Moje chrupkowe stadko

Dział poświęcony wszystkim zwierzakom, które macie lub chcielibyście mieć. Można tutaj się chwalić i słodzić do woli!

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
kiri

Moje chrupkowe stadko

Post autor: kiri »

Pora pochwalić sięmoim stadem.Moi chłopcy Chrupek i Krzysiu są ze mną już 5 mesięcy, dzisiaj przyjechał do nas nowy chłopczyk: Fiołek. Teraz czeka mnie łączenie. Na razie mały odpoczywa po przyjeździe z Poznania. Chrupek nerwowo na niego zareagował najeżył się i syczał, ale po tej akcji odstawiłam klatki tak że się nie widzą. Małe są pobudzone zapachem
Awatar użytkownika
missia
Kontakt:

Re: Moje chrupkowe stadko

Post autor: missia »

Fajne chłopaki z fajnymi imionami :D Mam nadzieje na jakieś zdjęcia ;D !!! No i oczywiście trzymam kciuki za łączenie!

A i jeszcze pozdro od moich dziewczyn, które też zapraszają do swojego wątku ;)
Ze mną; szczurki Tajga i Tatjana, pies Moli---> nasz wątek http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t=40655
Za tęczowym mostem; chomiki Jumi i Hubert [*]
kiri

No i stało się włożyłam Chrupka i Fiołka do wanny. Na początku było nieźle wąchały się i jakoś w nerwowej atmosferze egzystowały ze sobą gdy nagle doszło do starcia i Fiołek ranił Chdupka dwa razy w grzbiet- polała się krew. Szczerze to jestem troche przerażona rany nie są głębokie, ale jednak są :( Wydaje mi się, że Fiołek nigdy nie miał szczurzego kolegi i to dla tego. Nie wiem czy znowu jutro spróbować z tą wanną. Na początku Chrupek był nardziej agresywny, ale to jednak on krwawi więc nie wiem za bardzo co robić w tej sytuacji.
Awatar użytkownika
missia
Kontakt:

Próbowałaś z zapachami, wysmarować oba olejkiem do ciasta (szczególnie brzuszki) wtedy mają jednakowy zapach i powinny bardziej się zaakceptować. Albo metoda "stres i strach łączy"pakujesz chłopaki do ciasnego transportera i chodzisz sobie po pokoju, jak zaczną kłutnie robisz "trzęsienie ziemi". A we wannie kłutnie możesz zakończyć psiknięciami wody ze spryskiwacza, albo takiego pistoletu na wode ze śmigusa- dygusa :D

Nie poddawaj się, trzymam kciuki!!!
Ze mną; szczurki Tajga i Tatjana, pies Moli---> nasz wątek http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t=40655
kiri

Próbowałam ;) dzięki. Z transporerkiem też się zbieram tylko strasznie się boję że sobie do gardeł skoczą. Fiołek jest śliczny i skacze po wszystkim jak akrobata :) Krzysiu to wycofany raczej do ludzi szczurek jest oczkiem w głowie Piotrka i jego też lubi najbardziej a Chrupek to skolei moje serducho <3 Postaram się dodać fotki Malchów.
Awatar użytkownika
missia
Kontakt:

Jak skaczą do gardeł w transporterze to porządne trzesienie ziemi, oczywkście tak by nic sję nie stało :D
kiri

Ja się wykończę! Fiołek szleje i chce chyba zabić Krzysia i Chrupka dziabie ich niesamowicie, jak nawet czuje ich zapach na moich rękach to mi się obrywa. Szkoda mi go strasznie bo mimo, że ma hamaczki, pięterka, domek i i inne tego typu rzeczy to widzę jak mu się nudzi :( staram się go puszczać tak często jak tylko mogę, ale małe też muszą latać, a pozatym on tak lata, że sam jest dla siebie niebezpieczny. Już sama nie wiem co mam robić:( Chrupciu się go boi odkiedy pogryzł go w wannie, a jego agresor tylko się powiększa :( chciałam dać ich do transportera, ale tam to do mordu by chyba doszło. Teraz śpia wszyscy jak małe aniołki <3 Mio wszystko staram się być optymistką. Polecacie kastracje w tym wypadku?
Awatar użytkownika
missia
Kontakt:

Próbowałaś z tym olejkiem, tak aby miały identyczne zapachy? Niech się wypowie jeszcze ktoś bardziej doświadczony.
kiri

Ech próbowałam :(
Maszka

Post autor: Maszka »

Kiri, jeśli chłopak tak reaguje na stado - myślę, że trzeba byłoby zdecydować się na kastrację. Nie wiemy czy kiedykolwiek miał szczurze towarzystwo - znaleziony został sam, więc można podejrzewać, że sam był praktycznie od zawsze. Na oko jest on w takim wieku, że przyczyną agresji jest prawdopodobnie burza hormonalna, po kastracji powinien się uspokoić. Nie wkładaj ich teraz do transportera - może się to źle skończyć.
Jeśli zdecydujecie się na kastrację - a z tego co piszesz jest to najlepsze i jedyne wyjście - warto zrobić ją jak najszybciej, bo hormony będą jeszcze trochę z niego "schodzić".
przejrzyj dział weterynarzy http://www.szczury.org/viewtopic.php?f= ... 0&start=30 , porozmawiaj może z kimś z ZG (może z mizi128? nie wiem czy kontaktowała się z Tobą przez forum - ale to ona była u Ciebie na wizycie :) ) i zdecyduj który z lekarzy ma doświadczenie w zabiegach. Kastracja to jest stosunkowo prostu zabieg, dacie radę!
kiri

Już troszke poszperałam u pani Anny Ryś troche osób kastrowało i są zadowoleni podobno. Ja mam zamiar udać się do niej po łikendzie. Z moich obserwacji wynika, że Fiołek ogólnie częto używa ząbków, ale to kochana bestyjka "iska" moje włosy, więc jakieś zapędy społeczne ma. Jak ganiam się z nim ręką gryzie mnie, ale nie mocno. Mały zaczepiacz z niego. Ogólnie wlazłby wszędzie, więc na wybiegu trzeba mieć oczy wkoło głowy. Chrupcio jakiś taki przestraszony jest na wybiegu nie chce się bawić z Krzysiem nawet za bardzo i cały czas siedzi koło minie, a Krzysiu jak to on jak chce Chrupka poiskać to nie ma przebacz. Czasami sobie sobie myślę jakie nudne byłoby życie bez tych włochaych kulek.
kiri

Dzisiaj znowu Fiołkowy pogryzł mnie do krwi :(. Dodam, że nie miałam przedtem styczności z Małymi, umyłam porządnie łapki... Mały po prostu podbiegł, zaczął mnie lizać i wiedziałam, że to się tak skończy- znowu ten sam palec :(
Maszka

Post autor: Maszka »

No co ten facet wyprawia? :-\ Przecież u mnie to taki potulny szczur był, grzeczny, niestresujący się niczym, niegryzący.

Trzymam kciuki za szybką i bezproblemową kastrację chłopaka, aby się uspokoił po niej!

Jako, że zdjęć w Waszym wątku brakuje, pozwolę sobie przedstawić Pana Fiołka :) :
Obrazek Obrazek (ostatnie zdjęcie własnością poznańskiego schroniska)
kiri

a dziękuję :) no u mnie z fotkami najgorzej, ale po 1-szym coś dodam :).
Awatar użytkownika
missia
Kontakt:

Śliczny ten pan fiołek :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasi pupile”