Podstawowy system wychowania ?

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

baks

Post autor: baks »

Mam proźbę-- szukałem na forum i nieznalazłem żadnego tematu odnośnie ... Podstawowego wychowania szczura. Jak np. Mamy szczurka młodego tak z miesiąć.. to jak uczyć go dyscypliny.... tak żęby starał się nas słuchać.

Coś Ala złapanie... go za rącznie , lub w ręke wziaść.. i mówienie do niego....

Chuki --- nie rób tego... niewolno... - wprowadzać jakiś... system nagraddzania ... ??? pomóżcie... mimo że jestem cierpliwy i b.lubie szczurki to mnie osobiście Denerwuje to żę ona jest Taka rozczepana....

Proszę o pomoc... i o dobrą radę.. Mój pierwszy szczur niepotrafie sobie z nim poradzić...- Tak aby go wychować.. na wporzo szczurka.
Ostatnio zmieniony sob lut 04, 2006 2:14 pm przez baks, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lulu
Kontakt:

Post autor: Lulu »

po pierwsze to kazdy szczurek jest 'w porzo szczurkiem' ;)

ja do swoich mowie... tlumacze. i rozumieja kiedy czegos nie wolno, ale... to wcale nie znaczy, ze nie beda tego robic :lol: poprostu chowaja sie przede mna i czekaja na moja chwile nieuwagi by wtedy psocic...

system nagradzania jest dobry kiedy uczysz reagowania na konkretne komendy... np reagowanie na imie. szczerze watpie, zeby w ten sposob oduczyc psocenia.

[quote="baks"]Denerwuje to żę ona jest Taka rozczepana....[/quote]

duzo tez zalezy od charakterku. jezeli trafila Ci sie psotnica to bedziesz sie musial z wieloma rzeczemi pogodzic... i nie denerwowac sie a kochac ciura ;)
Kaka

Post autor: Kaka »

a w jakim wieku jest szczurzynka ?? jak młoda to jaknajbadziej moze byc roztrzepana :wink: bo to wiek taki dziecięcy :wink:
ja też do swoich sczurów mówie i im tłumaczę, czasami patrzą sie na mnie jak na głupa, ale myslę że coś tam rozumieja :lol:
W moim sercu na zawsze: WACŁAW 13.11.05r. BOB 3.07.05r. LUBOMIR 4.12.06r.
Niektórzy postradali zmysły, karmic trolla nie będę. Niektórym od władzy woda sodowa uderza do głowy
baks

czyli ... z wiekiem powinno jej to przejść ... i stać sie bardziej poważną :> szczurek ma około miesiąca- bardzo młodziutki.

Powiedzcie jeszcze... jak wam się udało podszkolić szczurka odreagowywania na dane komendy .... waszymi sposobami .. :>
Kaka

tzn. o jakie komendy Ci chodzi?? :Wink: no bo podaj łapę to raczej nie :P
uczyłam reagować na imię, tzn. cmokałam naprzemian z wołaniem imienia szcurka, po jakimś czsaie zajarzył ze to o niego chdozi :wink: i teraz reaguje, treaguje jeszcze na niewolno, i wtedy ucieka z miejsca zbrodni :lol: i na klaskanie, to jest to samo conie wolno, ale gdy niewolno nie skutkuje to klaszcze
Niektórzy postradali zmysły, karmic trolla nie będę. Niektórym od władzy woda sodowa uderza do głowy
Szałas

Post autor: Szałas »

hehe...ja tam moich nie mam zamiaru uczyc, jak bedą chciały coś robić to niech to robią byle im to nie szkodziło :)
ale ostatnio przyłapuje się na takich głupich rzeczach jak opowiadanie szczegółowe szczurkom jak było na koncercie, czy co robilismy wczoraj na próbie tudzież dlaczego świat jest taki z dupy...paranoja :D
" nie jestem oswojonym szczurem"
"Piotruś Pan nie żyje...Peter Pan is dead"
some

Post autor: some »

Z wiekiem może przestać być roztrzepana, albo w ogóle się nie zmieni :)
Moja Kasia ma 6 miesięcy i mam nieodparte wrażenie, że jest coraz gorsza :D Ja, tak jak Kaka, mówię do dziewuch, tłumaczę, że nie wolno, be, itd ;) ale skutek jest raczej hm... średni :D jest takie miejsce u mnie w mieszkaniu - cała półka kabli. Maluchy doskonale wiedzą, że nie wolno im tam być, więc zawsze tam siedzą :] Jak np. jem i Kacha wie, że nie wolno jej ruszyć jedzenia to czeka aż się odwróce, zabiera mi kawałęk, odwraca się dupką do mnie i je, co chwilę się oglądając czy nie patrzę :)
Jeśli chodzi o reagowanie na imię, to w ogóle ich tego nie uczę. Po prostu wołąm je po imieniu zawsze, a jak nie przychodzą to sama je biorę. Nie nagradzam ich, jeśli przyjdą, jedzeniem, tylko czułościami ;) (wiem jestem wredna;p) Tym sposobem Kasia, kiedy wczoraj weszła w zakamarek, o którego istnieniu nawet nie wiedziałam, przyszła do mnie gdy tylko usłyszała swoje imię :)
soho
Kontakt:

Post autor: soho »

... z wiekiem MOZE jej przejdzie ale nie jest powiedziane ze NAPEWNO widze po swoich psotnicach ( dziewuszkach) szaleja jak tylko wlezie - jedna w ogole posadzam o ( jak to sie nazywa ktos kto ma problemy ze spaniem:?: :ops: ) ona nigdy sie nie meczy -ma juz / dopiero 8 miesiecy a energi za 10 szczurow
chlopaki z kolei dop zaczynaja sie rozkrecac ... nie wiem czy to spowodwoane jest kastracja ( hehe nie polecam :nie: ) czy czyms tam innym ale widze u nich zmiane ze spokojnych w wiercipiety sie mi przeistoczyli :roll:
Danuska np uspokoila sie z wiekem i jest powazna dama a ma dop (ok) 6miesiecy
3 z moich 5 jakie mialam do tej pory szczurow reaguja na cmokanie i imionka :hihi:
cierpliwosci zycze nic na sile nie wmusisz w szczurka jedynie jego niechec do Ciebie i kto wie moze tym smamym wieksze szkody w mieszkaniu ...
w serduszq... Kisiel ,Bingo,Trysia,Pacio,Glucia,Blutek
ik hou van je schatjes :*
moje gwiazdki na niebie
baks

a co do tego żeby szczurki sie w was wtulały to sami zdobywaliście do nich zaufanie różnymi sztuczkami .... czy z czasem przekonują się szczurki do nas ?
Kaka

z vczasem same sie przekonaly do mnie :wink: zaczęły mnie kojsarzyć z dobrem, poza tym "skumały" ze jestem ich paniĄ :lol:

dodatkowo powiem ze dziewczynki zawsze są trochę bardziej roztrzepane i im bardziej foigle w głowie, anizeli pieszczoszki jak to u chłopców bywa :wink:
Awatar użytkownika
Lulu
Kontakt:

Post autor: Lulu »

przede wszystkim potrzeba cierpliwosci ;)

niektore szczury w ogole nie lubie pieszczot i za chiny ich do tego nie zmusisz... chociaz wiekszosc 'miskowacieje' z wiekiem.

jezeli szczur juz bedzie czul sie przy Tobie bezpiecznie i bedzie wiedzial, ze jestes jego opiekunek to jak bedzie mial ochote sam przyjdzie na pieszczoty ;)
baks

ok już się dowiedziałem co mnie ciekawiło.. z góry dziękuję osobą w tym poście za pomoc
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Główne”