Guślarskie szczurki

Dział poświęcony wszystkim zwierzakom, które macie lub chcielibyście mieć. Można tutaj się chwalić i słodzić do woli!

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Awatar użytkownika
Guślarka

Guślarskie szczurki

Post autor: Guślarka »

Dziś idę do apteki, żeby to kupić. Wielkie dzięki za pomoc :) Z guzem jeszcze zobaczę. Jeśli będzie rósł, pojadę z Funiem do Krakowa. Bo nie za bardzo wierzę w miejscowych wetów. Ale może jeszcze znajdę jakiegoś dobrego :)

I jeszcze jedno pytanie: w jakich odstępach czasowych podawać lek? I czy można np. w jogurcie?
"Dawno, dawno temu..."

Jedna z nielicznych osób nie chorujacych na GMR.
ESTI

Guślarskie szczurki

Post autor: ESTI »

Guślarka, ale tego nie dostaniesz w aptece - musisz isc do weterynarza i kupic tam.

Dawkowanie - najlepiej co 12 godzin, ale generalnie rano i wieczorem. Mozesz mieszac w czym chcesz, wazne zeby zjadla cala dawke.
Obrazek
Awatar użytkownika
Guślarka

Guślarskie szczurki

Znów byłam u weta. Tego samego. Niestety tabletek nie miał, więc poprosiłam o dawanie szczurkowi zastrzyków z baytrilu. Dał zastrzyk podskórny insulinówką w fałd skórki na karku. Dawki niestety nie pamiętam. Co dziwne, nic nie zapłaciłam za wizytę :) Stały pacjent z mojego szczurka. Jutro idę na kolejny zastrzyk. Sama się boję robić, wolę już, żeby to robił ten wet. Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze :)
"Dawno, dawno temu..."

ESTI

Guślarskie szczurki

Guślarka, co najwazniejsze - niech wet rozciencza baytril!
Koniecznie, przynajmniej 1:1 z sola fizjologiczna, bo maluch bedzie mial martwice, a przeciez nie o to chodzi.
Obrazek
Awatar użytkownika
Guślarka

Guślarskie szczurki

Z tego co wiem, to jest rozcieńczony, ale nie jestem do końca pewna. Wet coś na początku o rozcieńczeniu mówił, mimo to do końca pewna nie jestem... Ale po każdym zastrzyku sparawdzam kark - na razie niczego nie ma i oby nie było!
"Dawno, dawno temu..."

Awatar użytkownika
Guślarka

Guślarskie szczurki

Jak już zapewne zauważyliście - mam drugiego szczurka! Mała, chudziutka bida z zoologika. Muszę się zająć dokarmieniem i oswojeniem Horuska. I póżniej łączeniem. Na razie szczurcio przebywa w starym terrarium Fufaśka. Lecz niedługo czeka już na niego wygodny domek w nowej klatce, która zostanie dołączona do Fufaczowej (dobrze jest mieć brata ;) ).
Niestety z Horuskiem od razu pojawił się problem - maluch jest zawszony. Musiałam iśc z nim do weta. Dostał kroplę specyfiku frontline na kark. Mam nadzieję, że mu przejdzie.

Z Fufkiem jak było, tak jest. Guzek siedzi i nie rośnie ani nie maleje. Nie wiem co to za licho.
Fuf jest szczerze zainteresowany Horusem. A Horusiek się go boi :jezor2:

O zdjęcia nie proście, bo na razie nie mam aparatu. Tato wziął go ze sobą i zdjęć przez to nie będzie :-(
"Dawno, dawno temu..."

ESTI

Guślarskie szczurki

Gratuluje nowego domownika. Szkoda, ze dostal frontline zamiast czegos mnie toksycznego, ale mam nadzieje, ze pomoze zamiast zaszkodzic.
Jesli nie bedzie zdjec, to chociaz krotki opis poprosimy. ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Guślarka

Guślarskie szczurki

Proszę bardzo:
Horusek jest czarnym kapturkiem z brązowymi oczkami, jak Fufek. Ma tylko szerszy pasek na grzbiecie i jest, rzecz jasna, nieso bielszy i ok. trzy razy mniejszy. Wydaje mi się jakby trochę jaśniejszy od Fufka. Ma ładny, dwukolorowy ogonek: na początku przez jakieś trzy centymetry czarny, a póżniej różowiutki.
Malec jest szczurkiem kulturalnym :lol: nawet nie robi na mnie kup :shock: Od razu się do nas (mnie i brata) przystosował. Panikuje jeszczę trochę przy podnoszeniu. Jest bardzo łagodny, nawet nie próbował gryźć weta (co Fuf zawsze robi :lol: ). Jest bardzo ciekawski, od razu próbował schodzić na podłogę, kiedy tylko na nią usiadłam. Jezcze do końca go nie znam, ale piszę to, co mi się rzuciło w oczy :khihi:

Mam nadzieję, że was nie zanudziłam ;)
"Dawno, dawno temu..."

Katie

Guślarskie szczurki

Post autor: Katie »

Nie zanudziłaś ;)

Gratuluję nowego domownika :D. W jakim wieku mniej-więcej jest maluszek?
Mi się osobiście bardzo podoba jego imię :hihi: Sethowi też powinno :D
Nie ma mnie i raczej nie będzie.
Kontakt proszę przez PW - tak będzie najszybciej.
Awatar użytkownika
Guślarka

Guślarskie szczurki

Katie, patrz w podpis i oblicz ;) Podpowiem - ok. 4 tygodnie :)

/EDIT/ Zapomniałam dodać, że z Horuska jest istna małpka. Potrafi nawet wisieć mi na ręce do góry nogami :roll: I jest bardzo drobny - sama skóra i kosteczki. Chyba go bardzo mało karmili w tym zoologu :bije: Właśnie mam go przy sobie, jest nieco zaspany. Wyłożył mi się na ręce i próbuje spać :)
"Dawno, dawno temu..."

Awatar użytkownika
limba

Guślarskie szczurki

Post autor: limba »

Guślarka, szczerze gratuluje nowego domownika :D
pewnie go za dobrze nie karmili :? a moze maly i troche odwodniony byc :?
Miejmy nadzieje ze szybciutko z fufaczem sie zaprzyjaznia :D
Aniołki: ['] Garek, Jeff(ka), Chrupek, Teodor, Kapunio, Freska, Żelka, Mufka, Bee-Bee, Kluska, Fryt, Keksik, Frocia, Imbirek, Pchełka, Klapuś [']
Awatar użytkownika
Guślarka

Guślarskie szczurki

Ja też mam nadzieję :) Tyle że Horunio troszkę mały jest i się wielkiego "wujka Fufa" boi ;)
"Dawno, dawno temu..."

Katie

Guślarskie szczurki

Post autor: Katie »

[quote="Guślarka"]Katie, patrz w podpis i oblicz ;) Podpowiem - ok. 4 tygodnie :) [/quote]
Ach, niedopatrzyłam :ops: To tyle co mój Seth, kiedy go wzięłam do siebie :D . I też jest z zoologika, też był mały i wychudzony :? . W dodatku strasznie kichał :evil:

[quote="Guślarka"]Tyle że Horunio troszkę mały jest i się wielkiego "wujka Fufa" boi ;)[/quote]

No, u mnie było dokładnie tak samo. Jednak kiedy szczury spotkały się wczoraj, "mały" Seth przewrócił na plecy 2 razy cięższego od siebie Nea :shock:
Horusek podrośnie i zobaczysz, że sam zacznie pokazywać Fufkowi, na co go stać ;)

Trzymam kciuki za to, żeby się szybko z sobą zakumplowały :thumbleft:
Nie ma mnie i raczej nie będzie.
Kontakt proszę przez PW - tak będzie najszybciej.
Awatar użytkownika
Guślarka

Guślarskie szczurki

Mała prośba do moderatorów - czy mógłby ktoś zmienić nazwę tematu z "Guślarski szczurek" na "Guślarskie szczurki"? Byłabym baaaaaaardzo wdzięczna ;)
"Dawno, dawno temu..."

Awatar użytkownika
Guślarka

Guślarskie szczurki

"Dawno, dawno temu..."

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasi pupile”