Pojawił się u nas nowy, przepiękny transporterek
oswojenie z transporterem
Moderator: Junior Moderator
oswojenie z transporterem
Przyznaję, nie przebrnęłam całego forum, ale staram się - więc nie krzyczcie 
I tak się zaczęłam zastanawiać, czy powinnam jakoś oswoić z nim dziewczyny. Czytałam o łączeniu scurów w transporterze jako miejscu obcym, itp. Więc odwracając sytuację, gdy zaistnieje potrzeba podróży, samej w sobie stresującej dla ogona, czy nie będzie jeszcze bardziej przerażony siedzeniem w nieznanym miejscu? Robić jakieś próby noszenia scura w transporterze, czy w ogóle trzymania go tam (no oczywiście nie godzinami, tak na chwilkę jedynie), żeby się przyzwyczaił, nim nadejdzie ten moment, że trzeba będzie go tam wsadzić, odpukać, w razie problemów ze zdrowiem?
saszenka
Stado: Turkuć, Podjadek, Pafnucy, Milord, Gimel
Na tymczasie: cała wataha
Re: oswojenie z transporterem
Wrzuć do transportera coś znajomego, może jakąś szmatkę z klatki? I ponoś ich kilka minut dziennie. Robiłam to samo ze swoimi ogonami. Tak się przyzwyczaili (częste podróże) że teraz jak tylko widzą transporter, sami się do niego pchają 
Z nami: Twix, Mars
Za TM: Niuton
Za TM: Niuton
Wiele osób też robi tak, że po prostu wyciąga i stawia otwarty transporter podczas szczurzych wybiegów - mogą sobie do niego wejść i wyjść jak im się podoba, z czasem się przyzwyczajają 
Wyszukiwarka nie gryzie
Dzięki 
Tak mi tylko chodziło o to, czy powinnam je już przyzwyczajać do transporterka i zamknięcia w takiej pułapce. Choć podejrzewam, że jedna moja paskuda wszędzie będzie szczęśliwa, byle by jedzenie było
Tak mi tylko chodziło o to, czy powinnam je już przyzwyczajać do transporterka i zamknięcia w takiej pułapce. Choć podejrzewam, że jedna moja paskuda wszędzie będzie szczęśliwa, byle by jedzenie było
saszenka
A w co wsadzić transporter jak chce się przewieść gryzonia w zimę??
Biało - czarna kapturka Azja [*]
Tak jak zwierze nie zastąpi człowiekowi innego człowieka, tak człowiek nie zastąpi zwierzęciu innego zwierzaka
Tak jak zwierze nie zastąpi człowiekowi innego człowieka, tak człowiek nie zastąpi zwierzęciu innego zwierzaka
szklana butelkę z ciepłą wodą ale nie gorącą

Za TM : Marysia Tutuś Kleo Gucio
Mała Mi uciekła ...
http://szczury.org/viewtopic.php?f=11&t=28674
http://szczury.org/viewtopic.php?f=4&t=33964
Tutaj są tematy o tym
http://szczury.org/viewtopic.php?f=4&t=33964
Tutaj są tematy o tym
Ze mną: Frotka, Flaszka <:3 )~~
Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf