniach u szczurów wyglądają jak sito

Co do podkładu spróbuj wstawić im kuwetkę, może się nauczą. Mi się względnie udało, wszystkie kupki trafiają do kuwetki i myślę, że większość siusiu
 reszta spodu klatki jest goła, mają jeszcze postawiony kosz wiklinowy jako norkę
 reszta spodu klatki jest goła, mają jeszcze postawiony kosz wiklinowy jako norkęRyjek, Paszczak i Mika nr 3 
Kocizny Mefcina i Stefcik, zając Closti
w serduszku Gocia,Gajusek,Julka,Migotka, Nelka,Pimplak,Suri,Mika,Rysiek i Mikan,Bubi,Kotlecik,Surik,Viktorek,Miśka,Muminek,Susełek, Toffcik

Kocizny Mefcina i Stefcik, zając Closti
w serduszku Gocia,Gajusek,Julka,Migotka, Nelka,Pimplak,Suri,Mika,Rysiek i Mikan,Bubi,Kotlecik,Surik,Viktorek,Miśka,Muminek,Susełek, Toffcik
Co do zalatwiania,to bardzo rzadko zalatwiaja sie po za klatka  .Frytka sie na kolanach zalatwia,jak jest dlugo,ale szczurcie czesto biegaja za klatka i nie ma tam ani jednej kupki
 .Frytka sie na kolanach zalatwia,jak jest dlugo,ale szczurcie czesto biegaja za klatka i nie ma tam ani jednej kupki  .Ale moim zdaniem maja juz za dlugie pazurki.Wbijaja sie we mnie nawet przez koszulke
 .Ale moim zdaniem maja juz za dlugie pazurki.Wbijaja sie we mnie nawet przez koszulke  i sa troche zakrzywione.
 i sa troche zakrzywione.

.Frytka sie na kolanach zalatwia,jak jest dlugo,ale szczurcie czesto biegaja za klatka i nie ma tam ani jednej kupki
 .Frytka sie na kolanach zalatwia,jak jest dlugo,ale szczurcie czesto biegaja za klatka i nie ma tam ani jednej kupki  .Ale moim zdaniem maja juz za dlugie pazurki.Wbijaja sie we mnie nawet przez koszulke
 .Ale moim zdaniem maja juz za dlugie pazurki.Wbijaja sie we mnie nawet przez koszulke  i sa troche zakrzywione.
 i sa troche zakrzywione.Re: Moja Frytka i Beata
Beata juz sama na mnie wchodzi  .Ja daje reke,ona staje 2 lapkami,wacha,a potem staje wszystkimi i robi sobie wedrowke
 .Ja daje reke,ona staje 2 lapkami,wacha,a potem staje wszystkimi i robi sobie wedrowke  .Dzisiaj nawet iskala moje wlosy....na glowie
 .Dzisiaj nawet iskala moje wlosy....na glowie  .Pare/parenascie nawet bezbolesnie wyrwala
 .Pare/parenascie nawet bezbolesnie wyrwala  ,ale ona woli je po prostu podrapac i pogrysc.
 ,ale ona woli je po prostu podrapac i pogrysc.

.Ja daje reke,ona staje 2 lapkami,wacha,a potem staje wszystkimi i robi sobie wedrowke
 .Ja daje reke,ona staje 2 lapkami,wacha,a potem staje wszystkimi i robi sobie wedrowke  .Dzisiaj nawet iskala moje wlosy....na glowie
 .Dzisiaj nawet iskala moje wlosy....na glowie  .Pare/parenascie nawet bezbolesnie wyrwala
 .Pare/parenascie nawet bezbolesnie wyrwala  ,ale ona woli je po prostu podrapac i pogrysc.
 ,ale ona woli je po prostu podrapac i pogrysc.Re: Moja Frytka i Beata
[quote="Axen97]Ale moim zdaniem maja juz za dlugie pazurki.Wbijaja sie we mnie nawet przez koszulke  i sa troche zakrzywione.[/quote]
 i sa troche zakrzywione.[/quote]
Jak pójdziesz z nimi do weta, poproś o obcięcie pazurków.

i sa troche zakrzywione.[/quote]
 i sa troche zakrzywione.[/quote]Jak pójdziesz z nimi do weta, poproś o obcięcie pazurków.

Cześć 
Wybaczcie że trochę odbiegnę od tematu, ale zaintrygowały mnie te pazurki... przejrzałam tematy z tym związane i trochę mnie zatkało. Jessy od początku naszej znajomości miała pazurki jakie miała i wydawało mi się to całkiem normalne, że przy tym trochę mnie drapie albo łaskocze. Jak siedzi na ramieniu, wiadomo, na szyi i na brzuchu jest raczej wrażliwa skóra, to już się nie wzdrygam, przyzwyczaiłam się xD Szczurcia biega po pokoju i ma okazję pobiegać po różnych powierzchniach, pazurki się nie haczą o nic, to znaczy że mam je obciąć, bo mi przeszkadzają?
A propo twoich szczurków, co w końcu z tym weterynarzem? Zamiast iść w ciemno zawsze po szkole lepiej się wybierz jak sprawdzisz godziny, albo nawet zadzwoń do tego weta. Frytka nadal kicha? Kiedyś pisałeś, że kicha jak oszalała, i w ogóle zachowywała się dziwnie, przeszło jej? No oby oby
PS: Moim zdaniem chodzeniem na wagary nie załatwisz u mamy nic ciekawego

Wybaczcie że trochę odbiegnę od tematu, ale zaintrygowały mnie te pazurki... przejrzałam tematy z tym związane i trochę mnie zatkało. Jessy od początku naszej znajomości miała pazurki jakie miała i wydawało mi się to całkiem normalne, że przy tym trochę mnie drapie albo łaskocze. Jak siedzi na ramieniu, wiadomo, na szyi i na brzuchu jest raczej wrażliwa skóra, to już się nie wzdrygam, przyzwyczaiłam się xD Szczurcia biega po pokoju i ma okazję pobiegać po różnych powierzchniach, pazurki się nie haczą o nic, to znaczy że mam je obciąć, bo mi przeszkadzają?
A propo twoich szczurków, co w końcu z tym weterynarzem? Zamiast iść w ciemno zawsze po szkole lepiej się wybierz jak sprawdzisz godziny, albo nawet zadzwoń do tego weta. Frytka nadal kicha? Kiedyś pisałeś, że kicha jak oszalała, i w ogóle zachowywała się dziwnie, przeszło jej? No oby oby

PS: Moim zdaniem chodzeniem na wagary nie załatwisz u mamy nic ciekawego

zgadzam się-jeszcze pogorszysz sprawę.Jelly123 pisze:Moim zdaniem chodzeniem na wagary nie załatwisz u mamy nic ciekawego