- doświadczyłam tego. Zwłaszcza jak do starszej szczurzycy dołączyłam młodszą - starsza dokładnie "oznaczyła" teren.
 - doświadczyłam tego. Zwłaszcza jak do starszej szczurzycy dołączyłam młodszą - starsza dokładnie "oznaczyła" teren.To była odpowiedż na stwierdzenie Lulu
Moderator: Junior Moderator

- doświadczyłam tego. Zwłaszcza jak do starszej szczurzycy dołączyłam młodszą - starsza dokładnie "oznaczyła" teren.

Korlis, prosze przeczytaj inne posty w tym temacie. ludzie wyjasniaja, ze to wcale nie jest tak, ze samiczki nie znacza (bo bardzo czesto robia to rownio mocno jak samce). a pozniej Ty znowu powielasz falszywe przekonanie, ze jak sie wezmie samiczke to nie bedzie problemu z siusianiem... a pozniej moze byc zaskoczenie wlasciciela...Ale jedna lepsza rzecz w samiczkach że nie posikuja jak samce(czyli nie zaznaczaja terytorium)ale np. samice sa spokojniejsze Very Happy
 JEdnak
 JEdnak  NAwet nie wiem dlaczego ....
 NAwet nie wiem dlaczego ....  

nikt Ci nie zagwarantuje, ze jezeli wezmiesz samca to na 100% bedzie spokojny. wiekszosc samcow jest badziej przytulniasta, ale nie wszystkie. tak samo jak wiekszosc samiczek ma swoj wlasny swiat przede wszystkim to jest tez troche takich pieszczochowatych (np nasza Ciu
 nikt Ci nie zagwarantuje, ze jezeli wezmiesz samca to na 100% bedzie spokojny. wiekszosc samcow jest badziej przytulniasta, ale nie wszystkie. tak samo jak wiekszosc samiczek ma swoj wlasny swiat przede wszystkim to jest tez troche takich pieszczochowatych (np nasza Ciu  )... caly czas mowimy ogolnie. wiec niestety nawet jezeli wezmiesz samca to nie bedziesz miala pewnosci, ze bedzie lubil glaskanie. wszystko zalezy od indywidualnego charakterku szczurka. musisz sie przygotowac na to, ze co szczur to charakter i byc moze trafi Ci sie 'nie-pieszczoch'. i co wtedy?
 )... caly czas mowimy ogolnie. wiec niestety nawet jezeli wezmiesz samca to nie bedziesz miala pewnosci, ze bedzie lubil glaskanie. wszystko zalezy od indywidualnego charakterku szczurka. musisz sie przygotowac na to, ze co szczur to charakter i byc moze trafi Ci sie 'nie-pieszczoch'. i co wtedy? owszem zdarza im sie w siuskach wytarzac (u nas to glownie dziewczyny praktykuja takie zachowania) i znaczyc rzeczy. i jak sie przylozy nochal to czuc 'zapaszek'
 owszem zdarza im sie w siuskach wytarzac (u nas to glownie dziewczyny praktykuja takie zachowania) i znaczyc rzeczy. i jak sie przylozy nochal to czuc 'zapaszek'  ale normalnie w mieszkaniu sie on nie unosi. wiec jezeli rodzice nie beda wkladac nosa w siersc szczura i szczur bedzie zadbany (klatka regularnie sprzatana) to zadnego smroduwchodzac do pokoju czuc nie powinni...
 ale normalnie w mieszkaniu sie on nie unosi. wiec jezeli rodzice nie beda wkladac nosa w siersc szczura i szczur bedzie zadbany (klatka regularnie sprzatana) to zadnego smroduwchodzac do pokoju czuc nie powinni...  ).
 ).