? wiem, ze głupiutkie pytanie, ale chce, żeby panienkom było jak najwygodniej
? wiem, ze głupiutkie pytanie, ale chce, żeby panienkom było jak najwygodniej  . Posiadanie 2 sczurek różni sie od posiadania 1?? (poza wieksza iloscia jedzenia, sprzątania i miłości
. Posiadanie 2 sczurek różni sie od posiadania 1?? (poza wieksza iloscia jedzenia, sprzątania i miłości   )
)Moderator: Junior Moderator

? wiem, ze głupiutkie pytanie, ale chce, żeby panienkom było jak najwygodniej
? wiem, ze głupiutkie pytanie, ale chce, żeby panienkom było jak najwygodniej  . Posiadanie 2 sczurek różni sie od posiadania 1?? (poza wieksza iloscia jedzenia, sprzątania i miłości
. Posiadanie 2 sczurek różni sie od posiadania 1?? (poza wieksza iloscia jedzenia, sprzątania i miłości   )
)

Nie do końca się z tym zgodzę - dużo zależy od temperamentu i charakteru szczura. Miałam kiedyś jedną samiczkę - ilość zniszczeń przez nią spowodowanych jest jak do tej pory nie do pobiciaS. pisze: Reasumując: jeden szczurek - to tak jakby zajmować się sparaliżowanym staruszkiem, dwa i więcej szczurków - to zgraja rozbawionych dzieciaków.
 Teraźniejsze moje stado (7 sztuk) jest dużo spokojniejsze niż ta jedna. Oczywiście przy 7 trzeba mieć 7 par oczu, ale przy tamtej jednej nawet 10 czasami nie wystarczało
 Teraźniejsze moje stado (7 sztuk) jest dużo spokojniejsze niż ta jedna. Oczywiście przy 7 trzeba mieć 7 par oczu, ale przy tamtej jednej nawet 10 czasami nie wystarczało  
Jeżeli są to ogonki z tej samej interwencji to prawdopodobnie są już za przyjaźnione najlepiej poproś o szczurki które były ze sobą wcześniej w klatce wtedy wystarczy jedna miska odpowiednio duża żeby ogony nie przeszkadzały sobie we wspólnym jedzeniuIzabela pisze: Miska wystarczy jedna, jeśli ma wystarczającą pojemność, chyba, że ogony będą sobie wzajemnie broniły dostępu do jedzenia.
 poidełka powinny być dwa dla bezpieczeństwa jak powiedziała to Izabela. jam mama poidełka na dole i na piętrze klatki domki też mam dwa ale moje dziewczyny śpią razem w jednym drugi traktują jako domek do zabawy mają też norke zrobioną ze starej zimowej czapki, hamaczek z chusty.
 poidełka powinny być dwa dla bezpieczeństwa jak powiedziała to Izabela. jam mama poidełka na dole i na piętrze klatki domki też mam dwa ale moje dziewczyny śpią razem w jednym drugi traktują jako domek do zabawy mają też norke zrobioną ze starej zimowej czapki, hamaczek z chusty.

Mówię z doświadczenia, chociaż moje wariatki są siostrami i teoretycznie powinny jeść w zgodzie.
 Mówię z doświadczenia, chociaż moje wariatki są siostrami i teoretycznie powinny jeść w zgodzie.

I znowu założenie, że przywiązuje sie bo jest sama...kirke^v^ pisze: A ponieważ jest jedna, niesamowicie przywiązuje się do ludzi i niczego sie nie boi.
Ponieważ jest jedna jest nieszczęśliwa.A wiesz czemu?A ponieważ jest jedna, niesamowicie przywiązuje się do ludzi i niczego sie nie boi