Cześć wszystkim!
Od kilku dni w moim domu zagościły dwa szczuraski.
Zdaję sobie sprawę, że budowanie zaufania to wymagający cierpliwości, opanowania etap w życiu szczurasków.
Piszę tu aby zapytać się Was, bardziej doświadczonych jak mam postępować z moimi ciepluchami. Przed Fifi i Boni miałam jednego szczurka, lecz z oswojeniem go nie było takich problemów jak z nowymi dziewuchami.
A więc: Fifi- jest odważna ale na dystans, pierwsza podleciała do mojej ręki w ZOO i zaczęła wąchać itd. ; łakomczuch ; cwaniakuje ;
Boni- wypierduś, uciekinierka, i NIESAMOWITY TCHÓRZ
wszystkiego się boi.
Gdy biorę Fifi na ręcę chce uciekać jak ją schowam do klatki to chce wyjść [?] nie rozumiem tego zachowania [?][?]
; rozgląda się za mną
Boni - jak tylko wezmę ją na ręce cała się telepie aż by jej serducho wyskoczyło.
Czy macie jakiś dobry pomysł jak je oswoić by były milusińskie i dawały sie głaskać itd?
(bardzo chętnie jedzą z ręki a FIFI nawet mi wydarła z ust kanapkę xD)
Fifi i Boni niesforne ciepluchy
Moderator: Junior Moderator
Fifi i Boni niesforne ciepluchy
Ostatnio zmieniony ndz paź 28, 2007 9:36 pm przez Karotkaa, łącznie zmieniany 1 raz.
Je suis née pour mourir
Odp: Fifi i Boni niesforne ciepluchy
NaJlepszym sposobem oswajania ogonów jest noszenie ich pod własną bluzą, jest tam ciepło, cicho i ciemno - czyli to co ogony lubią. Poznają twoj zapach, tylko uważaj zeby ci nie powypadały na podlogę 
powodzenia z dziewczynami

powodzenia z dziewczynami
Ozzek (*) 10.10.04 - 16.07.06
Rubin (*) 11.06.07 - 12.06.07
Joda + Jenkin od 18.07.06
Jenkin (*) 15.07.08 Joda (*) 14.12.08
RubinII (*) od 2.07.07 - 26.10.2008
Czejen od 22.09.07
Rubin (*) 11.06.07 - 12.06.07
Joda + Jenkin od 18.07.06
Jenkin (*) 15.07.08 Joda (*) 14.12.08
RubinII (*) od 2.07.07 - 26.10.2008
Czejen od 22.09.07
tak, to sposób znakomity
. Tyle, że grozi ranam ciętymi (a raczej drapanymi) na opiekunie i jeśli niedjboże musisz iść do lekarza, ryzykujesz narażenie się na kilka niezbyt mądrych pytań 

Poza tym polecam wsadzenie jakiejś starej, znoszonej, przesiąkniętej Twoim zapachem bluzki do klatki
Dzięki temu Twój zapach nie będzie im obcy.
Ja generalnie swoje szczury oswajałam szokowo - od samego początku brałam na ręce, głaskałam itd. Potem, ze względu na nagły wyrzut sumienia, nie wyciągałam ich z klatki przez jeden dzień
Efekt jest taki, że po 3 tygodniach są dość swobodne - nie boją się wyciągania z klatki, czasem po otwarciu drzwiczek wyłażą same, jedynie Komar po każdym wyjściu na ręce sadzi bobki 
Niby jest spokojna i się nie boi, ale swoje musi zrobić
bo jak już "wyleci", co ma, to nie ma problemu z bobkami 

Ja generalnie swoje szczury oswajałam szokowo - od samego początku brałam na ręce, głaskałam itd. Potem, ze względu na nagły wyrzut sumienia, nie wyciągałam ich z klatki przez jeden dzień

Niby jest spokojna i się nie boi, ale swoje musi zrobić

- Pamelka666
- Kontakt:
ja moje oswajałam szokowo, uwielbiają siedzieć pod bluzą, choć faktem jest to powiedział ktoś tam nademną (nie wiem kto) że fajnie jest iść taką odrapaną do lekarza (wczoraj byłam xd)
U mnie: Mafia, Cappuccino, oraz Blues
Oraz tymczasowo: Kler i Tiru 
(*)Chilli, maleństwo, które zbyt wcześnie odeszło na drugą stronę...

(*)Chilli, maleństwo, które zbyt wcześnie odeszło na drugą stronę...